Рагнар Лодброк - Митот и човекот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Рагнар Лодброк е истовремено еден од најпознатите викиншки херои и личност толку обвиткана во мистерија што историчарите сè уште не се сигурни кој е тој.

  Херој на Скандинавија, зло во Англија и Франција, како и татко на легендарната незнабожечка армија, Рагнар имал исто толку авантури колку што имал сопруги и синови. Легендарниот херој се спомнува во поезијата на викиншкото доба и исландските саги.

  Но, кој точно бил Рагнар Лодброк, и дали можеме некако да го излупиме фактот од фикцијата? Еве што знаеме и за митот и за човекот.

  Кој бил навистина Рагнар Лодброк?

  Како и многу други легендарни фигури од митовите и културите низ светот, историјата на Рагнар Лодброк е повеќе од загатка од било што друго. Историчарите и научниците составувале извештаи од бројни франкиски, англосаксонски, дански, исландски, ирски, нормански и други извори од средниот век.

  Таквите извештаи ги детализирале животите на различни луѓе, сите со слични имиња до Рагнар и Лодброк. Сигурно е дека не се сите Рагнар Лодброк, но многу од извештаите се совпаѓаат со она што го прочитавме за човекот од митски саги како што се t сагата за Рагнар Лодброк, Приказната за синовите на Рагнар, Херварар Сага, Согуброт, и Хајмскрингла напишана околу 13 век – четири века по животот и смртта на Рагнар.

  Тоа, плус многу повеќезаедно со поголемиот дел од неговата војска од мистериозна чума.

  Ова, исто така, се чини дека е повеќе мит отколку историја - веројатно желби од страна на Франките научници. Можно е некоја болест да избришала некој дански воен лидер во одреден момент и приказната му била припишана на Рагнар Лодброк.

  3- Смрт во Ирска

  Третиот, најмалку единствена и историски најверојатна теорија е дека Рагнар умрел некаде во Ирска или во Ирското Море некаде помеѓу 852 и 856 година. Ова го тврди данскиот историчар и писател на Gesta Danorum - Saxo Grammaticus.

  Според за него, Рагнар ги нападнал источните брегови на Ирска во 851 година и основал населба во близина на Даблин. Потоа продолжил со рациите на источниот брег на Ирска и северозападниот брег на Англија неколку години пред неговата смрт. Дали тоа дојде во морето, во битка или во мир не е јасно.

  Рагнар Лодброк во модерната култура

  Денес, Рагнар Лодброк е најпознат по портретирањето на го во хит ТВ серијата Викинзи на австралискиот актер Тревис Фимел. Претставата е и сакана и омразена поради мешавината на историски факти и фикција. Сепак, тоа е речиси она што го знаеме за Рагнар во секој случај. Серијата ја рекреира неговата прва кампања во Англија, неговите рации во Франција и опсадата на Париз, како и неговата наводна смрт во јама од змии.

  Шоуто исто така ја прескокнува неговата првабракот со Тора и го прикажува неговиот брак со слугинката Лагерта како сакана личност, а не како принуден како што изгледа историски. Неговата втора сопруга, Аслауг, е претставена како мистериозна и митска убавица - повеќе или помалку како таа е прикажана и во сагите. Претставата продолжува по смртта на Рагнар со адаптации на приказните за синовите на Рагнар.

  Други популарни извори кои се обиделе да ја раскажат приказната на Рагнар се романот на Едисон Маршал Викинг од 1951 година, романот на Едвин Атерстон од 1930 година Морските кралеви во Англија , романот на Ричард Паркер од 1957 година Мечот на Ганелон , филмот од 1958 година Викингот базиран на романот на Маршал, стрипот на Жан Оливер од 1955 година Рагнар ле Викинг и многу други.

  Синовите на Рагнар се прикажани и во познатата видео игра Assassin's Creed: Valhalla , освојувајќи и владеејќи над Англија во 9 век.

  Завршување

  Како легендарен викиншки херој, Рагнар Лодброк останува мистерија, без историски консензус за тоа кој бил, неговото семејство или неговата смрт. Фактите и фикцијата се измешани во приказните за Рагнар Лодброк, а постојат многу верзии за неговиот живот.

