Јованка Орлеанка - неочекуван херој

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Џоан од Арк е еден од најнеочекуваните херои во историјата на западната цивилизација. За да се разбере како една млада, неписмена фармерка станала светица-заштитник на Франција и една од најпознатите жени што некогаш живееле, треба да се започне со историските настани во кои таа влегла.

  Кој беше Џоан Орлеанка?

  Џоан е родена во 1412 н.е. за време на Стогодишната војна. Ова беше спор меѓу Франција и Англија околу наследноста на владетелот на Франција.

  Во времето на животот на Џоан, голем дел од северните и западните делови на Франција беа под контрола на Англија, вклучително и Париз. Другите делови беа контролирани од проанглиска француска фракција позната како Бургундија. Потоа беа француските лојалисти концентрирани на југот и на истокот на земјата.

  За повеќето обични луѓе, овој конфликт беше далечен спор меѓу благородништвото. Семејствата и селата како оние од кои потекнува Џоан имаа малку време или интерес да инвестираат во војната. Се сведуваше на малку повеќе од политичка и правна битка, сè до подемот на Јованка Орлеанка.

  Ран живот и визии

  Џоан е родена во малото село на Домреми во североисточна Франција, во област на француска лојалност опкружена со земји под контрола на Бургундија. Нејзиниот татко бил земјоделец и градски службеник. Се верува дека Џоан била неписмена, како што би било вообичаено за девојчињата од нејзиното семејствосоцијална положба во тоа време.

  Таа тврдеше дека го добила своето прво видение од Бога на 13-годишна возраст додека си играла во градината на нејзиниот дом. Во визијата ја посетиле свети архангел Михаил, Света Катерина и Света Марџерет, меѓу другите ангелски суштества.

  Во визијата и било кажано да ги избрка Англичаните од Франција и да го изврши крунисувањето на Чарлс VII, кој ја доби титулата Дофин, или „наследник на тронот“, во градот Ремс.

  Јавниот живот

  • Барајќи публика кај кралот

  Кога Џоан имала 16 години, таа отпатувала низ непријателската територија на Бургундија до блискиот град каде на крајот го убедила командантот на локалниот гарнизон да и даде придружба до градот на Шинон каде што во тоа време се наоѓал францускиот двор.

  Најпрво, таа била одбиена од командантот. Подоцна се вратила повторно да го поднесе своето барање и во тоа време понудила и информации за резултатот од битката во близина на Орлеанс, чија судбина сè уште била непозната.

  Кога гласниците пристигнале неколку дена подоцна со извештај што одговарал на информациите за француската победа што ја зборуваше Џоан, ѝ беше дадена придружба со верување дека ја добила информацијата по божествена благодат. Таа беше облечена во машка воена облека и отпатува во Шинон за да придобие публика кај Чарлс.екстремно ниска точка за каузата на француските лојалисти, познати и како фракција Армањак. Градот Орлеанс беше во средината на повеќемесечна опсада од страна на англиската армија и армијата на Чарлс веќе некое време успеа да победи неколку битки без какви било последици. војната повикувајќи се на Божјата кауза со нејзините визии и претчувства. Ова остави силен впечаток на очајната француска круна. По совет на црковните службеници, таа беше испратена во Орлеанс за да ја тестира вистинитоста на нејзините божествени тврдења.

  Пред пристигнувањето на Џоан во 1429 година, француските Армањаци во Орлеанс претрпеа пет страшни месеци опсада. Нејзиното пристигнување се совпадна со монументалниот пресврт на настаните кои ги направија нивниот прв успешен офанзивен обид против Англичаните.

  Низа успешни напади врз англиските тврдини набрзо ја укинаа опсадата, давајќи знак за докажување на легитимноста на Џоан тврди на многу воени службеници. Таа беше поздравена како херој, бидејќи беше ранета со стрела за време на една од битките.

  • Француски херој и англиски негативец

  Додека Џоан стана француски херој, таа стана англиски негативец. Тоа што една неписмена селанка можела да ги победи се толкува како јасен знак дека е демонска. Тие бараа да ја фатат и да направат нешто како спектакл од неа.

  Во меѓувреме, нејзината војскавештината продолжуваше да покажува импресивни резултати. Таа патуваше со војската како советник, нудејќи стратегија за битки и повторно преземање на неколку критични мостови кои се покажаа успешни.

  Нејзиниот раст меѓу Французите продолжи да расте. Воениот успех на армијата под надзор на Џоан доведе до повторно заземање на градот Ремс. Во јули 1429 година, само неколку месеци по првата средба во Чинон, Карло VII беше крунисан!

  • Импулсот е изгубен и Џоан е заробена

  По крунисувањето, Џоан повика на брз напад за повторно да го заземе Париз, но благородништвото го убедило кралот да склучи договор со бургундската фракција. Водачот на Бургундијанците, војводата Филип, го прифати примирјето, но го искористи како покритие за да ја зајакне англиската позиција во Париз. По завршувањето на краткото примирје, вообичаено за време на Стогодишната војна, Џоан беше заробена од Англичаните при опсадата на Компиењ. исушен ров. Француската армија, исто така, направи најмалку три обиди да ја спаси, од кои сите беа неуспешни.

