Кинески новогодишни суеверија - список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Помеѓу секој друг фестивал во Кина , Кинеската Нова Година е најзначајниот традиционален фестивал. Повеќето Кинези веруваат во суеверија и затоа ги следат религиозно. Се верува дека ако не ги следат овие, би можеле да привлечат лоша среќа следната година.

  Иако некои од суеверија се применливи само за првите неколку дена за време на фестивалот, други може да траат до 15-ти првиот лунарен месец, кој е фестивал на фенерите, па дури и цел месец.

  Ајде да погледнеме некои од најинтригантните кинески новогодишни суеверија.

  Кинески новогодишни суеверија

  Не користете негативни зборови

  Негативни зборови како што се болен, смрт, празен, сиромашен, болка, убијте, дух и повеќе се забранети за време на овој славенички период. Причината е да избегнете привлекување на овие несреќи во вашиот живот кога ја започнувате новата година .

  Не кршете стакло или керамика

  Се верува дека кршењето на нештата ќе ја прекине вашата шанса да добиете богатство и просперитет. Ако ви падне чинија, мора да користите црвена хартија за да ја покриете додека кажувате поволни фрази. Некои луѓе мрморат 岁岁平安 (suì suì píng ān). Ова се преведува на барање за безбедност и мир секоја година. Откако ќе ја прославите Новата година, можете да ги фрлите скршените парчиња во река или езеро.

  Не метете или чистете

  Денот на чистење е предПролетниот фестивал. Ова значи да ја отстраните целата лоша среќа во вашиот живот. Но, ова не треба да се прави за време на фестивалот. Ако исфрлите ѓубре или чистите за време на фестивалот, ја фрлате и вашата среќа.

  Меѓутоа, ако сè уште сакате да метете и чистите, можете да почнете од надворешниот раб на собата и да ја исчистите навнатре. Соберете ја нечистотијата и ослободете се од неа откако ќе го завршите 5-тиот ден од прославите.

  Не користете остри предмети

  Постојат две причини за ова суеверие. Во тоа време, тоа беше да им се даде на жените одмор од домашните обврски и работата. Без да можат да користат ножеви или ножици, жените можеа да се одморат од готвењето и другите домашни работи.

  Меѓутоа, суеверната причина што и се припишува на оваа практика е тоа што се избегнува намалување на шансите за акумулирање успех и богатство. Ова е причината зошто повеќето фризерски салони ги гледате затворени во овој период, а забрането е да се стриже до 2 февруари.

  Не барајте исплата на долгот

  Причината за ова е да се има разбирање за другите. Не им ја отежнувате работата на другите да ја прослават Новата година барајќи отплата.

  Ова им овозможува на двете страни да уживаат во своите прослави. Исто како и барањето отплата, позајмувањето пари е исто така лоша среќа и се верува дека на крајот барате пари цела година. Значи, почекајте 5-ти ден за да се справите со ова.

  Не плачи илиБорете се

  Треба да се потрудите да не плачете или да не се расправате во овој период. Не мора да укорувате ако бебињата плачат. Важно е секое прашање да се реши на мирен начин. Вообичаено беше соседите да играат миротворец за да не се разнесат проблемите. Ова е за да започне спокојна нова година.

  Не земајте лекови

  Ако не сакате да бидете болни цела година, не т земајте лекови пред да заврши Пролетниот фестивал. Но, ако тоа е итен случај, секогаш треба да му дадете приоритет на вашето здравје. Повторно, идејата е дека она на што ќе посветувате внимание во текот на новата година е она на што ќе треба да се фокусирате во текот на остатокот од годината.

  Не нудете новогодишни благослови на некој што е Заглавени во кревет

  Сите треба да си нудат новогодишни благослови (拜年 / bài nián) едни на други. Како и да е, не треба да посакувате некого врзан за кревет затоа што ќе продолжи да биде болен во текот на годината ако го направите тоа. Исто така, не се препорачува некого да се разбуди од сон. Ова е затоа што тие не би сакале да бидат газирани или избрзани во текот на годината.

  Не раскажувајте/слушајте хорор приказни

  Се согласуваме дека е забавно да се слушајте или раскажувајте хорор приказни кога сите се собрани за новата година. Но, не правете го тоа ако сакате да ја направите вашата нова година просперитетна и среќна. Се верува дека раскажувањето или слушањето хорор приказни ќе ви ја уништи годината.

