Муспелхајм - Царството на огнот што го создаде и ќе стави крај на светот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Муспелхајм, или само Муспел, е едно од основните Девет кралства на нордиската митологија . Место на постојано запален пеколен оган и дом на огнениот џин или огнениот јотун Суртр , Муспелхајм не се споменува често во нордиските митови, но сепак игра клучна улога во сеопфатната приказна за нордиските легенди.

  Што е Муспелхајм?

  Муспелхајм е лесно да се опише - тоа е место на оган. Не се зборува многу друго за местото, бидејќи очигледно не може да се најде многу друго во него. И боговите и хероите на нордиските митови ретко се впуштаат таму, од очигледни причини.

  Не можеме ни да најдеме многу значење во името, бидејќи доказите за неговата етимологија се ретки. Некои шпекулираат дека потекнува од старонордискиот термин mund-spilli, што значи „го уништи светот“ или „светските уништувачи“ што би имало смисла со оглед на настаните за Рагнарок , митот за крајот на светот во Нореската митологија . Сепак, дури и тоа толкување е претежно шпекулативно.

  Значи, што друго можеме да кажеме за Муспелхајм освен тоа што е место на оган? Ајде да ги разгледаме двата главни мита кои го вклучуваат Муспелхајм за да дознаеме.

  Муспелхајм и нордискиот мит за создавање

  Во нордиските митови, првото суштество што настанало е џиновската космичка jötunn Ymir. Како суштество родено од космичката празнина Гинунгагап, Имир е роден кога замрзнатите капки што лебдеа далеку од леденото царство Нифлхајм се сретнаа соискри и пламени се издигнуваат од Муспелхајм.

  Откако настанал Имир, потоа следеле предците на боговите кои ги родиле асгардиските богови мешајќи се со потомството на Имир, јотнарот.

  Ништо од ова Сепак, можеше да започне ако Муспелхајм и Нифлхајм не постоеја во празнината на Гинунгагап.

  Ова беа првите две од Деветте кралства на нордиската митологија, единствените две што постоеја пред некој од останатите или пред да постои било каков живот во Космосот. Во таа смисла, Муспелхајм и Нифлхајм се повеќе космички константи од било што друго – исконски сили без кои ништо не би постоело во универзумот.

  Муспелхајм и Рагнарок

  Муспелхајм не само што дава живот, туку и го зема далеку исто така. Откако тркалото на настаните во нордиските митови почна да се врти и боговите ги воспоставија сите Девет Царства, Муспелхајм и Нифлхајм во суштина беа турнати на страна. Се чинеше дека нема многу да се случи таму илјадници години со огнот jötunn Surtr кој владееше над Муспелхајм во релативно мир заедно со остатокот од огнот jötnar.

  Откако настаните на Рагнарок, крајот на светот, почнуваат да во близина, сепак, Суртр ќе ги разгори пожарите на Муспелхајм и ќе се подготви за битка. Зашто, како што огненото царство помогнало да се роди уредениот свет на боговите, така ќе помогне да се врати назад и да се фрли универзумот во хаос.

  Мечот на Суртр ќе гори посветол од сонцето и тојќе го искористи за да го убие богот Ванир Фрејр во последната битка. После тоа, Суртр ќе го маршира својот оган jötnar преку Бифрост, мостот Виножито, а неговата војска ќе го зафати регионот како шумски пожар. курс. Со нив, тие ќе го имаат мразниот јотнар кој доаѓа од Јотунхајм (не Нифлхајм), како и прекривката богот Локи и душите на мртвите што ќе ги однесе од Хелхајм за да маршираат исто така кон Асгард.

  Заедно, оваа шарена екипа на исконското зло не само што успева да го уништи Асгард туку и ја комплетира цикличната природа на нордискиот светоглед - она ​​што произлезе од хаосот мора да му се врати на крајот.

  Симболиката на Муспелхајм

  Муспелхајм на прв поглед може да изгледа како стереотипно „пекол“ или „огнено царство на фантазијата“, но тоа е многу повеќе од тоа. Вистинска исконска сила, Муспелхајм беше аспект на космичката празнина Гинунгагап еони пред да постојат богови или луѓе.

  Што повеќе, Муспелхајм и сите огнени џинови или јотнар се претскажани дека ќе го уништат уредениот свет на асгардиските богови и фрли го универзумот назад во хаос. Во таа смисла, Muspelheim и jötnar што го населуваат претставуваат космички хаос, неговото постојано присуство и неговата неизбежност.

  Важноста на Muspelheim во модерната култура

  Muspellheim не е често референциран во модерната поп културата исто како што не е најчесто споменуваното царство воНордиска митологија. Сепак, неговата непобитна важност за нордискиот народ може да се види секој пат кога Муспелхајм се споменува во модерната култура.

  Еден од класичните предмодерни примери за тоа е бајката на Кристијан Андерсен Ќерката на мочуришниот крал каде што Муспелхајм се нарекува и Огненото море на Сурт.

  Поновите примери ги вклучуваат стриповите на Марвел и кинематографскиот универзум на Марвел каде ликот Тор често го посетува Муспелхајм. Во филмот од 2017 година Тор: Рагнарок , на пример, Тор го посетува карпестиот и огнен Муспелхајм за да го фати Суртр и да го донесе самиот во Асгард - грешка што води до тоа што подоцна Сурт сам ќе го уништи Асгард.

  На фронтот на видео играта, во играта God of War каде играчот треба да оди и да ги заврши Шестте испитувања на Муспелхајм. Во Сложувалката & засилувач; Видео игра Dragons , играчот треба да ги победи суштествата како што се Infernodragon Muspelheim и Flamedragon Muspelheim.

  Има и играта Fire Emblem Heroes каде што има конфликт помеѓу огненото царство Muspell а леденото царство Нифлхајм е во сржта на поголемиот дел од втората книга на играта.

  Заклучок

  Муспелхајм е царство на оган. Тоа е место кое ја користи својата топлина и за да создаде живот во универзумот и за да го изгаси штом животот ќе се оддалечи од рамнотежата на космичкиот хаос.

  Во таа смисла, Муспелхајм, самокако и леденото царство Нифлхајм, ја претставуваат исконската сила на дивината од која нордискиот народ ја почитувал и од кој се плашел.

  Иако Муспелхајм не се споменува често во нордиските митови и легенди надвор од нордискиот мит за создавање и Рагнарок, огнот царството е постојано присутно во нордиската митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.