Коатл - симбол на Ацтеките

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Коатл, што значи змија, е првиот ден од 13-дневниот период во календарот на Ацтеките, претставен со ликот на стилизирана змија. Тоа беше поволен ден кој Ацтеките го сметаа за свет и веруваа дека постапувањето несебично на овој ден ќе им донесе благослов од боговите.

  Симболиката на Коатл

  Ацтечкиот календар (исто така наречен мексикански календар) се состоеше од 260-дневен ритуален циклус познат како tonalpohualli, и календарски циклус од 365 дена кој бил наречен xiuhpohualli. Тоналпохуали се сметал за свет календар и 260-те денови биле поделени на посебни единици, секоја со тринаесет дена. Овие единици биле наречени трецена и секој ден на трецена имал симбол тесно поврзан со него.

  Коатл, познат и како Чичан во Маите, е првиот ден од петтата трецена. Овој ден е ден на несебичност и понизност. Затоа, се верува дека постапувањето себично на ден Коатл ќе го навлече гневот на боговите.

  Симболот за Коатл е змија, која била свето суштество за Ацтеките. Змиите го симболизирале Кецалкоатл, божеството на змијата со пердуви, кое се сметало за бог на животот, мудроста, денот и ветровите. Коатл се сметаше за симбол на земјата и исто така го претставува Coatlicue , персонификација на земјата.

  Управувачко божество на Коатл

  Денот кога со Коатл владее Чалчихуитлику, божицата нареки, проточна вода и океани. Таа, исто така, е поврзана со трудот и породувањето, а нејзината улога беше да внимава на новороденчињата, како и на болните луѓе.

  Халчихуитликуе беше едно од најпочитуваните божества во Ацтечката култура и не само што беше заштитничка на петтиот ден, туку управуваше и со петтата трецена.

  Важноста на Коатл

  Не се знае многу за денот на Коатл, но тој се смета за свет ден во календарот на Ацтеките. Коатл е важен симбол кој продолжува да се користи на различни начини во Мексико, каде што се вели дека потекнуваат Ацтеките.

  Коатл (змијата ѕвечарка) може да се види прикажан во центарот на мексиканското знаме, а орел го проголта. За Ацтеките кои гледаа таков инцидент, тоа беше сигнал кој им кажа каде да го најдат градот Тенохтитлан (денешен Мексико Сити).

  ЧПП

  Што значи зборот „Котл значи?

  Коатл е нахуатлски збор што значи „водена змија“.

  Што е „трецена“?

  Трецена е еден од 13-дневните периоди на светиот календар на Ацтеките. Календарот има вкупно 260 дена кои се поделени на 20 трецена.

  Што претставува симболот Коатл?

  Коатл означува мудрост, креативна енергија, земјата и божеството змија со пердуви, Кецалкоатл .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.