Џизо - јапонска бодисатва и заштитник на децата

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Џизо Босацу или само Џизо е многу љубопитен лик од јапонскиот зен будизам и будистичката традиција на Махајана. Тој се смета за светец, како и за бодисатва , т.е. иден Буда. Меѓутоа, почесто отколку не, тој е негуван и обожаван како божество заштитник што ги чува луѓето во Јапонија, патниците и особено децата.

Кој е точно Џизо?

Статуа на Џизо од Од Тропикал. Видете го овде.

Џизо се смета и за бодисатва и за светец во јапонскиот будизам. Како бодисатва (или Босатсу на јапонски), се верува дека Џизо достигнал прајна или просветлување . Ова го става на самиот крај на патот кон просветлувањето и една од ретките души кои еден ден ќе станат Буда.

Како бодисатва, сепак, Џизо намерно избира да го одложи своето вознесување во Буда и наместо тоа троши неговото време како будистичко божество се фокусираше на помагање на луѓето во нивниот секојдневен живот. Ова е клучен дел од патувањето на секој бодисатва до будизмот, но Џизо е особено сакан во јапонскиот зен будизам поради кого избира да помогне и заштити.

Божество и на патниците и на децата

Џизо и деца од Од Тропикал. Видете го овде.

Главниот фокус на Jizo е да внимава на благосостојбата на децата и патниците. Овие две групи може да изгледаат неповрзани на прв поглед, но идејата овде е тоадецата, како патниците, поминуваат многу време играјќи по патиштата, истражувајќи нови области, па често дури и се губат.

Значи, јапонските будисти му помагаат на Џизо да ги заштити сите патници и разиграните деца со изградба на мали камени статуетки на бодисатва долж многуте патишта на земјата на изгрејсонцето.

Бидејќи Џизо е познат и како „Земјоносен“, каменот е совршен материјал за неговите статуи, особено затоа што се вели дека има духовна моќ во Јапонија .

Се верува дека Џизо е трпеливо божество - како што треба да биде како бодисатва - и не му пречи бавната ерозија на неговите статуи од дожд, сончева светлина и мов. Значи, неговите обожаватели во Јапонија не се мачат да ги чистат или реновираат статуите на Џизо покрај патот и ги преправаат само откако ќе се еродираат до непрепознатливост. и лигавчиња. Тоа е затоа што црвената боја се верува дека симболизира заштита од опасност и болест, па затоа е совршена за божество чувар како Џизо.

Jizo's Protection in The Afterlife

Овој бунар -што значи дека будистичкото божество не ги чува децата безбедни само на патиштата во Јапонија. Она што го прави особено сакан е тоа што се грижи за духовите на децата кои починале. Според јапонското верување, кога децата умираат пред нивните родители, духот на детето не може да ја премине реката во задгробниот живот.

Значи, децата мора да ги поминуваат деновите по смртта градејќи мали камени кули во обид да стекнат заслуги за себе и за своите родители, за да можат еден ден да го преминат. Нивните напори често се уништени од јапонските јокаи – зли духови и демони и во јапонскиот будизам и во шинтоизмот – кои изгледаат како да ги срушат камените кули на децата и ги принудуваат да почнат одново. утро.

Како ова е поврзано со Џизо?

Како заштитник на децата, Џизо се грижи да ги чува духовите на децата безбедни и по смртта. Се верува дека и помага да се заштитат нивните камени кули од нападите на јокаите и да се заштитат самите деца со тоа што ги крие под облеката.

Затоа често ќе видите мали камени кули покрај патиштата во Јапонија, веднаш покрај статуите на Џизо - луѓето ги градат за да им помогнат на децата во нивните напори и ги ставаат до Џизо за да може да ги задржи безбедно.

Џизо или Досојин?

Дрвен Џизо држи цвеќе од Вуд и стакло. Видете го овде.

Бидејќи шинтоизмот беше веќе широко распространет во Јапонија до времето кога будизмот почна да се шири низ островската нација, многу јапонски будистички божества потекнуваат од шинтоистичката традиција. Ова веројатно е случај со Џизо, како и со многумина кои шпекулираат дека тој е будистичката верзија на шинто-ками Досојин .

Како Џизо, Досојин е ками (божество)кој се грижи за патниците и го обезбедува нивното успешно пристигнување на нивните дестинации. И, исто како Џизо, Досојин има безброј мали камени статуи изградени низ патиштата во Јапонија, особено во Канто и неговите околни области.

Оваа предложена врска не може навистина да се одржи против Џизо, и таму се чини дека нема многу кавга помеѓу двете популарни јапонски религии за Џизо и Досојин. Ако практикувате или шинтоизам или јапонски будизам, можеби ќе имате проблем да ги разликувате овие две, затоа внимавајте на која камена статуа покрај патот се молите. Меѓутоа, ако не сте ниту будист ниту шинтоизам, слободно пофалете се на едно од овие прекрасни божества заштитници.

Заклучок

Како и многу други суштества во јапонскиот будизам и шинтоизам, Џизо Босацу е повеќеслоен лик произлезен од неколку антички традиции. Тој има повеќе симболични толкувања и различни традиции поврзани со него, некои локални, други практикувани на национално ниво. Во секој случај, овој будистички бодисатва е исто толку фасцинантен колку што е сакан, па не е ни чудо што неговите статуи можат да се видат низ цела Јапонија.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.