Елена од Троја - Лицето што лансираше илјада бродови

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија, Хелен била најубавата жена на земјата. Нејзината убавина беше таква што ќе го предизвика најпознатиот конфликт во Античка Грција. Таа е позната по тоа што го има „лицето што лансираше илјада бродови“. Сепак, Хелен беше повеќе од само убава жена и само фокусирањето на нејзината убавина ја одзема нејзината улога во грчката митологија. Еве подетален поглед на нејзината приказна.

  Која беше Хелен?

  Хелена беше ќерка на Зевс , кралот на боговите и кралицата Леда од Спарта. Според митовите, Зевс и се појавил на Леда во форма на прекрасен лебед за да се парат со неа. Истата ноќ, Леда легна во кревет со нејзиниот сопруг, кралот Тиндареј од Спарта. Од двата сексуални односи, Леда имала две ќерки и два сина: Клитемнестра, Хелен, Полукс и Кастор.

  Хелена и Полукс биле потомци на Зевс, додека Клитемнестра и Кастор биле потомци на кралот Тиндареј. Според некои извештаи, децата не се раѓале традиционално, туку тие излегле од јајца. Двете момчиња биле Диоскурите, заштитниците на морнарите и духовите кои им помагале на бродоломот.

  Во други митови, Елена била ќерка на Зевс и Немезис , божицата на одмаздата, а Леда била само нејзината посвоена мајка. Како и да е, Хелен стана позната по својата неверојатна убавина. Таа мораше да стане најубавата жена на земјата, а со својот изглед уште од рано ги воодушевуваше ситедетството.

  Првото киднапирање на Хелен

  Кога Хелен беше сè уште дете, Тезеј ја киднапираше од Спарта. Атинскиот херој верувал дека заслужува ќерка на Зевс за жена и, откако ги слушнал приказните за убавината на Елена, ја посетил Спарта за да ја земе. Кога Кастор и Полукс сфатиле дека Тезеј ја киднапирал Елена, отишле во Атина за да ја спасат нивната сестра.

  Кога овие двајца браќа на Хелен, познати како Диоскури, пристигнале во Атина, Тезеј бил отсутен, заробен во подземниот свет за време на една од неговите авантури. Кастор и Полукс можеа да ја земат Хелен со себе без многу мака. Во други приказни, браќата отишле во Атина со полна војска за да ја закрепнат убавата Елена.

  Додавците на Хелен

  Хелен се вратила во Спарта, каде што живеела во леснотија додека не полнолетство. Кралот Тиндареј почнал да бара додворувачи за да се ожени со неа, па испратил емисари во цела Грција. Добитникот на раката на Хелен би бил среќен и среќен маж, бидејќи би се оженил со најубавата жена во цела Грција. Губитниците, сепак, би завршиле бесни, а можноста за крвопролевање би била неизбежна.

  За ова, нејзиниот татко, кралот Тиндареј смислил план во кој сите додворувачи морале да се придржуваат до заклетвата. Заклетвата го обврза секој од додворувачите да го прифати победникот на раката на Хелен и да ја заштити заедницата доколку некој ја киднапира или го оспори правото на победникот да се ожени со неа. Со ована масата, Тиндареј и дозволи на Хелен да го избере нејзиниот сопруг од сите додворувачи.

  Елена го избрала Менелај , кој заедно со неговиот брат Агамемнон ја живееле својата младост во дворот на кралот Тиндареј откако нивниот братучед Егистус ги протерал од Микена. Сите други додворувачи го прифатија како победник. Заклетвата била суштинска за настаните што требало да следат во Тројанската војна, бидејќи Менелај ги повикал сите додворувачи за помош. Сите додворувачи беа големи грчки кралеви и воини, а откако принцот Париз од Троја ја киднапираше Елена, Менелај водеше војна против Троја со нивна поддршка.

  Хелена и Париз

  Во некои митови, Париз пристигнал во Спарта како принц на Троја, а луѓето го примиле со највисоки почести без да ги знаат неговите задни намери. Во други приказни, тој се појавуваше маскиран пред Хелен. Менелај во тоа време не бил во Спарта, а Париз можел да ја киднапира Хелен без многу проблеми.

  Приказните за природата на киднапирањето на Хелен исто така се разликуваат. Според некои извештаи, Парис ја зела Хелен на сила, бидејќи таа не сакала да замине. Многу западни слики го прикажуваат ова како „силување“ на Елена, покажувајќи ја како занесена со сила.