  веродостојните историски документи што ги имаме за (наводните) синови на Рагнар ни дадоа полупристојна идеја за тоа како би можел да изгледа животот на човекот.

  Семејниот живот на Рагнар Лодброк

  Рагнар и Аслауг. Јавен домен.

  Човекот што сега го знаеме како Рагнар Лодброк, Рагнар Лотброк или Регнерус Лотброг, веројатно живеел околу почетокот или средината на 9 век. Се вели дека е син на легендарниот шведски крал Сигурд Хринг. Се верува дека Рагнар имал најмалку три жени, иако сагите зборуваат за повеќе од тоа. Една од тие сопруги веројатно била легендарната Аслауг (или Сванлауг, познат и како Крака).

  Се вели дека тој се оженил и со најпознатата од неговите штитеници, Лаџерда (или Лагерта ) , како и Тора Боргархјорт, ќерката на шведскиот крал Хераур, како и неколку други неименувани жени.

  Од овие сопруги, Рагнар имал неколку неименувани ќерки и неколку синови, од кои повеќето се вистински историски личности. Иако не е сосема јасно дали сите тие биле навистина негови синови или само познати воини кои тврделе дека се негови синови, за повеќето од нив времето и локациите се чини дека се совпаѓаат.

  Мажите за кои се верува дека се синот на Рагнар се Бјорн Ајронсајд, Ивар без коски, Хвицерк, Уба, Халфдан и Сигурд Змија-во-око. Се вели дека имал и синови по име Ерик и Агнар од Тора. Од нив, Хвицерк е синотисторичарите се најмалку сигурни, но повеќето од другите се чини дека навистина биле синови на херојот.

  Освојувањата на Рагнар Лодброк

  Постојат многу митови за фантастичните авантури и освојувања на Рагнар, но реалните историски докази се оскудни. Сепак - некои докази постојат. Доста веродостојни англо-саксонски хроники зборуваат за напад на Викинзите на Англија во 840 година. Рацијата ја извршил човек по име Рагнал или Реџинхерус, за кој историчарите верувале дека е Рагнар Лодброк.

  Таквите разлики во имињата се сосема нормални за временскиот период бидејќи тогашните научници немале баш начин (или поривот) да се преведе и синхронизира нивната терминологија. На пример, еден од најпознатите синови на Рагнар, Ивар без коски, е познат и како Имар од Даблин.

  По ограбувањето на повеќе населби на англискиот брег, се верува дека Рагнар отпловил на југ, во Франција, денешна Франција . Таму, се верува дека му биле дадени и земја и манастир од кралот Чарлс Ќелавиот за да ја задоволи викиншката глад за освојување. Сепак, тоа навистина не успеа, бидејќи Рагнар се вели дека пловел на југ по реката Сена и го опсадил Париз.

  Не можејќи да ја одбијат опсадата на Викинзите, Франките им платиле со 7.000 ливри сребро - приближно два и пол тони сребро што беше смешно висока количина за тоа време.

  Сагите прават неколку тврдења за Рагнаросвојувајќи ги и Норвешка и Данска и обединувајќи ги под негова власт. Сепак, историските докази за тоа се оскудни. Иако е точно дека различни скандинавски кралеви и воени лидери склучувале договори и/или се освојувале меѓусебно во тоа време, како и дека многу од нив спроведувале рации заедно, ниту еден навистина не успеал да ја освои и обедини цела Скандинавија.

  Шарената митологија на Рагнар Лодброк

  Митологијата на Рагнар Лодброк ги опфаќа сите горенаведени, како и разни други приказни и легенди кои не можат да се потврдат историски. Всушност, сето горенаведено е дел од митологијата на ликот како што е напишано во сагите на тој начин. Ова се само аспектите кои изгледаат историски веродостојни.

