Симболика на третото око

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Почитувана алатка на гледачите и мистиците, третото око е поврзано со сите психички работи. Многумина имаат за цел да го разбудат за водство, креативност , мудрост, лекување и духовно будење. Различни култури и религии имаат свои верувања за третото око. Еве подетален поглед на значењето и симболиката на третото око.

  Што е третото око?

  Додека не постои една дефиниција за концептот, третото око е поврзани со перцептивни, интуитивни и духовни способности. Исто така се нарекува око на умот или внатрешно око бидејќи се споредува со гледање нешто со поинтуитивно око. Иако е само метафора, некои го поврзуваат со гледање аури, видовитост и доживување надвор од телото.

  Во хиндуизмот, третото око одговара на шестата чакра или Ајна . кој се наоѓа на челото помеѓу веѓите. Се вели дека е центар на интуицијата и мудроста, како и портата на духовната енергија. Ако чакрата на третото око е во рамнотежа, се вели дека личноста генерално има подобар начин на размислување и добро здравје.

  Концептот на трето око доаѓа од примарната функција на епифизата, зрно грашок. големината на структурата на мозокот која реагира на светлина и темнина. Многумина веруваат дека тоа служи како врска помеѓу физичкиот и духовниот свет. Не е ни чудо, третото око е исто таканаречено пинеално око . Сепак, поврзаноста помеѓу самата жлезда и паранормалното искуство не е научно докажана.

  Симболичко значење на третото око

  Третото око игра значајна улога во различни култури и религии низ светот. Еве некои од неговите значења:

  Симбол на просветлување

  Во будизмот, третото око се појавува на челото на божествата или просветлените суштества, како што е Буда. Тоа е претстава на повисока свест - и се верува дека ги води луѓето за да го гледаат светот со својот ум .

  Симбол на божествената сила

  Во хиндуизмот, третото око е прикажано на челото на Шива и ги претставува неговите сили на регенерација и уништување. Во санскритскиот еп Махабхарата , тој го претвори Кама, богот на желбата, во пепел користејќи го своето трето око. Хиндусите исто така носат црвени точки или bindis на челото за да ја симболизираат нивната духовна врска со божественото.

  Прозорец кон духовниот свет

  Во парапсихологијата, проучување на необјасниви ментални феномени, третото око служи како порта за духовна комуникација, како што се телепатијата, јасновидството, луцидното сонување и астралната проекција. Во духовноста на Њу Ејџ, тоа е исто така способност да се евоцираат ментални слики со психолошко значење.

  Внатрешна мудрост и јасност

  Во Источна иЗападните духовни традиции, третото око е поврзано со космичката интелигенција. Кога ќе се отвори ова око, се верува дека на личноста и се открива појасна перцепција на реалноста. Јапонски изучувач на зен будизмот дури го поистоветува отворањето на третото око со надминување на незнаењето.

  Интуиција и увид

  Поврзани со шестото сетило, третото око Се верува дека ги согледува работите што другите пет сетила не можат да ги согледаат. Тоа е тесно поврзано со интуицијата, способноста да се разберат работите во еден момент, без употреба на логично расудување.

  Трето око во историјата

  Додека нема научни докази кои докажуваат постоењето на третото око, многу филозофи и лекари го поврзуваат со епифизата. Некои од теориите се засноваат на суеверија и неразбирање на функциите на жлездата, но исто така може да ни даде увид во тоа како се развило верувањето во третото око>

  Првиот опис на епифизата може да се најде во делата на грчкиот лекар и филозоф Гален, чија филозофија станала влијателна околу 17 век. Тој ја нарекол жлездата пинеална поради нејзината сличност со боровите ореви.

  Меѓутоа, Гален мислел дека епифизата функционира за поддршка на крвните садови и е одговорна за протокот на психичките пневма , аиспаруваната духовна супстанца тој ја опиша како првиот инструмент на душата . Тој верувал дека душата или духот тече во форма на воздух, од белите дробови до срцето и мозокот. На крајот, неколку теории беа изградени врз неговата филозофија.

  Во средновековна Европа и ренесанса

  До времето на Свети Тома Аквински, епифизата се сметаше за центар на душата, поврзувајќи ја со неговата теорија за три клетки . На почетокот на 16 век, Николо Маса открил дека не е исполнет со парна духовна супстанција, туку со течност. Подоцна, францускиот филозоф Рене Декарт предложил дека епифизата е точката на поврзување помеѓу интелектот и физичкото тело.

