10 најдобри книги за египетската митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Египетската митологија е една од најекстравагантните, шарени и единствени митологии во светот. Сепак, тој е еден од најкомплексните, бидејќи е формиран од комбинација на неколку различни митологии од различни култури и различни периоди во историјата на Египет. Значи, разбирливо може да биде исто толку збунувачки колку што е фасцинантно ако само што навлегувате во него.

  За да го добиете најдоброто искуство од вашето патување во египетската митологија, важно е да го најдете најточниот и најдобриот- пишани извори за ова прашање. Иако се обидуваме да ви го дадеме тоа во нашите детални написи, исто така е корисно да истражуваме и во некои поголеми книги и извори. За таа цел, еве список од 10-те најдобри книги за египетската митологија кои би ги препорачале на нашите читатели.

  Египетска книга на мртвите: Книга за одење по ден од Огден Голет, издание 2015 година

  Видете ја оваа книга овде

  Ако сакате вистински да искусите сè што нуди египетската митологија, каде подобро место за почеток од изворот? Модерните изданија на оригиналната египетска книга на мртвите од Огден Голет имаат се што би очекувале од овој историски наслов. Особено би го препорачале изданието во боја од 2015 година од History of New Age & засилувач; Митологија. Оваа книга нуди:

  • Увид во духовното наследство на египетската митологија и нивниот поглед на животот, смртта и филозофијата.
  • Целосно.обоени и обновени варијанти на оригиналните слики од папирус.
  • Детална историја на древниот Египет како и неговата важност за модерната култура.

  Египетска митологија: Водич за боговите, божиците , и Традиции на древниот Египет од Џералдин Пинч

  Видете ја оваа книга овде

  За оние кои бараат вовед во египетската митологија, книгата за египетска митологија на Џералдин Пинч е одличен водич во египетската култура. На многу јасен и достапен начин се детализира сè што знаеме дека се случило во Египет помеѓу 3.200 п.н.е. и 400 г. Авторот, исто така, разговара за природата на египетските митови и како тие се поврзани со културата и погледот на животот на луѓето. Во оваа книга ќе добиете:

  • Детално и добро структурирано проучување на седумте главни фази од историјата на Египет.
  • Сеопфатна анализа на односот помеѓу историјата на Египет, митологијата, и филозофија.
  • Добро напишан текст во кој е лесно да се влезе и да се ужива.

  Египетска митологија: Концизен водич за античките богови и верувања на египетската митологија од Hourly History

  Видете ја оваа книга овде

  Водичот за египетска митологија на Hour History за античките богови и верувања на различните египетски кралства е совршен концизен вовед во египетската митологија. Некои луѓе со право може да имаат забелешки за фактот дека само ја пробива површината на многу митови и историски фактино тоа е по дизајн – како и другите книги од серијата „Историја на часови“, овој водич има за цел да ги запознае новите читатели со основите на египетската митологија. Без разлика дали ќе го добиете мек или е-книга, во нив ќе најдете:

  • Многу уредно раскажан вовед во египетската митологија што можете дополнително да го проширите со други текстови.
  • клучни елементи на египетската религиозна космологија, практики, ритуали и верувања.
  • Голема историска временска рамка на древниот Египет што може да послужи како основа за нечие разбирање на средината во која се формирала египетската митологија.

  Комплетните богови и божици на антички Египет од Ричард Х. Вилкинсон

  Погледнете ја оваа книга овде

  Ако сакате книга која целосно и одделно ги детализира приказна за секое египетско божество, нивното потекло и еволуција, книгата на Ричард Х. Вилкинсон е одличен избор. Ги опфаќа скоро сите интегрални богови и божици на Египет - од помали домашни божества како Таварет до најголемите и најмоќните богови како Ра и Амон. Со оваа книга ќе добиете:

  • Детална еволуција на секое божество – од нивното настанување и потекло, преку нивното обожавање и значење, сè до нивното евентуално пропаѓање.
  • Стотици илустрации и специјално нарачани цртежи кои не можат да се видат никаде на друго место.
  • Совршено структуриран текст кој истовремено е сеопфатен иучилишна, како и лесно достапна за новите читатели.

  Ризница на египетската митологија: класични приказни за боговите, божиците, чудовиштата и засилувач; Смртници од Дона Џо Наполи и Кристина Балит

  Погледнете ја оваа книга овде

  За родители кои сакаат да им помогнат на своите деца да се запознаат и да се возбудат за чудата на античкиот свет , богатството на египетската митологија од National Geographic Kids е одлична опција. Овие скоро 200 страници со лирски раскажани митови и илустрации се совршени за деца на возраст од 8 до 12 години. Со оваа книга вашето дете ќе добие:

  • Одличен вовед во египетската митологија со добро напишани приказни за боговите, фараоните и кралиците, како и други митови.
  • Прекрасни илустрации кои совршено ја прикажуваат шарената убавина на египетските митови и култура.
  • Содржински богати странични ленти на секоја приказна што обезбедува дополнителен историски, географски и културен контекст.

