Потеклото на Денот на благодарноста - кратка историја

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Денот на благодарноста е американски федерален празник кој се слави последниот четврток во ноември. Започна како есенски фестивал на жетвата организиран од англиските колонисти од Плимут (познати и како Аџии).

  Одржана прво како начин да му се заблагодариме на Бога за жетвата, оваа прослава на крајот стана секуларизирана. Сепак, основната традиција на оваа прослава, вечерата на Денот на благодарноста, остана конзистентна со текот на времето. 1857) од Роберт Волтер Вир. PD.

  До почетокот на 17 век, прогонот на религиозните дисиденти доведе група сепаратистички пуританци да побегнат од Англија во Холандија, во Холандија.

  Пуританците беа заинтересирани христијански демонстранти во „прочистувањето“ на англиската црква од традициите што личат на оние на Католичката црква, додека сепаратистите се залагаа за подрастични промени. Тие мислеа дека нивните конгрегации треба да бидат автономни од влијанието на државната црква на Англија.

  Водени од оваа потрага по верска автономија, 102 англиски сепаратисти и мажи и жени, го преминаа Атлантикот на Мејфлауер за да се населат на источниот брег на Нова Англија во 1620 година.

  Аџиите пристигнаа на својата дестинација на 11 ноември, но решија да ја поминат зимата на бродот, бидејќи немаа доволно време да изградат соодветни населби за претстојниот студ. Од страна накога снегот се стопи, најмалку половина од аџиите умреле, главно поради изложеност и скорбут.

  Сојуз со домородните Американци

  Во 1621 година, Аџиите ја основале колонијата Плимут , сепак, задачата да се населат се покажа како многу потешка отколку што очекуваа. За среќа на англиските доселеници, во моментот на нивната најголема потреба, тие стапиле во контакт со Тисквантум, познат и како Скванто, Американец од племето Патусети, чија помош би се покажала од суштинско значење за новодојденците. Скванто бил последниот преживеан Патусет, бидејќи сите други Индијанци од Патукс умреле поради избувнување на болест, предизвикана од европските и англиските инвазии .

  Скванто имаше интеракции со Англичаните во минатото. Во Европа го однел англискиот истражувач Томас Хант. Таму бил продаден во ропство, но успеал да научи англиски и на крајот се вратил во својата татковина. Потоа открил дека неговото племе било збришано од епидемија (веројатно сипаници). Наводно, Скванто потоа отишол да живее кај Вампаноагс, друго домородно американско племе.

  Скванто ги научил аџиите како и што да одгледуваат на американска почва. Тој, исто така, ја презеде улогата на врска помеѓу англиските доселеници и Масасоит, началникот на Вампаноагите.

  Благодарение на ова посредување, колонистите од Плимут успеаја да воспостават добри односи солокални племиња. На крајот на краиштата, можноста за тргување со стоки (како храна и лекови) со Wampanoags им овозможи на аџиите да преживеат.

  Кога беше прославен првиот Денот на благодарноста?

  Во октомври 1621 година, аџиите го прославија фестивалот на есенската жетва за да му се заблагодарат на Бога за нивниот опстанок. Овој настан траеше три дена и на него присуствуваа 90 Вампаноаги и 53 аџии. Сметана за првиот американски Ден на благодарноста, оваа прослава постави преседан за традиција која ќе трае до модерното време.

  За многу научници, поканата да се приклучат на „првиот американски празник Денот на благодарноста“ направена до Вампаноагс претставува приказ на добрата волја што Аџиите ја одржуваа кон своите родни сојузници. Слично, во сегашноста, Денот на благодарноста сè уште се смета меѓу Американците како време за споделување, оставање на разликите настрана и помирување.

  Сепак, иако ова е верзијата на настаните со кои повеќето се запознаени, таму не е доказ дека таквата покана била упатена до домородците. Некои историчари тврдат дека Wampanoags се појавиле непоканети бидејќи го слушнале звукот на истрели од аџиите кои славеле. Како што вели Кристин Нобис во оваа статија за Bustle:

  „Една од најславните митологии е празникот на благодарноста, за кој се верува дека од 1621 година е меѓусебно санкциониран собир на „Индијанци“ иАџии. Вистината е далеку од митовите на популарната имагинација. Вистинската приказна е онаа каде што доселениците непоколебливо се туркаа во татковините на домородните Американци и ги принудија локалните жители да се соберат непријатно“.

  Дали отсекогаш постоел само еден Ден на благодарноста?

  Не . Имаше многу прослави на благодарност низ историјата.

  Според историските записи, одвојувањето денови за благодарност на Бога за нечии благослови беше вообичаена традиција меѓу европските верски заедници кои дојдоа во Америка. Покрај тоа, првите церемонии на благодарност прославени на она што моментално се смета за територија на САД ги воделе Шпанците. веќе ги слави деновите на благодарноста повеќе од една деценија.

  Сепак, ниту една од претходните прослави на благодарноста нема да стане толку иконска како онаа што ја одржуваат Аџиите.