  Што се однесува до уште поневеродостојните и фантастични приказни раскажани за Рагнар, еве неколку од нив:

  Убивање џиновска змија

  Рагнар убил џиновска змија (или две џиновски змии, според некои легенди) која била ставена да ја чува Тора Боргархјорт, ќерката на Херауид, теглата на Гитс во јужна Шведска.

  Рагнар успеа да го постигне овој подвиг благодарение на неговата необична облека за нозе што му го донесе прекарот Лодброк или „влакнести панталони“ или „бушави панталони“. Така е, Лодброк веројатно не е ни вистинското име на човекот, толку е тешко да се открие кој е тој навистина.

  Второ патување во Англија

  Се вели дека и Рагнар пловелда ја освои Англија по втор пат, но со само два брода. Според сагите, Рагнар го направил ова затоа што знаел дека бил пророкуван дека ќе биде надминат по големина од неговите синови.

  Значи, тој сакал да го спречи пророштвото и да се докаже како најголемиот викиншки херој на сите времиња. Сепак, тој бил поразен од кралот Аела од Нортумбрија кој потоа го фрлил во јама полна со змии отровници. Додека кралот Аела постоел историски, оваа приказна се чини дека е мит.

  Кралството над Данска

  Познатата данска хроника, Gesta Danorum, наведува дека Рагнар добил кралство над цела Данска по смртта на неговиот татко Сигурд Хринг. Во овој извор, Сигурд бил норвешки крал, а не Швеѓанец, и бил оженет со данска принцеза.

  Значи, по смртта на Сигурд во битка, Рагнар станал крал на Данска, а не само на земјата на неговиот татко . Геста Данорум, исто така, вели дека Рагнар потоа водел успешна војна против шведскиот крал Фро за убиството на неговиот дедо Рандвер, и самиот дански крал.

  Ако сето ова звучи збунувачки, тоа е затоа што е така. Според Геста Данорум, Рагнар во еден момент бил владетел на големи делови од Норвешка, Шведска и Данска. И додека Gesta Danorum е сигурен извор на кој се заснова голем дел од данската историја, овој извештај за животот на Рагнар е контрадикторен од некои други извори.

  Легендарни поморски освојувања

  Други сметки воGesta Danorum тврди дека поморското освојување на Рагнар се проширило на многу повеќе од само Англија и Франкија. Тој, исто така, се вели дека имал успешни експедиции против народот Саами од Финска и извршил рации низ цела Скандинавија во легендарниот Бјармаланд - територија за која се верува дека е на брегот на Белото Море на северот на Арктикот, источно од Скандинавија. .

  Таму, Рагнар мораше да се бори со волшебниците од Бјармаланд кои предизвикаа ужасно време што уби многу од неговите војници. Против народот Саами во Финска, Рагнар мораше да се справи со стрелците на скии, напаѓајќи ги своите луѓе од снежните падини. Лодброк и неговите синови. Јавен домен.

  Кога станува збор за синовите на Рагнар, покрај сите саги има многу поверодостојна пишана историја што треба да се прочита. Во таа смисла, може да се каже дека пророштвото за наследството на Рагнар се оствари - синовите на Рагнар станаа попознати од нивниот татко. Сепак, интересно, Рагнар е познат по тоа и денес.

  Во секој случај, има многу што може да се каже за синовите на Рагнар. Ивар без коски, Бјорн Ајронсајд и Халфдан Рагнарсон се особено познати и добро познати историски личности.

  Ивар без коски

  Ивар без коски е познат по тоа што го води Големиот Паганската армија во својот напад на Британските острови заедно со неколку однеговите браќа, имено Халфдан и Хуба (или Убе). За разлика од другите напади, оваа војска не беше обична окупаторска партија - Ивар и неговите Викинзи дојдоа да победат. Браќата, наводно, биле мотивирани да се одмаздат за убиството на нивниот татко.

  Војската слета во Источна Англија пред брзо да се пресели низ кралството со мал отпор и да го приклучи северното кралство Нортамбрија. Таму, тие го опколија и го зазедоа главниот град Јорк во 866 година. И кралот Ел и претходниот крал на Нортамбрија Озберт беа убиени една година подоцна во 867 година.

