Апофис (Апеп) - египетски бог на хаосот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Апофис, познат и како Апеп, бил древно египетско олицетворение на хаосот, распаѓањето и темнината. Тој беше еден од главните непријатели на богот на сонцето Ра, а исто така и противник на Маат, египетската божица на редот и вистината. Ра беше истакнат поддржувач на Маат и поредок во светот, така што на Апофис му беше даден и називот Непријател на Ра и титулата Господар на хаосот.

  Апофис типично беше прикажана како џиновска змија, која чека да предизвика хаос и проблеми. Иако беше антагонист, тој е исто така една од најинтересните и највлијателните фигури на египетската митологија.

  Кој е Апофис?

  Потеклото и раѓањето на Апофис се обвиткани во мистерија, за разлика од повеќето египетски божества . Овој бог не е посведочен во египетските текстови пред Средното Кралство, и сосема е веројатно дека се појавил во сложените и хаотични времиња што следеле по пирамидалната ера.

  Со оглед на неговите врски со Маат и Ра, би очекувале да го најдете Апофис во еден од митовите за создавање на Египет како исконска сила на хаосот, но иако некои текстови на Новото Кралство го споменуваат неговиот Постоејќи од почетокот на времето во исконските води на Нун, други извештаи говорат за многу побизарно раѓање на Господарот на хаосот.

  Роден од папочната врвца на Ра?

  Единствените преживеани приказни за потеклото на Апофис го прикажуваат како роден по Ра од неговата фрлена папочна врвца. Ова парче месо навистина изгледакако змија, но сепак е еден од поуникатни митови за потеклото на божеството таму. Совршено се поврзува со еден од главните мотиви во египетската култура, сепак, а тоа е дека хаосот во нашите животи се раѓа од нашата сопствена борба против непостоењето.

  Раѓањето на Апофис како последица на раѓањето на Ра сè уште го прави едно од најстарите божества во Египет.

  Бескрајните битки на Апофис против Ра

  Да се ​​биде роден од туѓа папочна врвца може да се чувствува понижувачки, но тоа не го одзема значењето на Апофис како противник на Ра. Напротив, точно покажува зошто Апофис отсекогаш бил главниот непријател на Ра.

  Приказните за битките на дуото биле популарни за време на периодот на Новото кралство во Египет. Тие постоеле во неколку популарни приказни.

  Бидејќи Ра беше египетскиот бог на сонцето и секој ден патуваше низ небото со својот сончев шлеп , повеќето битки на Апофис со Ра се одвиваа по зајдисонце или пред изгрејсонце. Се вели дека богот змија често кружел околу западниот хоризонт при зајдисонце, чекајќи да слезе сончевиот шлеп на Ра за да може да му направи заседа.

  Во други приказни, луѓето велеа дека Апофис всушност живеел на исток, обидувајќи се да го заседа Ра непосредно пред изгрејсонце и на тој начин да го спречи излегувањето на сонцето наутро. Поради таквите приказни, луѓето честопати му припишуваат специфични локации на Апофис - веднаш зад овие западни планини, веднаш зад источниот брег на Нил,и така натаму. Ова, исто така, му ја донесе титулата Светски опкружувач .

  Дали Апофис беше посилен од Ра? природно што Апофис никогаш не успеа да го победи. Се вели дека повеќето од нивните битки завршиле во ќор-сокак, сепак, со тоа што Ра еднаш го победи Апофис преобразувајќи се во мачка.

  Заслугата треба да му се даде на Апофис, бидејќи Ра речиси никогаш не се борел сам со богот Змија. Повеќето митови го прикажуваат Ра со огромна придружба на други божества на неговиот сончев шлеп - некои таму експлицитно за да го заштитат богот на сонцето, други само патуваат со него, но сепак извираат во негова одбрана.

  Богови како што се Сет , Маат , Тот , Хатор и други беа речиси постојани придружници на Ра и помогнаа да се спречат нападите и заседите на Апофис. Ра, исто така, во секое време го имал сончевиот диск Окото на Ра кој бил прикажан и како моќно оружје и како женски пандан на Ра, обично како божицата Сехмет , Мут, Ваџет, Хатор или Басте .

  Апофис честопати мораше да се бори со сојузниците на Ра наместо со Ра, така што приказните оставаат нејасно дали змијата или богот на сонцето би преовладуваше доколку Ра не беше постојано придружуван од други богови. Битките на Апофис со Сет беа особено чести со тоа што двајцата често предизвикуваа земјотреси и грмотевици кога се судрија.

  Со оглед на тоа што Апофис мораше да се соочи со таквинерамномерни шанси секој пат кога се обидувал да го собори Ра, му давале некои многу импресивни моќи од египетските раскажувачи. На пример, во Текстовите во ковчегот Се вели дека Апофис го користел својот моќен магичен поглед за да ја совлада целата придружба на Ра и потоа да се бори со богот на сонцето еден на еден.

  Симболи и симболика на Апофис

  Како џиновска змија и олицетворение на хаосот, позицијата на Апофис како антагонист во египетската митологија е јасна. Меѓутоа, она што е уникатно за него во споредба со божествата на хаосот на другите култури е неговото потекло.

  Повеќето богови на хаосот низ светот се прикажани како исконски сили - суштества кои постоеле долго пред создавањето на светот и кои се постојано се обидува да го уништи и да ги врати работите како што биле порано. Таквите богови на хаосот често се прикажуваат како змии или змејови исто така.

  Апофис, сепак, не е такво космичко суштество. Тој е моќен но е роден од Ра и заедно со него. Не е навистина потомството на Ра, но не баш и неговиот брат или сестра, Апофис е она што се отфрла по раѓањето - дел од главниот лик, но злобен дел, оној роден од борбата на главниот лик да живее.

  Важноста на Апофис во модерната култура

  Веројатно најпознатиот модерен портрет на Апофис беше во ТВ серијата од 90-тите до почетокот на 2000-тите Stargate SG-1. Таму, Апофис беше паразит од вонземјани змија наречен Гоаулди кои порано заразувалечовечки суштества и се претставуваат како нивен бог, создавајќи ја на тој начин египетската религија.

  Всушност, сите египетски богови и божества на другите култури во шоуто се вели дека се Гоаулди, кои владеат со човештвото преку измама. Она што го направи Апофис посебен, сепак, беше тоа што тој беше првиот и главен антагонист на серијата.

  Доволно смешно, на серијата и претходеше филмот на Роланд Емерих од 1994 година Ѕвездена порта со Курт Расел и Џејмс Спејдер. Во него, главниот антагонист бил богот Ра – повторно, вонземјанин кој се претставува како човечко божество. Сепак, никаде во филмот не беше кажано дека Ра е змија паразит. Само серијата Stargate SG-1 го претстави Апофис како Бог на змијата, со што стана јасно дека боговите се навистина само вселенски змии.

  Без разлика дали намерно или не, ова во суштина го прикажува Апофис како „мала темна змија тајна“ на Ра која убаво се поврзува со нивната динамика во оригиналните египетски митови.

  Завиткување

  Како непријател на Ра, Апофис е важна фигура во египетската митологија и прави појавување во многу митови. Неговото прикажување како змија се поврзува со многу подоцнежни митови за рептилите како хаотични и деструктивни суштества. Тој останува еден од најинтригантните ликови на египетската митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.