  Во неговиот La Dioptrique , Рене Декарт верувал дека епифизата е седиштето на душата и местото каде што се формираат мислите. Според него, духовите течат од епифизата, а нервите се шупливи цевки исполнети со духови. Во Tractise of Man , се сметало дека жлездата е вклучена и со имагинација, меморија, сензација и движења на телото.

  Во доцниот 19-ти век

  Немаше напредок во современото научно разбирање на епифизата, па беше предложено верувањето во третото око. Мадам Блаватски, основачот на теозофијата, го поврза третото око со окото на Хиндумистиците и окото на Шива. Идејата го зајакна верувањето дека епифизата е орган на духовна визија .

  Кон крајот на 20 век

  За жал, современите истражувања и откритијата докажаа дека Рене Декарт погрешил во врска со неговите претпоставки за епифизата. Сепак, епифизата остана нашироко идентификувана со третото око и му беше дадено големо духовно значење. Всушност, се појавија повеќе верувања за заговор за тоа, вклучително и флуоридација на вода за која се сметаше дека ја оштетува жлездата и ги попречува психичките способности на луѓето.

  Трето око во модерните времиња

  Денес, третото окото останува предмет на шпекулации - а верувањето во епифизата како трето око сè уште е силно.

  • Во науката, медицината и парапсихологијата

  Медицински, епифизата го произведува хормонот мелатонин, кој помага во одржувањето на деноноќниот ритам, што влијае на нашите модели на будење и спиење. Меѓутоа, едно неодамнешно откритие вели дека халуциногениот лек диметилтриптамин или ДМТ, исто така, природно се произведува од епифизата. Кога се внесува, супстанцијата предизвикува халуцинаторни искуства и губење на врската со физичкиот свет.

  ДМТ е наречена духовната молекула од д-р Рик Страсман, бидејќи се вели дека влијае на човечката свест . Тој верува дека се ослободува од епифизата за време на РЕМ спиењето или сонотсостојба и блиска до смрт, што објаснува зошто некои луѓе тврдат дека имаат искуства блиску до смрт.

  Како резултат на тоа, верувањето за епифизата како порта кон повисоките духовни сфери и свеста опстојува. Некои истражувачи дури шпекулираат дека DMT може да го разбуди третото око, овозможувајќи комуникација со други светови и духовни суштества.

  • Во јогата и медитацијата

  Некои Практичарите на јога веруваат дека отворањето на третото око ќе ви помогне да го видите светот на сосема нов начин. Некои практикуваат медитација и пеење, додека други користат кристали. Исто така, се смета дека есенцијалните масла и правилната исхрана играат улога во прочистувањето на епифизата и будењето на чакрата на третото око.

  Некои се обидуваат да гледаат во сонцето како форма на медитација со надеж дека ќе ја зголемат нечија бистрина и ќе ја подобрат духовната врска . Сепак, важно е да се забележи дека нема научен доказ за поддршка на овие тврдења.

  • Во поп културата

  Третото око останува популарна тема во романи и филмови, особено приказни за ликови со натприродна способност да гледаат духови. Играше важна улога во заплетите на хорор филмот Blood Creek , како и во неколку епизоди од научно-фантастичната телевизиска серија The X-Files , особено на Via Негативна епизода. Американската телевизиска серија Teen Wolf го прикажува Валак кој имал дупка во черепот,што му даде трето око и зголемени способности.

  Често поставувани прашања за третото око

  Што значи да го отворите вашето трето око?

  Бидејќи третото око е поврзано со увид, перцепција и свесност, се верува дека отворањето на вашето трето око му дава мудрост и интуиција на човекот.

  Како можете да го отворите вашето трето око?

  Не постои точен начин да се отвори третото око, но некои веруваат дека тоа може да се направи со медитација, со фокус на просторот помеѓу веѓите.

  Кој го откри третото око?

  Третото око е антички концепт во источните култури, но првпат била поврзана со епифизата во 19 век од Мадам Блаватски.

  Како се чувствува кога се отвора третото око?

  Постојат различни прикази за тоа како еден го доживува отворањето на третото око. Некои луѓе велат дека се чувствува како експлозија или будење. Некои други зборови што се користат за да се опише ова искуство се: имплозија, пристигнување, пробивање, па дури и просветлување.

  Накратко

  Многумина веруваат дека будењето на третото око ја зголемува интуитивната, перцептивната и перцептивната личност на човекот. духовни способности. Поради ова, практиките како кристално исцелување, јога и медитација се прават со надеж дека ќе се деблокира чакрата. Иако нема многу истражувања за да се поддржат овие тврдења, многумина се уште се надеваат дека модерната наука може да ја декодира мистеријата на третото око.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.