Деметра - грчката божица на земјоделството

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Деметра била еден од дванаесетте олимписки богови кои живееле на планината Олимп. Божицата на жетвата и земјоделството, Деметра (римски колега Церес ) владее над житото и плодноста на целата земја, што ја прави важна фигура за селаните и земјоделците.

  Покрај тоа што е божицата на жетвата, таа исто така претседаваше со светиот закон како и со циклусот на животот и смртта низ кој поминува природата. Понекогаш ја нарекувале Сито, што значи „ Таа од житото “ или Тесмофорос, што значи „ Носител на законот “.

  Деметра, како мајка фигура, била моќна , важен и сочувствителен. Нејзините постапки имаа далекусежни последици за земјата. Еве ја приказната за Деметра.

  Приказната за Деметра

  Во уметноста, Деметра често се поврзува со жетвата. Ова вклучува цвеќиња, овошје, како и жито. Понекогаш таа е прикажана со нејзината ќерка, Персефона . Меѓутоа, за разлика од многу други богови и божици, таа обично не е прикажана со некој од нејзините љубовници.

  Еден од најпознатите митови за Деметра е за загубата и повторното обединување со нејзината ќерка Персефона. Според митот, Персефона била киднапирана од Ад и насилно одведена во Подземјето за да му биде невеста. Деметра ја барала земјата барајќи ја својата ќерка и кога не ја нашла, паднала во очај. Нејзината тага ја натера да ги запостави своите должности како природабожица и како резултат на тоа, годишните времиња запреа и сите живи суштества почнаа да се збрчкаат и да умираат. На крајот, Зевс го испрати својот гласник Хермес во Подземјето за да ја врати ќерката на Деметра, за да го спаси светот. Но, веќе беше доцна бидејќи Персефона веќе ја јадеше храната на Подземјето што и забрани да замине. вратете му се во Подземјето. Деметра била пресреќна што нејзината ќерка се вратила, но секогаш кога Персефона ќе заминела таа тагувала.

  Митот за киднапирање е алегорија за годишните времиња и начин да се објасни циклусот на раст и лопатар на земјоделските култури. . Се верувало дека кога старите посеви биле положени на полињата на почетокот на есента, Персефона се искачила за повторно да се соедини со нејзината мајка. Во тоа време, стариот род се сретна со новиот, а искачувањето на Персефона со себе ги донесе зелените никулци на новиот раст. Но, кога дојде време Персефона да се врати во Подземјето, светот влезе во зимска состојба, посевите престанаа да растат и целиот свет го чекаше нејзиното враќање, исто како Деметра.

  Симболи и карактеристики на Деметра

  Деметра честопати била обожувана поопшто како божица на земјата. Таа понекогаш е претставена како да има коса направена од змии и да држи гулаб и делфин за што се мислело дека можебија симболизираат нејзината доминација над подземниот свет, водата и воздухот. Таа беше позната по тоа што ги благословуваше жетварите и соодветен денешен термин за неа ќе биде „Мајка Земја“. Нејзината блиска врска со нејзината ќерка, исто така, ја зајакна оваа асоцијација на Деметра како мајка. изобилство, симбол на нејзиниот статус како божица на плодноста и земјоделството. Таа е поврзана со изобилство и изобилство.

  • Пченица – Деметра често се прикажува како држи сноп пченица. Ова ја отсликува нејзината улога како божица на земјоделството.
  • Факел – Факелите поврзани со Деметра ги симболизираат факелите што ги носела кога ја барала својата ќерка низ целиот свет. Тоа ја зајакнува нејзината асоцијација како мајка, заштитничка и хранителка.
  • Леб – Од античко време, лебот ја симболизирал храната и храната. Како еден од симболите на Деметра, лебот означува дека таа обезбедува изобилство и храна.
  • Lotus Staff – Понекогаш Деметра е прикажана како носи стап од лотос, но што точно значи тоа не е јасно.
  • Свиња – Свињите честопати биле избирани како жртви за Деметра за да се осигура дека земјата ќе остане плодна.
  • Змија Змијата била најсветото суштество за Деметра, бидејќи претставувала повторно раѓање, регенерација, плодност и исцелување.Кочијата на Деметра ја влечеле пар крилести змии.

  Деметра е прикажана како мирна, љубезна и сочувствителна фигура на мајка, но можела и да се одмазди кога е потребно. Приказната за кралот Ерисихтон е совршен пример:

  Кралот на Тесалија, Ерисихтон наредил да се исечат сите дрвја во шумичката посветена на Деметра. Едно од дрвјата било специјално украсено со венци, наменети како молитви до Деметра, кои луѓето на кралот одбиле да ги исечат. Ерисихтон сам го пресекол, убивајќи нимфа од драма при процесот. Деметра набрзина тргна да го казни Ерисихтон и го повика Лимос, духот на ненаситната глад, да влезе во стомакот на кралот, за колку и да јаде тој секогаш да гладува. Ерисихтон ги продал сите свои работи за да купи храна, но сепак бил гладен. На крајот, тој се истрошил и загинал.

