Ангелите во исламот - кои се тие?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Можете да ги видите на таписерии, ренесансни слики, величествени скулптури; можете да ги сретнете на згради и во популарната култура. Популарно се поврзуваат со христијанството.

  Да разговараме за ангелите, не само како небесни суштества во христијанството, туку како моќни сили кои се наоѓаат и во исламот. Ангелите на исламот споделуваат многу сличности со нивните христијански колеги, но има многу разлики што ги прават и уникатни. Еве еден поглед на најважните ангели на исламот.

  Значењето на ангелите во исламот

  Според муслиманските верувања, целото движење на универзумот и активностите на сè што дише, се движи, или седи мирно, тоа се прави под волјата и водството на Алах.

  Алах сепак не е апсолутно вклучен во секој поединечен аспект на одржувањето на постоењето на сè, ниту има за цел да го стори тоа. Аллах е придружен од неговите креации, направени од чиста светлина и енергија која величествено зрачи. Овие творби се нарекуваат ангели, или Малајка, од кои најзначајни се Микаил , Џибрил , Израил и Израфил .

  Ангелите можат да добијат човечки облик и да се грижат за луѓето. Сепак, само пророците можат да ги видат и да комуницираат со нив. Затоа, некој што не е пророк веројатно нема да знае дека е во присуство на ангел.

  Овие суштества често се претставени како високи, крилестисуштества, облечени во величествено обоени наметки, за разлика од сè што може да се види на просечен човек.

  Постојат неколку различни ангели во исламската традиција, но четирите главни архангели на исламот се следниве:

  Микаил Давател

  Микаил е важен за неговата вклученост во обезбедувањето на луѓето. Тој обезбедува и обезбедува да има многу дожд за земјоделските култури, и преку овие одредби, тој гарантира дека тие нема да го послушаат Бога и да ги следат неговите зборови и наредби.

  Мика 'ил пее химни и го фали Аллах за милост за луѓето. Тој е претставен како да ги штити обожавателите на Алах и да бара од Алах да им ги прости гревовите. Тој е милосрден пријател на човештвото и ги наградува оние што прават добро.

  Гласник Џибрил

  Во христијанството Џибрил е познат како Архангел Гаврил. Тој е гласник на Алах, кој ги пренесува пораките на Алах и ја преведува волјата на Алах на луѓето. Тој е интервентен агент помеѓу Аллах и неговите обожаватели.

  Божественото откровение им се носи на пророците секогаш кога Аллах сака да им соопшти. Џибрил е ангелот кој ќе го толкува божествениот ум на Алах и ќе ги преведе или печати светите зборови на Алах, без разлика дали се работи за Исус или Мухамед.

  Џибрил му го соопштил светото писмо на пророкот Мухамед во форма на Куранот. Поради ова, Џибрил е познат и како Ангел на Откровението, бидејќи тој открилзборовите на Алах до пророкот.

  Џибрил е исто така ангелот кој разговара со Марија и и кажува дека е бремена со Иса (Исус).

  Ангелот Израил на смртта

  Во исламот, Израил е задолжен за смртта. Тој е поврзан со смртта и обезбедувањето на душите да бидат избавени од нивните човечки тела што умира. Во овој поглед, тој ја игра улогата на психопомп. Тој е одговорен за прекинување на човечките животи во согласност со божествените заповеди и волјата Божја.

  Израил држи свиток на кој ги запишува имињата на луѓето при раѓање и ги брише имињата на оние кои имаат умре.

  Израфил Ангелот на музиката

  Израфил е важен за исламската традиција бидејќи се верува дека тој е ангелот што ќе трубе на денот на судот и ја објави конечната пресуда. На денот на судот, познат како Кијама, Исрафил ќе дува во труба од врвот на карпа во Ерусалим. Како таков, тој е познат како ангел на музиката.

  Се верува дека луѓето влегуваат во состојба на чекање наречена Барзах и чекаат до Судниот ден. Кога ќе умре, човечката душа е испрашувана, и ако одговори точно, може да спие до Судниот ден.

  Кога Исрафил ќе задува во труба, сите мртви ќе станат и ќе се соберат околу планината Арафат за да го чекаат својот суд од Аллах. Откако сите ќе воскреснат, ќе им биде дадена книга со дела што ќе треба да ја прочитаат на глас иништо не кријат за тоа кои се и што правеле во текот на животот.

  Дали Џиновите се ангели? . Џиновите не се од човечко потекло, па дали тоа ги прави ангели?

  Џиновите се разликуваат од ангелите по тоа што имаат слободна волја и се создадени од застрашувачки оган. Тие можат да прават како што сакаат, а нивната цел секако не е да го слушаат Бог. Тие често се гледаат како зли суштества, кои им штетат на луѓето.

  Од друга страна, ангелите немаат слободна волја. Тие се создадени од чиста светлина и енергија и не можат да постојат без Бога. Нивната единствена улога е да ги следат неговите диктати и да се погрижат неговата волја да се преведе на луѓето и да се актуелизира.

  Ангели чувари во исламот

  Според Куранот, секој човек има два ангели кои ги следат , едниот пред, а другиот зад лицето. Нивната улога е да ги заштитат луѓето од злото на џините и другите ѓаволи, како и да ги евидентираат нивните дела.

  Кога муслиманите ќе кажат Асаламу алејкум, што значи мир на вас, многумина ќе погледнете на нивното лево, а потоа на десното рамо, признавајќи ги ангелите кои секогаш ги следат.

  Ангелите чувари го забележуваат секој детал од човечкиот живот, секое чувство и емоција, секоја акција и дело. Едниот ангел ги забележува добрите дела, а другиот ги забележува лошите дела. Ова е направенотака што на Судниот ден, луѓето ќе бидат доделени или на рајот или испратени во огнените јами на пеколот за да страдаат во

  Завиткување

  Верувањето во ангелите е едно од основните столбови на исламот. Ангелите во исламот се величествени небесни суштества направени од чиста светлина и енергија, а нивната единствена мисија е да му служат на Аллах и да ја извршуваат неговата волја. Познато е дека тие им помагаат на луѓето со тоа што носат храна и испраќајќи пораки од Алах до неговите обожаватели, со што служат како посредници меѓу Аллах и неговите верници. на него. Тие немаат желба да згрешат или да одат против Алах. Од ангелите во исламот, четирите архангели се меѓу најважните.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.