Hyacinthus - Dashnori i Apollonit

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Ashtu si njerëzit lavdëronin gratë dhe perëndeshat për bukurinë e tyre në mitologjinë greke, ata gjithashtu lavdëronin burrat. Hyacinthus është një nga burrat më të pashëm të Greqisë së Lashtë, i admiruar nga të vdekshmit dhe perënditë. Ja një vështrim më i afërt.

  Origjina e Hyacinthus

  Origjina e mitit të Hyacinthus nuk është plotësisht e qartë. Në disa rrëfime, ai ishte një princ i Spartës, i biri i mbretit Amyclas të Spartës dhe Diomedes i Lapithes. Në Thesali, megjithatë, ata kishin një version tjetër të historisë. Për ta, Hyacinthus ishte djali i mbretit Magnes të Magnezisë ose mbretit Pieros të Pierisë. Ka shumë të ngjarë që miti i Hyacinthus të jetë parahelenist, por ai më vonë u lidh me mitin dhe kultin e Apolonit .

  Historia e Hyacinthus

  Hyacinthus ishte një personazh i vogël në mitologjinë greke dhe pak dihet për të. Sidoqoftë, një aspekt kryesor i Hyacinthus me të cilin bien dakord shumica e llogarive është bukuria e tij. Bukuria e tij ishte e pashembullt, dhe në mitologjinë greke, ai thuhej se ishte ndër njerëzit më të bukur që ka jetuar ndonjëherë. Historia e tij më e dukshme është lidhja e tij me perëndinë Apollon.

  Hyacinthus dhe Thamirys

  Në mite, Thamirys i vdekshëm ishte i dashuri i parë i Hyacinthus. Megjithatë, historia e tyre së bashku ishte e shkurtër pasi Thamirys shkoi në malin Helicon për të sfiduar muzat, perëndeshat e artit dhe frymëzimit, në një konkurs muzikor. Thamirys humbi nga muzat dhe ata e ndëshkuan atënë përputhje me rrethanat.

  Në disa tregime, Thamirys e bëri këtë nën ndikimin e Apollonit, i cili ishte xheloz për të. Ai e bëri Thamyrisin të sfidonte muzat në mënyrë që të shpëtonte prej tij dhe të pretendonte Hyacinthus.

  Hyacinthus dhe Apolloni

  Apollo u bë i dashuri i Hyacinthus dhe ata do të udhëtonin së bashku përreth Greqia e lashte. Apolloni do t'i mësonte Hyacinthus-it se si të luante lirën, të përdorte harkun dhe shigjetën dhe të gjuante. Fatkeqësisht, zoti do të shkaktonte vdekjen e të dashurit të tij, ndërsa përpiqej ta mësonte atë se si të hedhë një diskut.

  Një ditë, Apollo dhe Hyacinthus po praktikonin hedhjen e diskutimit. Apolloni e hodhi diskun me të gjitha forcat si demonstrim, por disku goditi Hyacinthusin në kokë. Ndikimi shkaktoi vdekjen e Hyacinthus dhe pavarësisht përpjekjeve të Apollonit për ta kuruar atë, vdekja e bukur vdiq. Nga gjaku që doli nga lëndimi i tij, doli lulja Larkspur, e njohur edhe si zymbyl . Bima do të bëhej një simbol i rëndësishëm në Greqinë e lashtë.

  Zymbyl dhe Zephyrus

  Përveç Apollonit, Zefiri, perëndia e erës perëndimore, e donte gjithashtu Hyacinthus-in. për bukurinë e tij. Sipas disa burimeve, Zefiri ishte xheloz për Apollonin dhe donte të hiqte qafe Hyacinthus, në një qëndrim "nëse nuk mund ta kem atë, as ti". Kur Apolloni hodhi diskut, Zefiri ndryshoi drejtimin e diskut, duke e drejtuar atë drejt kokës së Hyacinthus.

  HyacinthiaFestivali

  Vdekja e Hyacinthus dhe shfaqja e luleve vendosën fillimin e një prej festivaleve më me ndikim të Spartës. Në kalendarin spartan, kishte një muaj në fillim të verës që quhej Hyacinthius. Festivali u zhvillua në këtë muaj dhe zgjati tre ditë.

  Në fillim, festivali nderoi Hyacinthus pasi ai ishte një princ i vdekur i Spartës. Dita e parë ishte për të nderuar Hyacinthus, dhe e dyta ishte për rilindjen e tij. Më vonë, ishte një festival me në qendër bujqësinë.

  Me pak fjalë

  Hyacinthus ishte një figurë e rëndësishme në tregimet e Apollonit dhe kultit të tij. Edhe pse mitologjia greke mbushet me gra të bukura si Psikika , Afërdita dhe Helena , Hyacinthus është dëshmi se kishte edhe burra me bukuri të jashtëzakonshme. Vdekja e tij do të ndikonte në kulturën spartane dhe do t'i jepte emrin një luleje fantastike, që e kemi edhe sot.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.