  Според други извори, сепак, Хелен паднала во Париз под влијание на Афродита. Во списите на Овидиј, Хелен ѝ дала писмо на Парис во кое пишувало дека ќе го избрала доколку тој бил еден од нејзините додворувачи. Во секој случај, Хеленја напушти Спарта со Париз, и овој настан го поттикна познатиот конфликт познат како Тројанската војна.

  Хелен и војната во Троја

  Улогата на Хелен во Тројанската војна отиде подалеку од само предизвикување конфликт во почетокот.

  Почетокот на војната

  По пристигнувањето во Троја, луѓето знаеле дека киднапирањето на Хелен ќе предизвика проблеми. Сепак, немало намери да ја вратат кај нејзиниот сопруг. Елена и Парис се венчаа, а таа стана Елена од Троја. Кога Менелај сфатил што се случило, ги повикал сите додворувачи на Хелен кои биле заклетвани да му се придружат за да се борат против Тројанците и да ја вратат Хелен. Ова беше мала за неговата чест и тој сакаше да ги натера Тројанците да платат за нивната смелост.

  Хелен не беше најпопуларната фигура во заштитните ѕидини на Троја. Луѓето ја гледаа како странец кој донесе војна во нивниот просперитетен град. И покрај барањето на Грците да ја вратат Елена кај Менелај, тие ја задржале во Троја. Војната би траела околу десет години и би предизвикала многу пустош.

  Хелен повторно се омажува

  Меѓу многуте жртви во војната, принцот Париз од Троја наишол на смрт на рака на Филоктет. По смртта на Парис, Хелен немаше право кога кралот Пријам од Троја повторно ја ожени за својот син, принцот Дејфоб. Во некои приказни, Хелен ќе го предаде Деифобус и конечно ќе им помогне на Грците да ја добијат војната.

  Хелен и падот на Троја

  Хелен го откри херојотОдисеј во еден од неговите упади во градот за да го украде Паладиумот, од кој зависела безбедноста на Троја, по пророштвото за грчката победа. Сепак, таа не го разоткри и молчеше. Кога градот Троја падна благодарение на Тројанскиот коњ на Грците, некои митови велат дека Хелен знаела за стратегијата, но не им кажала на Тројанците за неа. На крајот, некои приказни велат дека таа ја известила грчката војска кога да нападне, користејќи факели од нејзиниот балкон. Можеби Хелен се свртела против Тројанците поради начинот на кој тие се однесувале со неа од смртта на Париз.

  Хелена се враќа во Спарта

  Некои митови велат дека Менелај имал намера да ја убие Хелен поради неа предавство, но со својата запрепастувачка убавина го убедила да не го прави тоа. По војната, Хелен се враќа во Спарта како сопруга на Менелај. Постојат прикази на Елена и Менелај во нивната палата како го примаат Телемах , синот на Одисеј, додека ги посетува среќните владетели на Спарта. Хелен и Менелај имаа една ќерка, Хермиона, која ќе се омажи за Орест , синот на Агамемнон.

  Што симболизира Хелен?

  Од античките времиња, Хелен го симболизираше крајниот убавина и персонификација на идеалната убавина. Всушност, Афродита, божицата на љубовта и убавината, ја именува Хелен како најубава жена на светот.

  Хелен инспирирала бројни уметнички дела, од кои многу ја прикажуваат како бега соПариз.

  Факти за Хелен

  1- Кои се родителите на Хелен?

  Таткото на Хелен е Зевс, а нејзината мајка смртната кралица Леда .

  2- Која е сопругата на Хелен?

  Хелен се омажи за Менелај, но подоцна е киднапирана од Парис.

  3- Дали Хелен има деца?

  Хелен и Менелај имаат едно дете, Хермиона.

  4- Зошто Хелен има лице кое „испука илјада бродови“?

  Убавината на Хелен беше таква што таа беше причина за Тројанската војна, еден од најпознатите и најкрвавите антички грчки конфликти.

  5- Дали Хелен беше бог?

  Хелена била полубог, бидејќи нејзиниот татко бил Зевс. Сепак, подоцна се разви култ кој ја обожаваше.

  Накратко

  Хелена и нејзината убавина беа главната причина за најпознатиот конфликт во Античка Грција и пропаста на големиот град Троја, иако таа самата имаше мала улога во она што се случи. Нејзината приказна беше почеток на различни митови од различни поети од антиката. Таа беше влијателна личност во грчката митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.