Вообичаени (и бизарни) суеверија во Индија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Како една од најнаселените нации во светот, не е изненадување што Индијците можат да бидат суеверна група. Индијците се големи верници на астрологијата и некои од суеверија кои преовладуваат во голема мера се потпираат на оваа псевдонаука. Без разлика дали овие верувања се поткрепени со скриена логика или едноставно се без една, тие можат да бидат важен дел од секојдневниот живот во Индија.

  Северија за добра среќа во Индија

  • Иако може да изгледа несреќно за остатокот од светот, во Индија, ако врана кака на некоја личност, се смета дека е благословена со среќа и среќа на негова страна.
  • Додека грчењето на десното око значи добро среќа за мажите, тоа значи и дека некои добри вести ги чекаат жените.
  • Додавањето паричка од една рупија на подароците во готовина се смета за исклучително среќно и поволно. Ова сега стана вообичаена практика за подарување во Индија, особено за време на родендени и свадби, а во продавниците е широко достапен плик со паричка закачена на него.
  • Преполното млеко е знак за среќа и изобилство. Ова е причината зошто млекото се вари и се остава да се прелие во важни прилики, како на пример кога се преселувате во нов дом.
  • Црните мравки се сметаат за среќни и исто така претставуваат богатство за оние домови каде што пристигнуваат овие посетители.
  • Се верува дека пердувите на паун имаат среќа, бидејќи се поврзани со Господ Кришна . Тие често се користат како украсниелементи.
  • Ако вашата дланка ве чеша, тоа значи дека парите ќе дојдат во вашата насока. Тоа е знак на претстојното богатство.
  • Десната страна на телото ја претставува духовната страна, додека левата ја претставува материјалната страна. Ова е причината зошто се смета за среќа да се започне патување или да се влезе во нов дом со десната нога - тоа нема да значи дека нема расправии околу паричните прашања.
  • Ако врана почне да гази, тоа значи дека гостите ќе пристигнете.

  Несреќни суеверија

  • Без разлика дали е вистина или само трик што мајките го користат за да ги спречат своите деца да го прават тоа, тресењето со нозете не се гледа само како знак на нервоза во Индија, но се смета дека го брка секој финансиски просперитет од вашиот живот.
  • Уште од античко време се верувало дека луѓето со рамно стапало носат лоша среќа и тоа укажува на вдовица. Ова верување беше толку распространето што Индијанците од античко време ги проверуваа стапалата на идната невеста на нивниот син само за да се уверат.
  • Оставањето флип-апостолки, локално познати како чапали, во индиските домаќинства е сигурно начин да се донесе лоша среќа, ако не и добро тепање од мајка Индијка.
  • Превикувањето на нечие име кога ќе замине за важна задача, или збогувањето, предизвикува личноста што заминува да биде измачена со лоша среќа.
  • Како варијација на суеверието на запад, црните мачки исто така се сметаат за несреќни во Индија. Ако им се случиго преминат патот на една личност, тогаш се верува дека сите негови задачи сигурно ќе бидат одложени или одложени на некој начин. Единствениот начин да се спречи ова е со тоа што ќе бидете сигурни дека некој друг ќе оди напред бидејќи наместо тоа ќе ја поднесе клетвата.
  • Ако огледалото се скрши, тоа ќе предизвика лоша среќа во текот на седум години. Ако огледалото наеднаш падне без никакво вознемирување и сепак се скрши, тоа значи дека наскоро ќе има смрт. Еден од методите да се поништи оваа проклетство е да се закопаат парчињата од огледалото на месечината.

  Логички суеверија

  Древните Индијанци се сметале за едни од најразвиените и научно настроените луѓе. Некои од суеверија распространети во модерна Индија имаат корени од логиката за која знаеле само предците. Тие ги шират суеверија во форма на приказни, за да можат и децата да разберат, но сега логиката зад овие приказни е изгубена и останува само правилото. Еве неколку такви суеверија:

