Хули Џинг - Кинеската оригинална лисица со девет опаши

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Источна Азија е дом на неколку различни митови за деветопашести лисици како што се јапонската Kitsune или корејската Kumiho . Сепак, Кинезот Хули Џинг е веројатно потеклото на овој уникатен мистичен дух.

  Злонамерни колку и да се добронамерни, Хули Џинг со милениуми и се плашеа и му се поклонуваа во Кина. Луѓето ги почитуваа со светилишта во нивните домови и го бркаа осомничениот Хули Џинг со глутници кучиња секогаш кога ќе ги видат. Секако, суштеството кое заслужува такви контрадикторни одговори е прилично комплицирано и фасцинантно.

  Кои се духовите Хули Џинг?

  Хули Џинг буквално се преведува како дух на лисицата . Како и многу други кинески митолошки суштества и како самовилите во европските митологии, Хули Џинг имаат прилично мешан однос со светот на луѓето.

  Обично прикажани како прекрасни лисици со девет меки опашки, Хули Џинг се магични суштества со широк спектар на способности. Тие се најпознати по нивната моќ да менуваат форми, како и со нивната навика да заведуваат млади мажи додека се трансформираат како убави девојчиња. Хули Џинг може да има различни мотивации да направи нешто такво, но главната е прилично злонамерна - да ја исцеди животната суштина на жртвата, обично среде сексуален чин.

  Во исто време, Хули Џинг може да биде совршено убаво и пријателско. Имаповеќекратни легенди во кинеската митологија кои покажуваат дека Хули Џинг им помага на луѓето или самите тие се жртви на суровоста на човештвото. На тој начин, Хули Џинг не се различни од европските самовили - кога се третираат добро, тие често се добронамерни, но кога се малтретирани тие можат да станат насилни.

  Какви овластувања има Хули Џинг?

  Споменатото менување на обликот е лебот и путерот на Хули Џинг. Овие магични лисички духови можат да се трансформираат во сè што сакаат, но најчесто се трансформираат во убави, млади жени. Се чини дека ова е формата која најдобро одговара на нивните цели за стекнување на животна суштина. Сепак, постојат митови за Хули Џинг кој исто така се трансформира во постари жени или мажи.

  Она што е исто така љубопитно е дека Хули Џинг треба малку да старее пред да научи да се преобразува во човек. На 50-годишна возраст, Хули Џинг може да се трансформира во маж или постара жена, а на 100 години - во убава млада жена. Според некои митови, Хули Џинг треба да стави човечки череп на главата на лисицата пред да може да се трансформира во човек, но не сите митови го вклучуваат овој ритуал.

  Друга моќ што овие духови на лисици имаат е да ги шармираат луѓето направете го своето барање. Точно, тоа „наддавање“ обично е да се дружат со Хули Џинг за таа да може да ви ја украде животната сила.

  Хули Џинг се исто така технички бесмртни, што значи дека не можат да умрат од старост. Тие можат да бидат убиени,сепак, било да е тоа со стандардно човечко оружје или од кучиња – нивните најголеми непријатели. За овие деветопашести лисици се вели дека поседуваат голема интелигенција и дека знаат многу работи за природните и небесните царства.

  Најважно, со консумирање доволно животна суштина, Хули Џинг еден ден може да премине во небесно битие. Трикот е во тоа што оваа енергија треба да потекнува од природата, а не од луѓето. Значи, Хули Џинг тој плен на луѓето веројатно никогаш нема да стане дел од небесното царство. Наместо тоа, само оние лисици со девет опашки кои се самокултивираат и ја црпат својата моќ од природата ќе се вознесат до небото.

  Во суштина, ние сме нездравата храна на Хули Џинг – вкусна, но нездрава.

  9>Дали Хули Џинг се добри или лоши?

  Ниту. Или, поточно - во зависност од тоа кој период од кинеската историја го разгледувате. На пример, за време на династијата Танг - често гледано како златно доба на кинеската уметност и култура, обожавањето на духот на лисицата било доста вообичаено. Луѓето принесуваа храна и пијалоци за светилиштата на лисиците изградени во нивните домови, барајќи услуга. Имаше дури и една изрека во тоа време дека Каде што нема демон од лисица, не може да се воспостави село .

  Во митовите од тоа време, Хули Џинг биле главно добронамерни природни духови кои помагале луѓето секогаш кога биле добро третирани. Овие „демони од лисици“ ќе се свртат против луѓето само кога тие билемалтретирани. Дури и кога обожавањето на лисиците беше забрането за време на династијата Сонг, култот на Хули Џинг сè уште опстојуваше .

  Во исто време, многу други митови ги прикажуваат истите тие магични лисици како зли суштества кои ги ловат животите на луѓето. Тие митови за злонамерниот Хули Џинг се попопуларни денес. Тие се исто така тип на митови што ги инспирираа јапонските Китсуне деветопашки лисици и корејските духови Кумихо.

  Хули Џинг против Кицуне – Кои се разликите?

  Тие се слични, но тие се не се исти. Еве ги разликите:

  • Во јапонската митологија , Китсуне е многу поблиску до тоа да бидат вистински лисици кои едноставно стареат, растат дополнителни опашки и стануваат помагични со текот на времето. Хули Џинг, исто така, добива нови способности со возраста, но тие се инхерентно магични духови без оглед на нивната возраст.
  • Повеќето прикази го прикажуваат Хули Џинг со подолги опашки, човечки стапала, шепи од лисица наместо раце, уши на лисицата, и погусто и погрубо крзно. Китсуне, од друга страна, има подив изглед - нивните раце се човечки, но со долги и остри канџи, нивните стапала се амалгам од лисици и човечки карактеристики и помек крзнено палто.
  • И Кицун и Хули Џинг може да биде морално двосмислена и да има митови кои ги прикажуваат и како добри и лоши. Сепак, само Хули Џинг може да премине во небесни суштества. Наместо тоа, Китсуне може да расте во моќ, но секогаш да останеобични духови во служба на шинтоистичката божица Инари.

