Што е ноќ на Јалда?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ноќта на Јалда, исто така наречена Шаб-е Јалда , или по нејзиното оригинално име - Шаб-е Челех , е еден од најстарите празници во Иран и во светот како целина. Се слави на 21 декември секоја година, Ноќта Јалда ја означува зимската краткоденица во Централна Азија - денот во годината кога ноќта е најдолга, а денот е најкраток.

  Тоа е исто така ноќта што ја дели иранската есен и зима, или ноќта што го дели првиот 40-дневен дел од зимата од вториот 40-дневен дел, во зависност од тоа како сакате да гледате на неа.

  Што симболизира ноќта на Јалда?

  Диорама со прослави на ноќта на Јалда

  Како и повеќето други луѓе ширум светот, древните Иранци ги славеле повеќето сезонски промени и им припишувале голем број религиозни и симболички значења. Во случајот со Ноќта Јалда, народот на Иран веруваше дека ова е ноќта на повторното раѓање на Сонцето. Расудувањето беше многу едноставно – секој ден по Ноќта на Јалда станува подолг и подолг за сметка на ноќите кои постојано се скратуваат.

  Значи, Ноќта на Јалда го симболизира триумфот на Сонцето над темнината. И покрај фактот што претстојните 40 дена по Ноќта на Јалда се технички најстудените и најтешките во годината, Ноќта на Јалда сепак ја симболизира надежта за потоплите и подолги пролетни и летни денови кои неизбежно ќе дојдат додека Сонцето повторно ќе го освои денот одТемнината.

  Ова е многу слично на древниот Келтски фестивал Yule , кој се слави на ист ден со Јалда и во истиот дух. Забележете дека дури и имињата се слични, и веројатно е дека фестивалот Јалда влијаел на Јуле.

  Како се слави Ноќта на Јалда?

  Исто како што христијаните го слават Божиќ со собирање со своите семејства, Иранците и другите луѓе од Централна Азија ја слават Ноќта на Јалда и со своите семејства.

  Тие се собираат околу Корсис – кратка трпеза во форма на квадрат – за да јадат разни сушени и свежи плодови, како на пр. како калинки, лубеници, грозје, persimmon, слатки дињи, јаболка и други. Свежи и сушени јаткасти плодови исто така беа додадени на трпезата, како и разни оброци, типично потекло од одреден град или село.

  Клинките се особено важни бидејќи се верува дека го симболизираат раѓањето, оживувањето и циклусот на животот. Нивната тврда надворешна обвивка е „зора“ или „раѓање“, додека светло-црвените и вкусни семиња внатре се „сјајот на животот“.

  Јадењето овошје во ноќта на Јалда, особено свежото овошје важен бидејќи овој празник е наменет да биде триумф на Сонцето над темнината. И покрај тоа што е мртва зима, иранскиот народ претпочиташе да го гледа како позитивно - како крај на напредувањето на темнината кон Светлината. Значи, имањето свежо овошје на трпезата беше од клучно значењенагласете ја „победата на животот“.

  Додека јаделе, луѓето играле традиционални ирански игри како што се шах, табла и други. Тие исто така раскажувале стари приказни за нивните предци, читајќи од еповите како што се Диван-е-Хафез и Шахнаме .

  Диван-е-Хафез е збирка од стари песни напишани на фарси и составени од најпознатиот персиски поет познат како Хафез. Тие се сметаат за најсвети од иранскиот народ и многу од нив се поврзани со ноќта Јалда. Постои и обичај наречен Фаал-а-Хафез кој го користи Диван-е-Хафез за еден вид раскажување на среќата. Според обичајот, луѓето прават желба и го отвораат Диван-е-Хафез на случајна страница. Потоа, тие ја читаат песната на Хафез на таа страница и го толкуваат нејзиното значење за да видат дали нивната желба ќе се оствари.

  Модерна печатена копија на Шахнамето. Погледнете го овде .

