Птица Пијаса - зошто е значајна?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Птицата Пиаса е важна и иконска слика во културата на Индијанците, која се однесува на митско чудовиште кое личи на змеј насликано на карпа свртена кон реката Мисисипи. Точното потекло и значењето на птицата се непознати, што доведе до многу шпекулации. Еве подетален поглед на птицата Пиаса.

  Што е птицата Пиаса?

  Пијаса, исто така напишана Пиуса, значи и птицата што ги голта луѓето и птицата на злиот дух . Се вели дека летало над големите татковци на водата долго пред доаѓањето на белиот човек. Раните слики ја покажуваат птицата Пиаса како хибридно суштество - дел птица, рептил, цицач и риба. Но, во 1836 година го добила името птица Пијаса од Џон Расел.

  Според записите на Индијанците, птицата била голема колку теле со рогови на главата, црвени очи и тигарска брада на малку човек - како лице. Тие продолжуваат да го опишуваат телото како покриено со оклопни лушпи со долга опашка која се врти околу целото тело и завршува во опашката на рибата. Иако ова е најчесто користен опис, постојат и други варијации на чудовиштето и неговата првична слика.

  Историја на сликата на птицата Пиаса

  Насликан е најпознатиот приказ на птицата Пијаса на варовничките блефови 40 до 50 стапки над водата, во близина на местото каде што се спојуваат реките Илиноис и Мисисипи. Најраниот запис за сликата доаѓа од францускиот истражувач ЖакМаркет и Луј Џолиет во 1673 година.

  Постојат неколку дополнителни извештаи и репродукции на сликата од 17 век. Меѓутоа, по последниот веродостоен извештај во 1698 година, не постојат сигурни извештаи до почетокот на 19 век со скица од 1825 година. Тешко е да се знае дали секоја изјава е на иста слика или дали сликата се менувала во текот на нејзиниот ран живот.

  За жал, оригиналната слика била уништена во 19 век кога била ископана карпата. Сликата потоа беше насликана и преместена. Денес сликата може да се види на блефовите во близина на Алтон, Илиноис, а нејзиниот последен обид за реставрација се случи во 1990-тите.

  Легендата за птицата Пиаса

  Во 1836 година Џон Расел ја напиша легендата на птицата Пиаса. Подоцна, тој призна дека приказната била измислена, но дотогаш си зазел сам живот и била нашироко прераскажувана.

  Легендата е за мирното село Илини и Шефот Кватога. 3>

  Еден ден, мирот во градот беше уништен од џиновско летечко чудовиште кое секое утро метеше и однесе по една личност. Ѕверот, птицата Пиаса, се враќаше секое утро и попладне после тоа за да земе жртва. Племето се обратило кон началникот Кватога да ги спаси, а тој речиси еден месец му се молел на Големиот Дух за начин да му стави крај на ужасот на овој оклопен ѕвер.

  Конечно, одговорот дојде до него. 2>Птицата Пиаса бешеранлив под неговите крилја. Шефот Кватога и шестмина храбри луѓе заминаа ноќе до врвот на високиот блеф со поглед на водата, а шефот Кватога застана на полн поглед. Кога изгреа сонцето, птицата Пиаса полета од своето дувло и го забележа Шефот како доаѓа право по него.

  Чудовиштето полета кон него, па Шефот падна на земја и се закачи за корените. Птицата Пиаса, решена да го добие својот плен, ги подигна крилјата за да одлета, а шесте мажи ја гаѓаа со отровни стрели. Повторно и повторно, додека птицата Пијаса се обидуваше да го однесе, началникот Кватога се држеше цврсто за корените, а луѓето ги испукаа своите стрели.

  На крајот, отровот делуваше, а птицата Пиаса го ослободи Шефот и падна од карпата во водите подолу. Шефот Кватога преживеа и со љубов му беше доен здрав. Тие го насликаа чудовиштето на блефовите за да се сетат на овој голем терор и на храброста на шефот Кватога. Секојпат кога домородните Американци поминувале покрај карпата, тие фрлале стрела во знак на поздрав на храброста на поглаварот и тој спасувајќи го своето племе од птицата Пиаса.

  Симболиката и целта на птицата Пиаса

  Точното значење на птицата Пиаса останува нејасно со неколку различни верзии за нејзината цел и приказна за создавањето. Еве неколку од можните значења на симболот:

  • На практична белешка, некои веруваат дека оригиналната слика служела за да им даде до знаење на патниците по реката деканавлегуваа на територијата на Кахокија. Другите слики слични на птици беа вообичаени мотиви на нивната култура на племето, така што птицата Пиаса ќе се вклопи во нивните слики.
  • Се верува дека боите користени на сликата се важни. Црвената ја симболизира војната и одмаздата, црната смрт и очајот, додека зелената ја претставуваше надежта и триумфот над смртта. Така, сликата може да биде потсетник за способноста да се остане надежен дури и во услови на војна, смрт или други предизвици.
  • Според Џон Расел, таа е потсетник на херојството на шефот Кватога што дозволи да го спаси своето племе од ужасите на чудовиштето. Можеби сликата е создадена за да се одбележи некој настан или да се оддаде почит на личност - дури и ако не онаа од легендата.
  • Други веруваат дека Пиаса е натприродно божество кое живеело во Подземниот свет со духот на смртта и уништување.
  • Пијаса претставува војна.
  • Пијасата е прикажана со рогови, кои претставуваат духовна моќ, особено кога е прикажана на животно без рог, што дополнително ја поврзува духовната или натприродната моќ на Пијаса.

  Завиткување на сето тоа

  Птицата Пиаса е комплексен симбол кој има различно значење за различни племиња. Сликата стана иконски дел од културата и пејзажот на Алтон, Илиноис. Без разлика дали верувате во легендата или и давате поинакво значење, Пијасаптицата продолжува да ја доловува имагинацијата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.