  Приказни за антички Египет од Роџер Ленслин Грин

  Видете ја оваа книга овде

  Приказните за древниот Египет на Роџер Ленслин Грин се универзално признати со децении како одлично прераскажување на оригиналните египетски митови. И иако Грин почина во 1987 година, неговите „Приказни за древниот Египет“ беше повторно објавен во 2011 година и најде нов начин во домовите на многу луѓе. Во него, ќе најдете 200+ илустрирани страници на различни египетски митови - од Амен-Равладее со Земјата, преку потресната приказна на Изида и Озирис, сè до помали митови и приказни. Во оваа книга можете да уживате во:

  • Совршено напишан текст кој е погоден и за деца на возраст над 10 години, како и за возрасни кои се заинтересирани за египетската митологија.
  • Многу јасен и лесно разбирлива врска помеѓу египетските и грчките митологии и начинот на кој двете комуницирале низ вековите.
  • Погодна структура од три одделни делови – Приказни за боговите, Приказни за магија и Приказни за авантура.

  Египетска митологија од Софија Висконти

  Видете ја оваа книга овде

  Софија Висконти ни носи еден од поновите записи во египетската митологија со нејзината 2020 година книга. На своите 138 страници, Висконти покажува поинаква страна на египетската митологија - драмата и интригата зад животите на египетските фараони, кралици и боговите што ги обожавале. Ова е една од ретките книги кои не само што ја испитуваат египетската митологија, туку имаат за цел да ја прикажат како жив свет, а не само како нешто што го учиме на училиште. Во оваа книга можете да уживате во:

  • Целосна временска рамка на древниот Египет – од подемот на неговите поранешни кралства до неговиот евентуален пад.
  • Одлично прераскажување на класичните египетски митови и приказните и за божествата и за историските личности.
  • Дополнителни факти и увид во различните практики и ритуали на старите Египќани.

  Боговии божици на древниот Египет: Египетска митологија за деца од Морган Е. Морони

  Видете ја оваа книга овде

  Уште една одлична опција за деца, оваа книга од 160 страници од Морган E. Moroney е погоден за сите на возраст меѓу 8 и 12 години. Објавен во 2020 година, вклучува многу прекрасни и уникатни уметнички дела, како и добро напишани прераскажувања на најпознатите египетски митови и приказни. Во него ќе ги добиете:

  • 20-те најпознати и фасцинантни египетски митови и приказни.
  • Прилагоден за децата расчленување на врската помеѓу египетската митологија и нејзината култура и општествени норми .
  • Одлична компилација на „Брзи факти за фараонот“ која навлегува во сè, од египетските хиероглифи до Сенет, најпопуларната игра на табла во древниот Египет.

  Египетска митологија: волшебни египетски митови за египетските богови, божици и легендарни суштества од Мет Клејтон

  Видете ја оваа книга овде

  Мет Збирката на египетски митови на Клејтон е одлична влезна точка за возрасните и за младите. Ги вклучува најпопуларните египетски митови, како и некои помалку дискутирани со фасцинантни приказни. Книгата е поделена во четири сегменти – „Космолошки наративи“ што го опфаќа создавањето на светот според египетската митологија; „Митови за боговите“ кои ги детализираат приказните за најпознатите египетски божества; трет дел кој детализира некои историски и политичкимитови кои биле испреплетени во египетската митологија; и последен дел од она што можеме да го сметаме за египетски бајки и магични приказни. Накратко, со оваа книга ќе добиете:

  • Совршена збирка на добро напишани митови.
  • Опширен речник на одредени термини и дефиниции кои ќе ви помогнат да ја разберете сложеноста на овие египетски митови.
  • Кратка временска рамка на египетската историја.

  Египетска митологија: класични приказни за египетските митови, богови, божици, херои и чудовишта од Скот Луис

  Видете ја оваа книга овде

  Друга одлична збирка приказни за луѓе од сите возрасти е книгата Египетска митологија на Скот Луис. Успева совршено да детализира многу различни митови и приказни на само 150 компактни страници без да пропушти ниту еден контекст и детали на приказните. Со оваа збирка ќе добиете:

  • И најпознатите египетски митови, како и многу помалку познати, но фантастични приказни.
  • Многу историски приказни и „полуисториски“ митови за луѓето од древниот Египет.
  • Модерна вокализација на многу митолошки и историски египетски ликови за да ги направи поблиски со модерната публика.

  Без разлика дали сте родител кој сака да ги натераат нивните деца да се вклучат во чудата на светската историја и митологија, без разлика дали вие самите сакате да истражите повеќе за древниот Египет или дали сте прилично познавања на темата и сакате дазнајте уште повеќе, сигурно ќе ја пронајдете вистинската книга за да го задоволите вашиот чешање од нашата листа погоре. Египетската митологија е толку голема и богата што секогаш има повеќе за читање и уживање за неа, особено со добро напишана книга.

  За да дознаете повеќе за египетската митологија, погледнете ги нашите интересни и информативни написи тука .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.