  Joan of Arc Death: Trial and Execution

  Во јануари 1431 година, Џоан беше изведена на суд за обвинението за ерес. Самото судење беше проблематично, се состоеше само одАнглиски и бургундиски свештеници. Други проблеми вклучуваат недостаток на докази дека таа извршила ерес и дека судењето се одвивало надвор од јурисдикцијата на претседавачкиот бискуп.

  Сепак, судот се обиде да ја зароби Џоана во ерес преку серија теолошки извртени прашања .

  Најпознато, таа беше прашана дали верува дека е под Божјата благодат. Одговорот „да“ беше еретички, бидејќи средновековната теологија учеше дека никој не може да биде сигурен во Божјата благодат. „Не“ би значело признавање на вината.

  Нејзината способност да одговори уште еднаш ги збуни водачите кога таа одговори: „ Ако не сум, Бог да ме стави таму; и ако сум, Господ нека ме чува “. Ова беше разбирање многу над очекувањата за една млада, неписмена жена.

  Заклучокот на судењето беше исто толку проблематичен како и постапката. Недостигот на суштински докази доведе до лажно откритие и многумина кои беа присутни подоцна се залагаа за верувањето дека судските записи биле фалсификувани.

  Тие записи заклучија дека Џоан е виновна за предавство, но дека таа се откажа од голем дел од за што е осудена со потпишување на приемен лист. Верувањето беше дека таа не можела правилно да разбере што точно потпишува поради нејзината неписменост.

  Меѓутоа, таа не беше осудена на смрт бидејќи, според црковниот закон, треба да се осуди двапати за ерес за да се биде погубен. Ова налутиАнгличаните, и доведе до уште поголема измама, обвинението за вкрстено облекување.

  Вкрстеното облекување се сметаше за ерес, но според средновековниот закон, треба да се гледа во контекст. Ако облеката на некој начин нудела заштита или била истрошена од потреба, тогаш тоа било дозволено. И двете беа вистинити во случајот на Џоан. Носела воени униформи за да се заштити при опасното патување. Исто така, го спречи силувањето за време на нејзиниот затвор.

  Во исто време, таа беше заробена во него кога чуварите и го украдоа фустанот, принудувајќи ја да облече машка облека. Таа беше осудена според овие лажни обвиненија за второ кривично дело ерес и осудена на смрт.

  На 30 мај 143 година, на 19-годишна возраст, Јованка Орлеанка беше врзана на клада во Руан и запалена . Според изјавите на очевидците, таа побарала распетие поставено пред неа, кое внимателно го гледала додека плачела: „Исус, Исус, Исус“. во Сена. Ова требаше да ги спречи тврдењата за нејзиното бегство и собирањето мошти.

  Постхумни настани

  Стогодишната војна траеше уште 22 години пред Французите конечно да победат и да бидат ослободени од англискиот влијание. Набргу потоа, црквата започнала истрага за судењето на Јованка Орлеанка. Со придонесот на свештенството низ Европа, таа на крајот беше ослободена и прогласена за невина7 јули 1456 година, дваесет и пет години по нејзината смрт.

  До тоа време, таа веќе стана француски херој и народна светица на францускиот национален идентитет. Таа беше важна фигура за Католичката лига за време на протестантската реформација во 16 век поради нејзината ревносна поддршка на Католичката црква. не беше популарно гледиште во тоа време. Дури во времето на Наполеон, нејзиниот профил повторно стана познат. Наполеон видел во Јованка Орлеанка можност да се соберат околу францускиот национален идентитет.

  Во 1869 година, за време на прославата на 440-годишнината од опсадата на Орлеанс, најголемиот триумф на Јована, била поднесена петиција за нејзина канонизација од страна на Католичка црква. Светоста конечно ѝ беше доделена во 1920 година од страна на папата Бенедикт XV.

  Наследството на Јованка Орлеанка

  Постер издаден од американската влада за време на Првата светска војна за да ги охрабри луѓето да купат War Saving Поштенски марки.

  Наследството на Јованка Орлеанка е распространето и широко распространето и со нетрпение го бараат многу различни групи луѓе. Таа е симбол на францускиот национализам за многумина поради нејзината подготвеност да се бори за својата земја. жените „лошо се однесуваат“ кои испишаа историја. Таа излезе надвор од дефинираните улогина жените во нејзиното време, се наметнала себеси и направила разлика во нејзиниот свет.

  Таа е исто така пример за многу од она што може да се нарече обичен исклучителност, идејата дека исклучителните луѓе можат да потекнуваат од кое било потекло или од животот. На крајот на краиштата, таа беше неписмена селанка од земјата.

  На Јованка Орлеанка се гледа и како пример за традиционалните католици. Многумина кои ја поддржаа Католичката црква против надворешното влијание, вклучително и модернизацијата под Ватикан Втори, се обратија до Џоан за инспирација.

  Завршување

  Без разлика како некој гледа на нејзините мотивации и нејзиниот извор инспирација, Џоан е очигледно една од најпривлечните луѓе во целата историја. Таа продолжува да биде инспирација политички, културолошки и духовно за многумина.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.