Атина - грчка божица на војната и мудроста

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Атена (римски пандан Минерва ) е грчката божица на мудроста и војувањето. Таа се сметаше за покровител и заштитничка на многу градови, но најмногу на Атина. Како божица воин, Атина обично е прикажана како носи шлем и држи копје. Атина останува меѓу најпочитуваните од сите грчки богови.

  Приказната за Атина

  Раѓањето на Атина беше единствено и прилично чудесно. Било проречено дека нејзината мајка, Титанот Метида ќе роди деца кои се помудри од нивниот татко, Зевс . Во обид да го спречи тоа, Зевс го измамил Метис и ја проголтал.

  Недолго потоа, Зевс почнал да чувствува силна главоболка која продолжила да го мачи додека не пукна и му нареди на Хефест да се расцепи главата му се отвори со секира за да се ублажи болката. Атина излета од главата на Зевс, облечена во оклоп и подготвена за борба.

  Иако беше проречено дека Атина ќе биде помудра од нејзиниот татко, тој не беше загрозен од тоа. Всушност, во многу извештаи, Атина се чини дека е омилената ќерка на Зевс.

  Атена се заколна дека ќе остане девица божица, слично како Артемида и Хестија . Како резултат на тоа, таа никогаш не се омажила, немала деца или се занимавала со љубовни врски. Сепак, иако некои ја сметаат за мајка на Ерихтониј , таа била само негова згрижувачка мајка. Еве како се одвиваше тоадолу:

  Хефест, богот на занаетите и огнот, бил привлечен од Атина и сакал да ја силува. Меѓутоа, неговиот обид не успеал, а таа згрозена побегнала од него. Неговата сперма ѝ паднала на бутот, која ја избришала со парче волна и ја фрлила на земја. На овој начин, Ерихтониј се роди од земјата, Гаја . Откако се родило момчето, Гаја и го дала на Атина да го чува. Таа го сокрила и го одгледала како негова згрижувачка мајка.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со статуата на Атина. 10.24 во Видете го ова овде Amazon.com Атина - грчка божица на мудроста и војната со бувот Видете го ова овде Amazon.com JFSM INC Атина - грчка божица на мудроста и војната со бувот. .. Видете го ова овде Amazon.com Последното ажурирање беше на: 23 ноември 2022 година 12:11 часот

  Зошто Атена се нарекува Pallas Athenaie?

  Едно од имињата на Атина е Палас, кој доаѓа од грчкиот збор за мафтање (како во оружје) или од сродниот збор што значи млада жена. Во секој случај, постојат спротивставени митови измислени за да се објасни зошто Атина се нарекува Палас.

  Во еден мит, Палас била блиска пријателка на Атина од детството, но еден ден таа го убила случајно за време на пријателска борба натпревар. Во очај поради тоа што се случило, Атина го зела неговото име за да се сеќава на него. Друга приказна го вели тоаПалас бил џин, кого Атина го убила во битка. Таа потоа му ја лупеше кожата и ја претвори во наметка која често ја носеше.

  Атина како божица

  Иако ја нарекуваа бескрајно мудра, Атина ја покажа непредвидливоста и непостојаноста на сите Грци богови прикажани едно или друго време. Беше склона кон љубомора, лутина и беше конкурентна. Следниве се некои популарни митови поврзани со Атина и ги прикажуваат овие особини. Атина и Посејдон за поседување на Атина (1570-ти) – Чезаре Небија

  Во натпревар помеѓу Атина и Посејдон , богот на морињата за тоа кој ќе биде покровител на градот Атина, двајцата се договорија дека секој ќе им даде подарок на жителите на Атина. Кралот на Атина би го избрал подобриот подарок, а оној што го дава ќе стане покровител.

  Се вели дека Посејдон го нафрлил својот трозабец во нечистотијата и веднаш изворот со солена вода оживувал од каде што порано било суво . Меѓутоа, Атина засадила маслиново дрво што беше подарок што на крајот го избра кралот на Атина, бидејќи дрвото беше покорисно и ќе им обезбеди на луѓето масло, дрво и овошје. Атина потоа била позната како покровител на Атина, која била именувана по неа. принцот, беше побарано да избере којбеше најубава помеѓу божиците Афродита , Атина и Хера . Парис не можеше да избере бидејќи сите ги сметаше за убави.

