Легендарно оружје од грчката митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Грчката митологија е дом на многу фантастични и магични оружја што ги користеле грчките херои, полубогови, богови и Титаните . Сепак, поради некоја причина, грчките митови обично не се поврзуваат со оружјето на нивните херои колку што велат нордиските митови.

  Една причина за тоа може да биде тоа, додека античките Грци биле култура слична на војна , тие навистина не се паметат како такви во модерните денови. Друг фактор може да биде тоа што многу од оружјата на грчките богови и херои навистина немаат имиња - тие се само познати како Посејдон трозач, лак на Аполо и така натаму.

  Сето ова не треба да го одвлекува вниманието од големиот број оружја од грчката митологија ниту од нивната страшна моќ и фантастични способности. Всушност, грчките митолошки предмети и оружја не само што ги инспирирале повеќето магични предмети во модерната фантазија, туку и многу други антички религии низ светот.

  10-те најпознати и единствени грчка митологија оружје

  Целосно сеопфатна листа на сите магични оружја, оклопи и предмети во грчката митологија би вклучила стотици предмети и во суштина би се претворила во цела книга. Меѓутоа, во оваа статија, ќе ги наведеме најмоќните, најнезаборавните и најпознатите оружја во целата грчка митологија.

  Зевсовиот гром

  Да, Громот на Зевс беше вистинско оружје а не само молњи и громови што можеше да генерира од неговите раце. НаГромот му бил даден на Зевс од Киклопите откако тој ги ослободил и го убил својот татко - и затворскиот затвор на Киклопите - Кронус .

  Громот на Зевс без сомнение бил најмоќното оружје и предмет во целата грчка митологија. Зевс можеше со него да исфрли незапирливи громови кои би можеле да уништат и убијат сè што ќе им се најде на патот.

  Зевс го користел својот Гром за да одржи неприкосновено владеење над грчкиот пантеон и остатокот од светот и - според грчките митови - владее со Олимп до ден-денес. Всушност, Зевс постигнал еден од неговите најголеми подвизи со помош на неговиот Тандерболт со убивање на џиновската змија Тајфон која била испратена да го убие Зевс од Гаја како одмазда за убиството на Кронус.

  Тифон бил грчки еквивалент на нордискиот свет Змијата Јормунганд со која мораше да се бори нордискиот гром богот Тор за време на Рагнарок . И додека Тор успеа да го убие Јормунганд, но и умре во борбата, Громот на Зевс беше повеќе од доволен за да го убие Тајфон речиси без напор. е второто најпопуларно оружје во грчката митологија, што е соодветно со оглед на тоа што братот на Зевс и богот на морето е второто најмоќно божество во грчкиот пантеон. стандардни риболовни трозачини кои старогрчките рибари ги користеле за копје.Сепак, Посејдосовиот Тројад не бил обичен риболовен алат. Создаден е од ковачот богот Хефест со помош на Киклопите и беше прекрасно и совршено остро оружје без кое Посејдон ретко може да се види. да генерира огромни бранови од цунами кои би можеле да потонат големи армади од бродови или да поплават цели острови. Оружјето, исто така, може да предизвика земјотреси или да пробие кој било штит или оклоп.

  Хадовиот бидент (или Тројач)

  Бидентот на Хадес или вилата на Хадес не е исто толку популарен како Посејдоновиот Тројад, но тој е преведен во други антички религии на сличен начин. Многу од боговите на подземјето, ѓаволите или демони во други култури, исто така, носат наоколу биденти или трозабеци за да ги измачуваат изгубените души во нивна грижа и адот може да биде примарен извор на таа слика.

  Најголемиот показател дека Хадесовиот Бидент е оригиналниот „Ѓаволска вила“ потекнува од Херкулес Фуренс („Бесен Херкулес“) од Сенека. Таму, Сенека го опишува дека користи бидент или трозабец наречен Dis на римски или Plouton на грчки. Богот на подземјето го користел оружјето за успешно да го избрка Херкулес од подземјето.

  Сенека, исто така, ја нарекува Адовиот вила како Пеколен Јов или Госен Јов. Се вели дека оружјето „дава страшни или лоши знаци“.изработен од Хефест, Егис е технички штит, но исто така се користи и како оружје. Според грчките митови, Егис е направен од полиран месинг и се нарекува и огледало или како месинг .

  Егис е користен од неколку различни богови во грчката митологија, од кои најпознати се самиот Зевс, неговата ќерка и божицата на војната Атена , како и херојот Персеј .

  Употребата на Персеј на Егидите е особено легендарен бидејќи го користел во неговата борба со Медуза . Откако Персеј ја убил и ја обезглавил Медуза, нејзината глава била искована на Егис за да ја направи уште помоќна.

  Главата на Медуза

  Митот за Медуза е добро познат дури и ако е често погрешно протолкуван. Независно од тоа, главата на Медуза и нејзината коса направена од змии биле користени како „оружје“ не само од самата Медуза, туку и по нејзината смрт.

