Мирмидоните - Ахилови војници (грчка митологија)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Мирмидоните биле легендарна група на луѓе во грчката митологија кои, според Хомеровата Илијада , биле жестоко лојални војници на херојот Ахил . Како воини, Мирмидоните биле вешти, жестоки и храбри, кои се појавувале како лојални следбеници на Ахил во речиси сите извештаи за Тројанската војна по која станале познати.

  Потеклото на Мирмидоните

  Постојат неколку различни приказни за тоа кои биле Мирмидоните и од каде дошле. Се вели дека тие биле по потекло од Егина, остров во Грција, и биле создадени за повторно да го населат островот откако речиси сите негови жители биле убиени поради страшна чума.

  Во некои верзии на митот, Мирмидоните биле потомци на Мирмидон, кралот на Фтиотида кој го родил Зевс и принцезата од Фтиотис, Евримедуза. Зевс се претворил во мравка и ја завел принцезата Евримедуза по што таа го родила Мирмидон. Поради начинот на кој била заведена, нејзиниот син бил наречен Мирмидон, што значи „мравка-човек“.

  Во алтернативна верзија на приказната, се вели дека Мирмидоните биле работнички мравки кои живееле на островот од Егина и подоцна биле преобразени во луѓе. Според овој мит, кога Зевс, богот на небото, ја видел Егина, убавата ќерка на речниот бог, решил дека мора да ја има. Се трансформираше во мравка и заведеЕгина, а по неа го нарекол островот Егина. Меѓутоа, Хера , сопругата на Зевс и кралица на боговите, открила што прави тој. Кога дознала за Зевс и Егина, била љубоморна и огорчена. Бидејќи била многу лута, таа испратила чума на островот за да бидат избришани сите негови жители.

  Ужасната чума го погоди островот и како што сакала Хера, сите загинале. Еден од жителите на островот кој бил спасен бил Ајак, синот на Зевс. Ацеаус му се молел на својот татко, барајќи од него повторно да го насели островот. Зевс забележал дека иако секое живо суштество на островот умрело, мравките останале целосно незасегнати од чумата, па ги трансформирал во нова раса на луѓе познати како Мирмидони. Мирмидоните беа силни, жестоки и незапирливи како мравките и беа исто така неверојатно верни на нивниот водач Ајак.

  Мирмидоните и Тројанската војна

  Кога синовите на Ајак Пелеус и Телемон го напуштија островот Егина, со себе зедоа и некои од Мирмидоните. Пелеј и неговите Мирмидони се населиле во Тесалија каде Пелеј се оженил со нимфата, Тетида . Им се роди син и тој стана познат како познатиот грчки херој Ахил кој се борел во Тројанската војна.

  На почетокот на Тројанската војна, Грците започнале потрага по најголемиот воин во светот и кога Ахил слушнал за ова, собрал чета одМирмидон и отиде во војна. Тие се покажаа како меѓу најжестоките и најдобри од сите грчки воини и беа со Ахил додека тој освојуваше град по град и ја добиваше секоја битка за девет години војна. За тоа време, Ахил освоил дванаесет градови со помош на неговите Мирмидони.

  Мирмидоните во популарната култура

  Мирмидоните се прикажани во многу филмови и литературни дела. Еден од најпознатите филмови во кои се појавуваат е епскиот историски воен филм „Троја“. Во филмот, Ахил ги води Мирмидоните заедно со остатокот од грчката војска да го нападнат градот Троја.

  Мирмидоните во грчката митологија биле добро познати по нивната екстремна лојалност кон нивните водачи. Поради оваа асоцијација, за време на прединдустриска Европа, терминот „мирмидон“ почна да ги носи истите конотации како и сега терминот „робот“. Подоцна, „мирмидон“ почна да значи „најмен руфијан“ или „лојален следбеник“. Денес, мирмидон е личност која верно извршува наредба или команда, без да се прашува или размислува колку може да биде нечовечко или сурово.

  //www.youtube.com/embed/JZctCxAmzDs

  Завиткување

  Мирмидоните беа меѓу најдобрите воини во цела Грција, познати по својата сила, храброст и црн оклоп што ги правеше да изгледаат исто како работничките мравки. Се вели дека влијанието на Ахил и неговите Мирмидони во Тројанската војна ја свртело плимата во корист на Грците.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.