  Диметра како божица мајка

  Концептите што ги отелотворила божицата Деметра постоеле во многу други култури. Ова е особено точно кога се гледа како општ архетип што го претставува земјоделството поврзано со различни мајчински карактеристики.

  • Деметра во римската митологија

  Церес била божица на земјоделството, плодноста, мајчинските односи и житото. Таа била римска пандан на Грката Деметра. Додека двете божици имаат поврзаност со земјоделството и плодноста, фокусот на Церера на мајчинските односи ја означува какосе разликува од Деметра, која била божица на поопштиот свет закон.

  • Диметра како Мајка Божица

  Се смета дека Деметра можеби отелотворуваат некои аспекти на Мајката Божица кои претходат на грчката митологија и култура. Концептите што ги претставува Деметра, како што се животот и смртта и односот меѓу луѓето и храната посеана од земјата, постојат во многу различни форми и логично е да се претпостави дека Деметра може да биде или комбинација или кооптирање на други слични предхеленски богови.

  • Поклонение на Деметра во Античка Грција

  Фестивал што се одржувал од единаесетти до тринаесетти октомври, т.н. Тесмофорија, е посветена на неа. Само на жените им беше дозволено да присуствуваат и да ги почестат Деметра и нејзината ќерка Персефона. Се одржува секоја година, ја слави плодноста на луѓето и земјоделството. Се сметаше за еден од најпопуларните и најпрославените фестивали кај античките грчки луѓе. Обредите спроведени за време на фестивалот беа целосно администрирани од жени и се чуваа целосно во тајност.

  Demeter In Modern Times

  Денес се смета дека потекнуваат терминот „мајка земја“ и нејзините поврзани квалитети од Деметра. Нејзиниот лик е прикажан на големиот печат на Северна Каролина во САД. Во печатот, Персефона и Деметра држат сноп пченица и седат на рогови. Дополнително, контрапунктот на Деметра,Церера, има џуџеста планета наречена по неа.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со симболот Деметра.

  Најдобри избори на уредникот Деметра Церес Жетва на плодноста Божица Грчка Скулптура од алабастерска статуа 9,84 инчи Погледнете го ова овде Amazon.com Деметра божица на жетвата и земјоделството Статуа од алабастер златен тон 6,7" Видете го ова овде Amazon.com Веронеската грчка божица на жетвата Бронзената статуа на Деметра Погледнете го ова овде Amazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година 2:20 часот

  Факти за Деметра

  1- Кои беа родителите на Деметра?

  Таткото на Деметра беше Кронус, Титанот на времето и вековите, а нејзината мајка беше Реа, Титанот на женската плодност, мајчинството и регенерацијата.

  2- Беше Деметра важен бог?

  Деметра е еден од 12-те олимписки богови кои живееле на планината Олимп, кој се смета за најважен од античките грчки богови.

  3- Кои биле Децата на Деметра?

  Деметра имаше многу деца, но најважното од нив беа Персефона. Некои од нејзините други деца се Деспоина, Арион, Плут и Филомел.

  4- Кого сакаше Деметра? Океанус , Карманор и Триптолем, но за разлика од повеќето други богови, нејзините љубовни врски не беа многу значајни во нејзините митови. 5- Кои беа браќата и сестрите на Деметра?

  Нејзините браќа и сестри ги вклучуваат олимписките богови , Хестија , Хера , Ад , Посејдон и Зевс .

  6- Како Деметра е поврзана со хороскопското соѕвездие Девица?

  На Деметра и е доделено хороскопското соѕвездие Девица, Богородица од делото на Маркус Манилиус Астрономикон од првиот век. Во презамислувањето на соѕвездието на уметникот, Девица држи сноп пченица во раката и седи покрај лавот Лав.

  7- Што им даде Деметра на луѓето?

  Се сметало дека Деметра била таа што им дала дар на земјоделството на луѓето, особено житарките.

  8- Како Деметра е поврзана со смртта?

  Атињаните ја нарекувале мртви „Демитриои“, термин за кој се смета дека е врска помеѓу Деметра и нејзината поврзаност со смртта и животот. Дека исто како што семето закопано во земјата создава растение, се сметало дека така, мртвото тело ќе роди нов живот.

  9- Што Деметра го научила Триптолем?

  Диметра го научила принцот Триптолем за тајните на земјоделството, како да се сади, расте и конечно да жнее жито. Триптолем потоа продолжи да го подучува секое лице кое го посакува знаењето.

  Завиткување

  Деметра претставува изобилство, храна, плодност, годишни времиња, тешки времиња и добри времиња, и живот и смрт. Исто како што тие се концепти засекогаш испреплетени, тие се претставени со една божица за да се нагласи зависноста што двата концепта ја имаат еден од друг.

  Таа емајка божица која се грижи за луѓето на земјата создавајќи храна што ги одржува во живот. Оваа асоцијација влијаеше на модерната култура, па дури и денес, ги гледаме остатоците од Деметра во други божици мајки и во концептот мајката земја .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.