  Медуза била проколната да ги претвори сите што ќе го сретнат нејзиниот поглед во камен и нејзината глава го задржал тоа проклетство дури и откако Персеј ја отсекол главата на Медуза. По неговата победа, Персеј ѝ ги дал главата на Егидата и Медуза на Атина и воената божица ги ковала двата предмети заедно, претворајќи ги во уште пострашно оружје.

  Хермесовиот Кадукеј

  Хермес е познат како гласник на грчките богови – престижна титула што му ја дал Зевс за да ја скроти палавата природа на Хермес.

  Заедно со таа титула, сепак, Зевс ја дал иХермес Кадукеус - краток, но магичен стап кој е обликуван како две испреплетени змии со две мали крилја на врвот. Змиите требаше да ја претставуваат приспособливоста на Хермес и крилјата - неговата брзина како гласник.

  Кадукеусот не беше способен да создава земјотреси или да пука громови, но сепак беше сосема уникатно оружје. Имаше способност да ги принудува луѓето да спијат или дури и во кома, како и да ги разбуди доколку е потребно. Во некои митови, Кадукеусот го носела и Ирис, личниот гласник на Хера.

  Лакот на Аполо

  Аполон го убива Пајтон. Јавен домен

  Лакот на Аполо е едно од оние оружја што навистина немаше име, но сепак беше многу иконично. Аполон е бог на многу нешта – исцелување, болести, пророштва, вистина, танц и музика, но и на стрелаштвото. Како таков, тој речиси секогаш беше прикажан како носи златен лак и треперат од сребрени стрели.

  Еден од најголемите подвизи што Аполон успеа да ги постигне со својот златен лак беше да го убие змискиот змеј Пајтон, медицинската сестра на џиновската змија Тајфон која Зевс ја убил со својот Гром. Вреди да се напомене дека, иако ова може да изгледа како помал подвиг од оној на Зевс, се вели дека Аполон сè уште бил само дете кога го застрелал и го убил Пајтон.

  Кроновиот скит

  Кронус со својата режа како што е насликан од Џовани Франческо Романели. Јавен домен.

  Татко наЗевс и сите олимписки богови, Титанот на времето Крон и самиот бил син на Гаја и Уран или Земјата и небото. Бидејќи Уран ги затворил другите деца на Гаја, Киклопите и Хекатонхеирите во Тартарус, Гаја му дала на Кронус моќна режа за да го кастрира Уран и да го собори. грчки богови. Сепак, Кронус не ги ослободи другите деца на Гаја, нешто поради што таа го проколна еден ден да биде соборен од едно од неговите деца. Тоа дете заврши како Зевс, сегашниот крал на грчките богови, кој го победи Крон и го фрли во Тартарус.

  Иронично, Гаја потоа го проколна Зевс за убиството на Крон и го испрати Тифон да се одмазди на Титанот на времето, но Тајфон не успеа. Што се однесува до кожата на Крон, тој е или во Тартарус заедно со неговиот сопственик или е изгубен некаде на Земјата.

  Лакот на Ерос

  Ерос бил грчки бог на љубовта и сексот, а порано еквивалент на римскиот бог Купидон. Некои митови го опишуваат како син на божицата на љубовта Афродита и богот на војната Арес додека други митови тврдат дека Ерос бил древен исконски бог.

  Без разлика Случајот, најпознатиот имот на Ерос бил неговиот лак - оружје што го користел за „водење љубов, а не војна“. Некогаш се вели дека лакот генерира свои стрели или дека пука една стрела која потоа се враќа на Ерос.

  Во секој случај, вообичаеназаблудата е дека стрелите на Ерос биле користени само за да ги натераат луѓето да сакаат некого. Тие можеа да го направат тоа, се разбира, но исто така можеа да ги принудат луѓето да ја мразат првата личност што ја виделе откако ќе бидат застрелани.

  Лакот на Херакле

  Херкулес Стрелец. Јавна сопственост.

  Третиот и последен лак на оваа листа го носеше полубогот Херакле. Бидејќи грчкиот херој бил надарен со натчовечка сила, неговиот лак бил толку силно намотан што многу малку други биле доволно силни за да испукаат стрели со него.

  И да не беше доволно што лакот на Херакле беше толку моќен како балиста, стрелите испукани со него исто така биле исфрлени во отровот на Хидра - повеќеглавиот змеј Херакле го убил како еден од неговите 12 трудови.

  Херакле го користел својот лак за да ги убие стимфалските птици што јадат човекот ја тероризираа северна Аркадија. По евентуалната смрт на Херакле, лакот му бил даден на пријателот на Херакле, Филоктет (или Појас во некои митови), кој исто така бил обвинет за палење на погребната клада на Херакле. Лакот и стрелите подоцна биле користени во Тројанската војна за да им помогнат на Грците да ја освојат Троја.

  Wrapping Up

  Ова се некои од најпопуларните оружја што ги користат ликовите на грчката митологија. За да дознаете за најлошите оружја во нордиската митологија, проверете ја нашата статија овде, а за најинспиративните мечеви од јапонската митологија, прочитајте ја нашата листа овде.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.