Која е симболиката на трозабец?

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Тројатичарот е моќен симбол, како и робусно оружје и алатка. Се користи како и од многу цивилизации низ историјата и е многу живо и во модерната култура. Но, што точно е трозабецот, од каде потекнува и што симболизира?

Што е симболот на трозабецот?

Едноставно кажано, трозабецот е копје со три краци со сите три негови врвови обично се наоѓаат во права линија. Трите огради се исто така обично со иста должина, иако има некои варијации во тој поглед во зависност од точната намена на оружјето.

Терминот „трозабец“ буквално значи „три заби“ на латински или „трикратни“ на грчки . Исто така, постојат варијации со 2 и 4 огради на трозабецот со варијанти со 5 и 6 нишки кои постојат главно само во поп-културата и фантазијата. Тројаците со две краци се нарекуваат биденти, а понекогаш и вили, иако вили обично имаат три плитки.

Како симбол, трозачот често се поврзува со морските божества како што се Посејдон и Нептун бидејќи оружјето најчесто се користело за риболов. И трозачите и особено трозачите/вилињата исто така можат да симболизираат бунтови.

Мирно користење на трозабецот

Традиционалната употреба на трозабецот е како риболовно средство, со трите огради кои ја зголемуваат шансата за успешно копје на риба. Повеќето култури користеле стандардни копја за риболов предпронајдокот на риболовни прачки и мрежи, сепак, трозабецот се покажал како многу подобар за таа цел од обичното копје или копје.

Наместо за риболов, вилата е наменета за ракување со бали сено. . Сепак, трозабецот служел и во земјоделството како алатка за отстранување на лисјата, пупките и семките од растенијата.

Троизажот како оружје за војна

Трозацот исто така се користел како воено оружје, обично од луѓе од пониска класа кои немаа средства да си дозволат пософистицирано оружје. Како борбено оружје, и трозабецот и двоецот обично се инфериорни во однос на копјето бидејќи единствената точка на второто нуди поефикасна пенетрација.

Меѓутоа, и трозабецот и двоецот го компензираат тоа со помагање на помалку квалификуваните борци да слетаат успешни хитови со леснотија. Дополнително, трозајците направени специјално за војна честопати се правеа со издолжен среден проводник - ова овозможуваше моќен почетен контакт, сличен на оној на копје, како и можност да му наштетите на противникот дури и ако сте ги пропуштиле со средниот кандел.

Тројаците се користеле дури и во боречките вештини. Најдобар пример за тоа е корејскиот dang pa трозабец кој бил многу популарен во 17-тиот и 18-тиот век.

Трозиците во арената

Трозаецот е особено легендарен како гладијаторско оружје. римски, грчки, тракиски и другигладијаторите често користеле комбинација од трозабец, мала рибарска мрежа што може да се фрли и штитник за да се борат во гладијаторските арени низ Римската империја. Тие често се нарекуваа „мрежни борци“. Најмногу се користел за забава на масите, но како обичен меч и штит сепак била поефикасна комбинација.

Сепак, бидејќи неколку од поголемите бунтови низ Римската империја вклучиле гладијатори во нив, трозабец често бил идентификуван како симбол на народното востание заедно со вилата.

Тројачки од Посејдон и Нептун

И покрај неговата употреба во војна или на песокот на арената, трозабецот е сè уште најдобар -познат како алатка за риболов. Како таков, тој исто така беше симбол на различни морски божества како грчкиот бог на морето Посејдон и неговиот римски еквивалент Нептун. Всушност, дури и денес симболот за планетата Нептун и во астрономијата и во астрологијата е малата грчка буква psi, вообичаено наречена „симбол на трозабец“ - ♆.

Како што вели митот, циклопите го ковале трозабецот како оружје за Посејдон. Еден од најпознатите митови за трозабецот на Посејдон се однесува на тоа дека тој удрил во земјата (или карпа) со трозабец, предизвикувајќи бликање на солена вода. Ова укажува на моќта наПосејдоновиот трозабец и неговата доминација над морињата.

Природно, во рацете на моќните божества како Нептун и Посејдон, трозабецот се сметаше за страшно оружје, способно да предизвика разорни цунами и да потоне цели армади воени бродови. 1>

Трозадата и другите морски божества и митолошки суштества

Дури и во грчките и римските митологии, Посејдон и Нептун не биле единствените ликови со трозабеци. Другите морски жители, исто така, го фаворизираа трозачот, како што се Тритоните (сирените), Нереидите (сирените), титанот Нереј, како и обичната личност Старецот од морето која често се користеше за да симболизира некоја од горенаведеното.

Во рацете на кое било од овие суштества, трозабецот служел и како риболовно средство, способно да убива и носи џиновски риби, морски змии, делфини, како и оружје способно да уништува чамци и бродови.

Трозиците во хинду и таоистичките митологии

Хинду богот Шива го држи своето оружје - трозабецот

Додека беше најпопуларен во во грчко-римскиот свет, трозабецот се користел и како симбол низ целиот свет.

Во хиндуизмот, на пример, трозабецот или тришула било оружје по избор на познатите богот Шива. Во неговите раце, трозабецот беше и уништувачко оружје и симбол на трите гуни (начини на постоење, тенденции, квалитети) на индиската ведска филозофија - сатва, рајас и тамас (рамнотежа, страст и хаос).

Во таоизмот, трозабецот бил исто така доста симболичен. Таму го претставуваше таоистичкото тројство на боговите или Трите чисти - Јуанши, Лингбао и Даоде Тианзун.

Тројдентите денес

Британија со трозабец

Иако трозачите повеќе не се користат за риболов или војна, тие остануваат истакнат симбол во модерната поп-култура. Познатите модерни ликови од стрипови како што се Аквамен, Намор и Проксима Миднајт имаат трозабеци како и многу други ликови во фантастичната литература и видео игрите.

Трозикот е исто така симбол на бројни воени, политички и цивилни организации. А потоа, тука е и познатата Британија - олицетворение на Обединетото Кралство, слугинка со голем трозабец.

Трозаците се исто така популарен дизајн на тетоважи, што ја симболизира силата и моќта на боговите. Често го избираат мажите и обично се комбинира со наутички теми, како што се бранови, риби и змејови.

Wrapping Up

Како античко оружје и алатка, трозабецот е и практичен предмет и симболична слика. Може да се најде низ целиот свет, со варијации во различни митологии и култури. Тројдентите продолжуваат да претставуваат моќ и авторитет, особено онаа на Посејдон и неговите еквиваленти.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.