  Шахнаме, од друга страна, е познатата персиска Книга на кралевите . Напишано е од персискиот поет Фердуси и содржи различни антички ирански митови и легенди.

  Сето ова создава атмосфера на топлина, свежина, љубезност , љубов и среќа на ноќта Јалда.

  Што значат имињата на ноќта на Јалда?

  Оригиналното име на Ноќта на Јалда беше Шаб-е Челех и значеше Ноќта на четириесетте . Челе значеше Четириесет и тоа се однесуваше на фактот дека зимската краткоденица беше она штоја подели првата и поблагата половина од студената сезона со втората 40 дена сурова зима.

  Што се однесува до Шаб-е Јалда , ова буквално значи Ноќ на Јалда. Самиот збор Јалда е сириски збор и значи Раѓање бидејќи Ноќта на Јалда го симболизира раѓањето/повторното раѓање на Сонцето. Древните ирански зороастриски следбеници на Митра го користеле зборот Јалда посебно кога зборувале за раѓањето на Митра. Меѓутоа, не е точно јасно кога тој збор почнал да се користи наместо Шаб-е Челех.

  Дали Ноќта на Јалда е муслимански празник?

  Најдобро што можеме да кажеме, Шаб-е Челе се слави речиси 8.000 години, можеби и подолго. Како таква, Ноќта на Јалда навистина не е муслимански календар бидејќи исламот е стар само околу 1.400 години.

  Наместо тоа, потеклото на Ноќта на Јалда е во античката религија на зороастризмот. Според него, ноќта на Јалда и роденденот на Сонцето го претскажуваат доаѓањето на божеството на светлината Митра или Мехр.

  Меѓутоа, иако Иран денес е 99% муслиманска земја, празникот на зороастризмот на Ноќта на Јалда сè уште е нашироко се слави како еден од најголемите празници таму.

  Ова е многу слично на тоа како христијаните го слават 25 декември како Божиќ, иако првично бил европски пагански празник Сатурналија, каде што се слави зимската краткоденица.

  Разликата е во тоа што во случајот со Ноќта на Јалда, беше задржан првобитниот празникповеќе или помалку недопрена и не беше заменет со нов муслимански празник.

  Дали Ноќта на Јалда се слави само во Иран?

  Иако се чини дека традицијата на Ноќта на Јалда започна во Иран, таа се прошири и низ големи делови од Централна Азија. Ова најверојатно се должи на Партиската (исто така позната како Персиска) и Сасанидската империја која владеела со поголемиот дел од регионот помеѓу 6 век п.н.е. и 7 век п.н.е. кога регионот бил освоен од муслиманите.

  Дури и пред Партјаните Империјата, многу номадски племиња како што се Скитите, Медијците и, се разбира, Персијците, се движеле низ иранската висорамнина илјадници години. Како резултат на тоа, верските практики и празниците како што се зороастризмот и ноќта на Јалда беа раширени низ регионот. Денес, повеќето земји од Централна Азија ја слават Ноќта на Јалда, вклучувајќи ги Авганистан, Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан, Ирачки Курдистан, како и неколку кавкаски држави како Ерменија и Азербејџан. Околу 14 милиони Курди во Турција, исто така, ја слават Ноќта на Јалда.

  Ова значи дека, според многу груба проценка, овој празник го слават околу 200 милиони луѓе низ Централна Азија и Блискиот Исток. Безброј етнички Иранци низ Европа, САД и остатокот од светот, исто така, често ја слават Ноќта на Јалда, додека христијаните околу нив се подготвуваат да го прослават Божиќ и нивните еврејски соседи го славатХанука.

  Завршување

  Ноќта на Јалда е еден од најстарите празници што сè уште се слави, а датира од пред околу 8000 години. Иако се поврзува со зороастриските верувања, продолжува да се забележува во земјите од Блискиот Исток и Централна Азија, кои главно се муслимански. Денес, тоа е симболична прослава, која ја претставува надежта, чекањето, осаменоста и идејата за светлината (доброто) во борбата против темнината (лошо).

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.