  Различните датуми на Денот на благодарноста Во текот на времето

  По првиот Денот на благодарноста, прославен во 1621 година од страна на аџиите, и во следните два века, церемониите на благодарност ќе се одржуваат на различни датуми низ територијата на САД.

  • Во 1789 , принуден од американскиот Конгрес, претседателот Џорџ Вашингтон го прогласи 26 ноември за „Ден на јавна благодарност“. Сепак,Претседателот Томас Џеферсон претпочиташе да не ја набљудува прославата. Последователните претседатели повторно го воведоа Денот на благодарноста како национален празник, но датумот за неговото славење варираше.
  • Дури 1863 претседателот Абрахам Линколн донесе закон да се направи Денот на благодарноста празник кој ќе се слави последниот четврток од ноември.
  • Во 1870 , претседателот Улис С. Грант потпиша нацрт-закон со кој Денот на благодарноста се прави федерален празник . Оваа акција помогна да се прошири традицијата на благодарност меѓу различните заедници на имигранти кои беа расфрлани низ САД, особено оние кои пристигнаа во текот на крајот на 19 век и почетокот на 20 век.
  • Во 1939 , сепак, претседателот Френклин Е. Рузвелт донесе одлука да се прослави Денот на благодарноста една недела порано. Празникот се празнуваше на овој датум две години, по што конечно се врати на својот поранешен датум, поради контроверзноста што промената ја предизвика меѓу населението на САД.
  • На крајот, со акт на Конгресот, од 1942 наваму, Денот на благодарноста се славел четвртиот четврток од ноември. Во моментов, промената на датумот на овој празник повеќе не е претседателска привилегија.

  Активности поврзани со Денот на благодарноста

  Главниот настан на овој празник е вечерата за Денот на благодарноста. Секоја година, милиони Американци се собираат околумаса за да се јаде традиционалното јадење од печена мисирка, меѓу другите јадења, и да се помине убаво време со семејството и пријателите.

  Но, други претпочитаат да се посветат на олеснување на товарот на помалку среќните на Денот на благодарноста. Добротворните активности за време на овој празник може да вклучуваат волонтирање во јавните засолништа, помагање да се сподели храната со сиромашните и давање облека од втора рака.

  Парадите се исто така меѓу традиционалните активности за Денот на благодарноста. Секоја година, различни градови низ Соединетите држави одржуваат паради за Денот на благодарноста за да го одбележат првиот Ден на благодарноста. Со повеќе од два милиони гледачи, парадата во Њујорк е убедливо најпозната од сите.

  Следејќи се барем на почетокот на 20 век, друга добро позната традиција на Денот на благодарноста е помилувањето на Турција. Секоја година, претседателот на Соединетите Држави „помилува“ најмалку една мисирка и ја испраќа на фарма за пензионирање. Овој чин може да се земе како симбол на простување и неговата неопходност.

  //www.youtube.com/embed/UcPIy_m85WM

  Традиционална храна за Денот на благодарноста

  Покрај се- омилена временска печена мисирка, некои од намирниците кои би можеле да бидат присутни за време на традиционалната вечера за Денот на благодарноста се:

  • Пире од компири
  • Серови
  • Тепсија од сладок компир
  • Боранија
  • Мисиркино полнење
  • Пченка
  • Пита со тиква

  Иако мисирка има тенденција да бидецентрално место на секоја вечера за Денот на благодарноста, други птици, како што се патка, гуска, фазан, ној или еребица, се исто така опции кои треба да се консумираат.

  Во однос на слатката храна, списокот на традиционални десерти за Денот на благодарноста генерално се состои од:

  • Cupcakes
  • Торта со моркови
  • Cheesecake
  • Чоколадни колачиња
  • Сладолед
  • Пита со јаболка<. првата вечера за Денот на благодарноста , немаше компири (компирите сè уште не беа дојдени од Јужна Америка), немаше сос (немаше мелници за производство на брашно) и немаше тепсија од сладок компир (корени од клубени уште не го поминале патот од Карибите).

  Веројатно имало многу диви птици како мисирка, гуски, патки и лебеди, како и елени и риби. Зеленчукот би вклучувал кромид, спанаќ, моркови, зелка, тиква и пченка.

  Заклучок

  Денот на благодарноста е американски федерален празник кој се слави четвртиот четврток од ноември. Оваа прослава е комеморација на првиот есенски фестивал на жетвата организиран од Аџиите во 1621 година - настан за време на кој англиските колонисти од Плимут му се заблагодарија на Бога за сите услуги што им беа дадени.

  Во текот на 17 век, па дури и пред тоа, благодарноста церемониите биле популарни меѓу религиозните Европејцизаедници кои дојдоа во Америка.

  И покрај тоа што започна како религиозна традиција, со текот на времето Денот на благодарноста постепено се секуларизираше. Денес, оваа прослава се смета за време за оставање настрана разликите и поминување време со пријателите и членовите на семејството.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.