  Што се однесува до кинеските суеверија, дури и зборот „смрт“ моженаправи доволно проблеми за годината. Исто така, се препорачува да не гледате хорор филмови или серии во првите два дена од новата година.

  Носете ги вистинските бои

  Ако планирате да носите црно и бели фустани, ве молам немојте! Како што веќе знаете, кинеската Нова година е целата светла и шарена, поради што во неа се користат светли и топли бои. Тие веруваат дека овие бои укажуваат на просперитет и среќа.

  Затоа, најдобро е да носите црвено на Кинеската Нова Година. Може да пробате и други светли бои, но избегнувајте црно-бело, што претставува смрт и жалост.

  Отворени врати и прозорци

  Пуштењето на свеж воздух е важно ако сакате да направете ја вашата новогодишна ноќ свежа и среќна. Според кинеската традиција, отворањето на вратите и прозорците за време на новогодишната ноќ ќе донесе добар дух и позитивна енергија во вашата куќа. Кинезите ги отвораат вратите и прозорците пред да ѕвони часовникот во 12.

  Не користете непарни броеви

  Според кинеските суеверија, непарните броеви се лоши среќа, па нивното користење во текот на новата година ќе донесе лоша среќа. Дури и да подарите некому пари во новата година, сумата треба да биде парен, бидејќи ова се смета за среќа.

  Избегнувајте да јадете месо и каша

  Се претпоставува дека луѓето кои не се добро ситуирани јадат каша како појадок, па ако ја следите истата рутина, може да привлечете такви завашата нова година. Најдобро е да јадете нешто што е здраво, но исто така не е поврзано со сиромаштија или недостаток.

  Исто така, се верува дека сите богови ве посетуваат на новогодишното утро, па затоа не смеете да јадете месо за појадок за да покажете почит. Но, тоа е и затоа што луѓето сакаат да избегнат да убијат било што во ова време на мир и да ја започнат новата година со правење избори за здрава храна.

  Жените во брак не треба да ги посетуваат своите родители

  Омажената жена не треба да ги посетува родителите бидејќи може да донесе лоша среќа. Таа може да ги посети своите родители на вториот ден според традицијата.

  Не перете облека

  Не треба да ја перете облеката во првите два дена од нова година. Тоа е затоа што Богот на водата се родил во овие два дена. Ако ги перете алиштата овие денови, тоа ќе го навреди богот. Затоа, почекајте неколку дена за да ги испеете алиштата.

  Не ги оставајте теглите со ориз празни

  Кинезите веруваат дека теглите со ориз го покажуваат животниот стандард на една личност. Затоа е важно да не ги оставате празни. Ако теглите со ориз се празни, тоа покажува дека во иднина чека глад. Затоа, треба да ги наполните теглите со ориз пред нова година за да привлечете подобро финансиско здравје.

  Не дремејте попладне

  Ако дремете попладне за време на пролетниот фестивал, ќе станете мрзливи цела година. Ова укажува дека нема да ги завршите работите и вашата година ќе биде завршенанепродуктивни. Исто така, не е учтиво да спиете кога имате посетители.

  Уживајте во поставувањето петарди

  Палењето петарди се смета за добра среќа, бидејќи не само што пали до целото небо, но исто така шири бои и гласни звуци за да ги елиминира злите духови. Го најавува почетокот на продуктивна, безбедна и просперитетна нова година. Бидејќи црвената боја е бојата на среќата, дури и петардите обично доаѓаат во црвена боја.

  Не заборавајте на правилата за подароци

  Кинезите веруваат во носењето подароци кога посетете ги другите. Но, постојат исклучоци за она што го подарувате. Никогаш не треба да подарувате часовници бидејќи тоа значи да му оддадете последна почит некому, додека овошјето како крушата е за разделба. Ако давате цвеќе, погрижете се да изберете поволни цвеќиња со добро значење.

  Уживајте во слатки закуски

  Ако имате сладок заб, ова мора да биде вашето омилено суеверие од сите . Возбудливо е да се знае дека луѓето ширум светот уживаат во кинеските новогодишни закуски. Што се однесува до кинеските суеверија, добро е да се нудат слатки закуски во текот на новата година.

  Завиткување

  Овие суеверија се формирани илјадници години наназад врз основа на желбите, грижите, верувањата и културите од тоа време. Денес тие станаа дел од традицијата и луѓето имаат тенденција да ги следат без многу прашање.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.