  • Излегувањето за време на затемнувањето се сметало за несреќна практика, а за оние кои го направиле се вели дека се проколнати. Всушност, опасностите од набљудувањето на сонцето за време на затемнување, како што е слепилото при затемнување, им биле познати на луѓето од старите времиња, поради што се појавило ова суеверие.
  • Се верува дека спиењето со главата свртена кон север поканува смрт. Иако звучи глупаво, ова суеверие се појави за да се избегне штетнотоефекти предизвикани од некомпатибилноста на магнетното поле на Земјата со она на човечкото тело.
  • Во Индија, дрвјата Peepal се поврзуваат со зли духови и духови ноќе. Луѓето беа обесхрабрени да одат на ова обемно дрво ноќе. Денес знаеме дека дрвото Peepal може да ослободи јаглерод диоксид ноќе поради неговиот процес на фотосинтеза. Ефектите од вдишувањето на јаглерод диоксид биле слични на прогонувани од дух.
  • Се верува дека по погребната церемонија, ако некое лице не се капе, ќе биде прогонувано од душата на починатиот. Ова ги натера луѓето да се измијат откако присуствуваа на погреби. На овој начин, сите заразни болести или бактерии кои би можеле да опкружуваат мртво тело би можеле да ги избегнат оние кои присуствуваат на погребот.

  Суеверни однесувања во Индија

  Кромид и ножеви се ловците на соништата на Индија. Се верува дека чувањето кромид и нож под креветот, особено на новороденчето, ќе ги избрка лошите соништа. Чувањето на кромид под перницата, од друга страна, ќе му дозволи на лицето да сонува за својот иден додворувач во сон.

  Денчињата во Индија се заштитени од „ Бури Назар “ или од Зло око , со ставање дамка од Кајал или црн кел на нивните чела или на образите. Друг метод за заштита од злото око е со закачување на „ нимбу тотка“ или низа лимон и седум чили надвор од домовите.и други места. Се вели дека таквата практика ја смирува божицата на несреќата, Алакшми, која сака зачинета и кисела храна.

  Друга практика за која се смета дека е добар и среќен почеток на денот, е јадење мешавина од урда и шеќер пред да тргнете надвор, особено пред да започнете да извршувате некои важни задачи. Ова може да се припише на ефектот на ладење и моменталното енергетско засилување што го обезбедува.

  Многу рурални домови во Индија се малтерисани со кравји измет. Се верува дека ова е поволен ритуал кој носи среќа во домот. Како бонус, ова всушност делува како средство за дезинфекција на инсектите и рептилите, а исто така и како средство за дезинфекција за овие рурални домаќинства кои немаат луксуз да купат хемиски средства за дезинфекција.

  Посипувањето сол низ собите исто така се вели дека ги спречува злите духови од влегување во куќа поради прочистувачката карактеристика на солта.

  Астрологијата и религиозните суеверија

  Божицата Лакшми

  Сечењето на ноктите или косата во сабота, како и по зајдисонце во секој ден носи лоша среќа, бидејќи се вели дека ја налути планетата Сатурн, позната како „ Шани “ во Индија.

  Бројот осум исто така се смета да се биде несреќен број во Индија и според нумерологијата, ако човек е управуван од оваа бројка, неговиот живот сигурно ќе биде полн со пречки.

  Причината зошто Индијанците не ги метат подовите навечер е затоа што тиеверувајте дека со тоа ќе ја истерате божицата Лакшми, хиндуското божество на богатството и среќата, од нивните домови. Ова е точно особено помеѓу 6:00 и 7:00 часот навечер, кога се верува дека таа ги посетува домовите на своите верници.

  ' Tulsi' или светиот босилек е другиот аватар на божицата Лакшми и кога го консумирате, најдобриот начин да го направите тоа без да го навлечете нејзиниот гнев е да го голтнете наместо да џвакате. Ова верување е вкоренето во фактот дека долгорочно џвакање на овие листови предизвикува пожолтување на забите и оштетување на глеѓта. Исто така, содржи мали количини арсен во него.

  Се вели дека скапоцените камења и одредени родени камења имаат моќ да ја променат судбината и судбината на луѓето. Индијците често се консултираат со астролози за да го најдат скапоцениот камен што најдобро им одговара и да ги носат наоколу како ситници или накит за да привлечат среќа и среќа.

  Црната се смета за непријатна боја во хинду митологијата и носењето Се вели дека црните чевли се најдобриот начин да се разочара Шани, богот на правдата. Тоа ќе предизвика неговото проклетство на лоша среќа што ќе предизвика неуспех и пречки во сето она што е преземено. Независно од тоа, многу Индијци денес носат црни чевли.

  Завиткување

  Суеверија се вкоренети во индиската култура и локалните практики уште од памтивек. Иако за некои може да има здраво размислување, другите суеверија се само бизарни практики,кои честопати се резултат на магично размислување. Со текот на времето, тие станаа дел од структурата на индиската култура.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.