  Секоја од божиците потоа се обиде да го поткупи. Хера нудела моќ над цела Азија и Европа; Афродита му ја понудила најубавата жена, Елена на земјата да се омажи; а Атина понуди слава и слава во битката.

  Париз ја избра Афродита, со што ги разбесни другите две божици кои потоа застанаа на страната на Грците против Париз во Тројанската војна, која може да продолжи да стане крвава битка која траеше десет години и вклучи некои од најголемите грчки воини, вклучувајќи ги Ахил и Ајакс.

  • Атена против Арахна

  Атена се натпреваруваше против смртникот Арахне во натпревар во ткаење. Кога Арахне ја претепа, Атина во бес ја уништи супериорната таписерија на Арахне. Во нејзиниот очај, Арахне се обеси, но подоцна беше вратена во живот од Атина кога ја претвори во првиот пајак.

  • Атена против Медуза

  Медуза беше убава и привлечна смртничка на која можеби Атина ѝ љубомора. Посејдон, вујкото на Атина и богот на морето, бил привлечен од Медуза и ја барал, но таа побегнала од неговиот напредок. Тој ја бркаше и конечно ја силувал во храмот на Атина.

  За ова светољубие, Атина ја претвори Медуза во грозно чудовиште, горгон. Некои сметки велат дека таа се свртелаИ сестрите на Медуза, Стено и Еурјале во горгони затоа што се обидоа да ја спасат Медуза од силување.

  Нејасно е зошто Атина не го казни Посејдон - можеби затоа што тој и беше вујко и моќен бог . во секој случај, таа изгледа претерано груба кон Медуза. Атина подоцна му помогна на Персеј во неговата потрага да ја убие и обезглави Медуза, давајќи му полиран бронзен штит што ќе му овозможи да гледа во одразот на Медуза, наместо директно во неа.

  • Атина против Арес

  Атина и нејзиниот брат Арес и двајцата претседаваат со војната. Сепак, иако тие се вклучени во слични области, тие не може да бидат поразлични. Тие претставуваат две различни страни на војната и битката.

  Атина е позната по тоа што е мудра и интелигентна во војната. Таа е тактичка и донесува внимателно планирани одлуки, покажувајќи карактеристики на интелигентно лидерство. За разлика од нејзиниот брат Арес, Атина претставува попромислен и стратешки начин за решавање на конфликтот, наместо само војна за доброто на војната.

  Арес, од друга страна, е познат по чиста бруталност. Тој ги претставува негативните и осудливите аспекти на војната. Затоа Арес бил најмалку сакан од боговите и бил стравуван и не му се допаѓал на луѓето. Атина била сакана и почитувана, од смртниците и од боговите. Нивното ривалство беше такво што за време на Тројанската војна, тие поддржуваа спротивни страни.

  АтенаСимболи

  Постојат неколку симболи поврзани со Атина, вклучувајќи:

  • Бувови – Бувовите претставуваат мудрост и будност, квалитети поврзани со Атина. Тие исто така можат да видат ноќе кога другите не можат, симболизирајќи го нејзиниот увид и критичко размислување. Бувовите се нејзиното свето животно.
  • Aegis – Ова се однесува на штитот на Атина, симболизирајќи ја нејзината моќ, заштита и сила. Штитот е направен од козја кожа и на него е прикажана главата на Медуза , чудовиштето убиено од Персеј.
  • Маслинови дрвја – маслинови гранки одамна се поврзуваат со мир и Атина. Дополнително, Атина го подари градот Атина со маслиново дрво - подарок што ја направи покровител на градот.
  • Оклоп - Атена е божица воин, симболизирајќи тактичко стратегии и внимателно планирање во војна. Често е прикажана како носи оклоп и носи раце, како што е копје и носи шлем.
  • Горгонеион – Посебен амајлија што прикажува монструозна глава горгон . Со смртта на горгонот Медуза и употребата на нејзината глава како моќно оружје, главата на горгон доби репутација на амајлија со способност за заштита. Атина често носеше горгонеон.