  Потоа, војската се пресели во кралството Мерсија. преземање на нејзиниот главен град Нотингем. Останатите сили на Мерсија го повикале кралството Весекс за помош. Заедно, двете кралства ги турнаа Викинзите назад во Јорк. Оттаму, последователните викиншки кампањи се обидоа да ги заземат Мерсија и Весекс неуспешно, додека самиот Ивар отиде во Шкотска, а од таму - во Даблин, Ирска.

  Во Ирска, Ивар на крајот умре во 873 година. Во тоа време тој беше ја носи титулата „Крал на Нордистанците на цела Ирска и Британија“. Што се однесува до неговиот претходен прекар „Без коски“, всушност не е јасно која е причината зад тоа. Историчарите шпекулираат дека тој можеби имал наследна скелетна состојба наречена Osteogenesis Imperfecta, позната како болест на кршливи коски. Ако е така, воените достигнувања на Ивар стануваат уште позначајни.

  Без оглед на тоаВо случај, Големата незнабожечка армија на Ивар не само што го освоила поголемиот дел од Британија, туку започнала два долги века континуирана и крвава викиншка војна и освојување на Британските острови.

  Бјорн Ајронсајд

  Додека во хит-шоуто Викинзи на History Channel, Бјорн е претставен како син на штитничката Лагерта, повеќето историски извори тврдат дека тој бил син на една од двете други сопруги на Рагнар - Аслауг или Тора. Како и да е, Бјорн бил познат како жесток и моќен воин, па оттука и неговиот прекар - Ајронсајд.

  Низ повеќето од неговите рации и авантури, се вели дека избегнувал да води, но наместо тоа се фокусирал на поддршката или на неговиот татко Рагнар или неговиот брат Ивар. Различни извори наведуваат дека тој ги нападнал не само Британските острови, туку и бреговите на Нормандија, Ломбардија, Кралствата на Франките, како и неколку градови појужно во централна Европа на патот кон Рим.

  Бјорн, исто така, добил господар и на Шведска и на Норвешка по смртта на неговиот татко (или пред неа). Неговото време и местото на смртта се целосно непознати, а ние исто така знаеме малку за неговото семејство - само делото од 13 век Hervarar saga ok Heiðreks тврди дека Бјорн имал две деца, Еирик и Рефил.

  Халфдан Рагнарсон

  Третиот најпознат од синовите на Рагнар, Халфдан, исто така, бил дел од Големата незнабожечка армија која невреме ја зазеде Британија. Откако Ивар се пресели на север во Шкотска, а потоа во Ирска,Халфдан стана крал на данското кралство Јорк.

  По освојувањето на Нортамбрија, сепак, приказната на Халфдан станува малку нејасна. Некои извори велат дека тој води војна по реката Тајн со Пиктите и Британците од Стратклајд. Други тврдат дека тој му се придружил на Ивар при неговото освојување во Ирска и умрел во близина на Странгфорд Лаф во 877 година. А потоа други тврдат дека тој останал во Јорк во наредните години.

  Многу смртни случаи на Рагнар Лодброк

  Постојат неколку различни теории за смртта на Рагнар, но нема консензус за тоа која била најверојатната.

  1- Јама со змии

  Најпознатата ја вклучува јамата на змии во кои бил фрлен од Нортумбрискиот крал Аел. Оваа теорија не само што е фасцинантна и уникатна, туку се чини дека е поддржана и од последователната инвазија на Нортумбрија од синовите на Рагнар. Исто така, изгледа поетско со оглед на неговата легендарна битка со џиновските змии за да ја освои својата прва сопруга Тора.

  Во исто време, сепак, нема историски докази за поддршка на идејата дека Рагнар и Ел навистина се вкрстиле. Напротив – историски изгледа речиси сигурно дека овие две личности никогаш не се сретнале, а камоли едната да ја убие другата.

  2- Проклетството на Бога

  Друга теорија доаѓа од франкиски извори. Според нив, по опсадата на Париз и поткупот од 7.000 ливри сребро, Бог го проколнал Рагнар и неговата данска војска, а кралот умрел

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.