  Хули Џинг наспроти Кумихо – Кои се разликите?

  • Главната разлика помеѓу корејските деветоопашки лисици, Кумихо, а Хули Џинг е дека Кумихо се речиси исклучиво зли. Има едно или две стари спомнувања за добри кумихо лисици зачувани денес, но сите други ги прикажуваат како злобни заводнички.
  • Кумихо јадат многу повеќе од животната суштина на луѓето - тие сакаат да јадат и човечко месо. Имено, Кумихо копнеат за месо од органи, типично човечки срца и црн дроб. За овие демонски деветопашки лисици често се вели дека одат дотаму што ги чистат човечките гробишта и копаат гробови за да се гостат со трупови на луѓе.
  • Друга голема разлика е што Кумихо никогаш не може да премине на небото. Се вели дека ако Кумихо се воздржува од јадење човечко месо илјада години, таа ќе стане вистински човек еден ден. Сепак, тоа останува највисоката цел на Кумихо, па дури и тоа ретко се постигнува.
  • Што се однесува до физичките разлики меѓу двете - Кумихо имаат дури и подолги опашки од Хули Џинг, имаат и човечки и лисички уши , шепи од лисица наместо стапала и човечки раце.
  • Магичните моќи на Кумихо и способностите за менување на обликот се исто така поограничени - речиси исклучиво се вели дека се трансформираат во млади жени. Има само еден зачуван мит за Кумихо кој се трансформира во мажи многу малку за нив се претвораат во постари жени.

  Хули Џинг наспроти Кумихо наспроти Кицуне

  Како што можете да видите, Хули Џинг се сосема различни од нивните други азиски девет- опашести братучеди. Не само што овие лисици се веројатно многу постари од јапонскиот Кицуне и корејскиот Кумихо, туку тие исто така изгледаат поинаку и имаат веројатно многу поголема моќ.

  Додека Кицуне исто така станува помоќен со возраста, Хули Џинг буквално може да се искачи до небесата и да стане небесно битие. Спротивно на тоа, најголемите „аспирации“ на Кумихо се еден ден да станат луѓе.

  Сепак, иако се постари и помоќни, Хули Џинг често се однесува слично како нивните јапонски и корејски братучеди. Се верува дека многу Хуки Џинг се трансформираат во млади девојки со експлицитна цел да заведат несомнени мажи и да ја украдат нивната животна суштина.

  Во други времиња, сепак, Хули Џинг среќно ќе ја награди милоста или великодушноста на личноста со мудри совети. предупредување или помош. Такво морално двосмислено однесување треба да се очекува од митолошки суштество старо како Хули Џинг.

  Симболи и симболика на Хули Џинг

  Хули Џинг се чини дека симболизирал многу различни нешта над години со оглед на тоа како ставовите на луѓето кон овие суштества се префрлиле од една ера во друга.

  Прво и основно, како Кицуне и Кумихо, Хули Џинг го симболизира стравот на луѓето од младите иубави жени. Како што е случајот со многу други древни култури, кинескиот народ се плашеше од ефектот што таквите девојки може да го имаат и врз оженетите мажи и врз младите луѓе.

  Тој страв е комбиниран со страв од дивината и/или презир за грабливите лисици. На крајот на краиштата, овие животни порано биле директни штетници за фармерите и одгледувачите на добиток.

  Во исто време, сепак, Хули Џинг често бил почитуван како небесен дух. Ова ја симболизира почитта на луѓето кон природниот свет и нивното верување дека небесното живее во природата. Се вели дека Хули Џинг побрзо се воздигнува на небото ако се воздржи да ја следи животната суштина на луѓето и наместо тоа се фокусира на самокултивирање и суштината на природата.

  Важноста на Хули Џинг во модерната култура

  Измислените ликови инспирирани од Хули Џинг може да се видат низ целата модерна поп култура, особено во Кина, но и во странство. Најпознатиот лик со девет опашки што им доаѓа на ум на луѓето денес е Ахри - лик што може да се игра од видео играта League of Legends . Сепак, Ахри најверојатно се заснова на јапонските Кицуне или корејските деветопашести лисици Кумихо. Слично, Pokémon Ninetails, исто така, најверојатно се базира на Kitsune со оглед на јапонското потекло на Покемон.

  Можеме да го видиме Хули Џинг или ликови инспирирани од нив во многу други медиуми како што е фантастичниот филм од 2008 година Насликана кожа , Американецот од 2019 годинаанимирана антологија Љубов, смрт и засилувач; Robots , драмата од 2017 година Once Upon a Time , како и фантазијата од 2020 година Soul Snatcher. И, се разбира, тука е и блок-бастерот на Марвен од 2021 година Шанг-Чи и легендата за десетте прстени .

  ЧПП за Хули Џинг

  Дали постојат лисици со девет опашки?

  Не, ова се митски суштества кои се појавуваат во различни митологии, но не постојат во реалниот живот.

  Што значи Хули Џинг?

  Хули Џинг значи дух на лисица на кинески.

  Кои моќи ги прави Хули Џинг имаат?

  Овие митски суштества можат да се променат формата, често во форма на убави жени.

  Дали Хули Џинг се добри или лоши?

  Тие можат да бидат добри или лоши во зависност од мит.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.