  Самата Атина симболизираше мудрост, храброст, храброст и снаодливост, особено во војувањето. Застапува и занаети. Таа е покровител на ткајачите и металните работниции се верува дека им помага на занаетчиите да можат да го коваат најсилниот оклоп и најопасното оружје. Покрај тоа, таа е заслужна дека ги измислила битот, уздата, колата и вагонот.

  Атена Во римската митологија

  Во римската митологија, Атина е позната како Минерва. Минерва е римска божица на мудроста и стратешкото војување. Покрај ова, таа е спонзор на трговијата, уметноста и стратегијата.

  Многу од митовите што и се припишуваат на нејзината грчка колешка, Атина, се пренесени во римската митологија. Како резултат на тоа, Минерва може прецизно да се мапира директно на Атина бидејќи споделуваат многу исти митови и квалитети.

  Атена во уметноста

  Во класичната уметност, Атена често се појавува, особено на монети и во керамичките слики. Таа најчесто е облечена во оклоп како машки војник, забележлива по фактот што тоа поништи многу од родовите улоги околу жените во тоа време.

  Многу ранохристијански писатели не ја сакаа Атина. Тие веруваа дека таа ги претставува сите нешта кои се сметаат за одвратни за паганството. Често ја опишуваа како нескромна и неморална . Сепак, на крајот, во текот на средниот век, почитуваната Дева Марија всушност апсорбирала многу од карактеристиките поврзани со Атина, како што се носење Горгонеон, девица воин, како и прикажана со копје.

  Сандро Ботичели – Pallade e il centauro(1482)

  За време на ренесансата, Атина понатаму еволуираше за да стане и покровител на уметностите покрај човечките напори. Таа е славно прикажана во сликата на Сандро Ботичели: Палас и Кентаур . На сликата, Атина ја фаќа косата на кентаур, што треба да се сфати како постојана битка помеѓу целомудреноста (Атена) и страста (кентаур).

  Атена во модерните времиња

  Во модерните времиња, симболот на Атина се користи низ западниот свет за да ги претстави слободата и демократијата. Атина е и покровител на колеџот Брин Мор во Пенсилванија. Статуа од неа стои во зградата на нивната Голема сала и студентите ѝ приоѓаат за да ги остават нејзините понуди како начин да побараат среќа за време на нивните испити или да побараат прошка за кршење на некоја од другите традиции на колеџот.

  Современа Вика има тенденција да ја гледа Атина како почитуван аспект на Божицата. Некои Виканци дури одат толку далеку што веруваат дека таа може да им даде способност да пишува и јасно да комуницира на оние што ја обожаваат како симбол на нејзината наклоност.

  Факти за Атина

  1. Атена беше божица на војната и помудар, поодмерен пандан на Арес, Бог на војната.
  2. Нејзиниот римски еквивалент е Минерва.
  3. Палас е епитет што често и се дава на Атина.
  4. 15>Таа беше полусестра на Херкулес, најголемиот од грчките херои.
  5. Родителите на Атина се Зевс и Метис или Зевссама, во зависност од изворот.
  6. Таа остана омиленото дете на Зевс иако се веруваше дека е помудра.
  7. Атена немаше деца и немаше сопруги.
  8. Таа е една од трите девствени божици – Артемида, Атина и Хестија
  9. Се сметаше дека Атина ги фаворизира оние кои користеа измама и интелигенција.
  10. Атина беше истакната како сочувствителна и дарежлива, но таа е и жестока, безмилосен, независен, непростлив, гнев и одмаздољубив.
  11. Најпознатиот храм на Атина е Партенон на атинскиот Акропол во Грција. грчки херој) Да се ​​смееш на твоите непријатели - каква послатка смеа може да има од тоа? пристап кон сите работи. Таа ги цени оние кои го користат мозокот повеќе од мускулест и често им дава посебна наклонетост на креаторите како уметниците и металците. Нејзиното наследство како симбол на жестока интелигенција сè уште се чувствува денес бидејќи таа продолжува да се прикажува во уметноста и архитектурата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.