Велзевул - Кој беше тој?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Велзевул е име поврзано со злото, демоните и самиот ѓавол. Додека самото име е повеќеслојно во неговото значење и варијации, ликот на Велзевул има значително влијание врз религијата и културата.

  Кој точно е Велзевул?

  Сатаната и Велзевул - Вилијам Хејли. PD.

  Има одредени варијации во правописот и не е невообичаено името да се најде преведено Велзебул . Ова се должи првенствено на разликите во преводот. Научниот консензус е дека името потекнува од античка Филистија.

  Градот Екрон обожавал бог чие име било Ваал Зевул или Зевул. Баал е титула што значи „Господ“ на семитските јазици во регионот. Варијацијата во правописот, исто така, доведува до различни гледишта за значењето на името.

  Баал Зебуб строго преведено значи „Господар на мувите“. Ова може да се однесува на можен култ на муви што постоел како дел од филистејското обожавање. Според ова разбирање, Велзевул имал моќ над преполните штетници и можел да ги истера од земјата. Може да се однесува и на неговата способност да лета.

  Едно алтернативно гледиште сугерира дека Велзевул е погрден термин што го користеле Евреите за со право именуваниот Баал Зебул, „Господар на небесното живеалиште“. Во оваа околност, Евреите би го поврзувале филистејскиот бог со купишта измет, а самите Филистејци со муви. Илитака, името како што продолжува да се користи денес има своја референтна точка во хебрејската Библија.

  Велзевул и хебрејската Библија

  Директна референца за Велзевул е дадена во 2. Царевите 1:2-3, каде што е раскажана приказната за кралот Охазија кој паднал и се повредил. Тој одговара со испраќање гласници во Екрон за да го прашаат Ваал Зевул дали ќе се опорави.

  Еврејскиот пророк Илија слуша што направил царот и му се спротивставува, пророкувајќи дека тој навистина ќе умре од повредите бидејќи тој бараше да го праша богот на Филистејците како да нема Бог во Израел, Јахве, кој може да одговори. Во ова пророштво се подразбира дека Јахве е тој што има моќ да лекува, а не туѓи богови.

  Септуагинтата, грчкиот превод на хебрејската Библија, го преведува името Баал Зевул од Хебрејски изговор Баал Зевув. Дел од несигурноста околу преводот на името може да се види во споредувањето на наративот во 2 Цареви со употребата на зборот зебул во 1. Кралеви 8. Додека го посветувал храмот, кралот Соломон изјавува: „Имам ти изгради возвишен дом“.

  Велзевул во христијанската Библија

  Христијанската Библија ја продолжи предноста за користење Велзевул . Се користел во раните верзии преведени на сириски, познат и како арамејски. Ова потоа било копирано во латинската Вулгата која станала официјална римокатоличка верзија на Библијатавекови во текот на средниот век.

  Во 1611 година, првото издание на верзијата на Кралот Џејмс (KJV) од Библијата го користеше истиот правопис за неговиот англиски превод. Така правописот Велзевул стана доминантна употреба низ западната цивилизација со исклучување на алтернативите. Ова опстојуваше до релативно неодамна со модерната библиска наука и археологија. На пример, референците направени во Матеј 12 и Лука 11 зборуваат за Велзевул во Ревидираната стандардна верзија.

  Употребата во Матеј 12, повторена во Лука 11, е дел од интеракцијата на Исус со фарисеите. Овие верски водачи го обвинуваат Исус дека може да ги истера демоните со моќта на поголемиот демон Велзевул. Исус одговара со познатите зборови: „ Ниту еден град или куќа поделена против себе нема да застане “ (Мат.12:25) Тој продолжува да ја објаснува нелогичноста на сатаната да биде против себе, и дека ако тоа е со моќта на Велзевул дека истерува демони, тој прашува како фарисеите го прават тоа.

  Очигледно, противниците на Исус што го нарекуваат Белзебул не му биле новост. Тој веќе бил запознаен со обвинението, според друга референца во Матеј 10:25. Во Матеј не е јасно дали Исус се осврнува на Сатаната и Велзебул како посебни суштества или ги користи имињата наизменично. Ова би можело да биде изворот за тоа како двете имиња станале синоними едно со друго во подоцнежниот христијанинтрадиција.

  Велзевул во христијанската традиција

  До раниот модерен период од 16 и 17 век, се развиле значителни шпекулации во областа на пеколот и демонологијата. Велзевул е истакнато во овие митови.

  Според еден тој е еден од трите водечки демони заедно со Луцифер и Левијатан, од кои сите му служат на сатаната. Во друга тој водеше бунт против сатаната во пеколот, е поручникот на Луцифер и водач на Редот на мувата, судот на демоните во пеколот.

  Тој е присутен во две големи дела на христијанската литература. Во Изгубениот рај, напишан од Џон Милтон во 1667 година, тој е дел од несветото тројство заедно со Луцифер и Астарот . Џон Буњан, исто така, го вклучува и во делото од 1678 година Напредок на аџија .

  Велзевул е исто така одговорен за неговиот добар дел од имотот на демонот, особено на судењата на вештерки во Салем во Салем Масачусетс. Помеѓу 1692 и 1693 година, повеќе од 200 луѓе беа обвинети дека биле вклучени во вештерство, а на крајот деветнаесет биле егзекутирани. Пречесниот Котон Матер, најистакнатиот и највлијателниот меѓу пуританците од Нова Англија, беше силно вклучен во спроведувањето на судењата и присутен на неколку егзекуции. Подоцна напишал мало дело со наслов За Велзевул и неговиот заговор .

  Велзевул во модерната култура

  Крајот на судењата во Салем, последниот од значајните вештеркилови, сепак не беше крајот на влијанието на Велзевул. Името продолжува да носи значење во модерната култура.

  Насловот на дебитантскиот роман од 1954 година на Вилијам Голдинг, Господар на мувите е јасна референца за демонската фигура. Рок бендот Квин од 70-тите се однесува на Велзебуб во нивната хит песна Боемска рапсодија . Архиѓаволот Баалзебул е лик во играта за играње улоги „Зандани и змејови“.

  Модерната демонологија продолжува и додава на учењето за Велзевул, започнато во 16 век. Комбинира многу елементи, препознавајќи го Велзевул како бог кој го обожавале Филистејците, кој учествувал во бунтот на сатаната и бил вброен меѓу 1. од небесните суштества кои паднале како резултат и биле фрлени во пеколот.

  Тој е еден од првите тројца демони и владее со сопствената војска позната како Орден на мувата . Тој е советник на ѓаволот и најблизок до главниот демон Луцифер. Неговите моќи ја вклучуваат моќта да лета и огромното влијание што го има поради неговата блиска поврзаност со водачите на пеколот. Тој е поврзан со пороците на гордоста и ненаситноста.

  Накратко

  Името Велзевул се користи уште од времето на некои од најраните познати цивилизации. Тоа е име синоним за зло, пекол и демонологија. Без разлика дали неговото име се користи наизменично со сатаната или како советник и близок соработник со другивисоки демони, влијанието на Велзевул врз западната религија и култура е огромно. Тој продолжува да се појавува на истакнати начини во наше време.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.