Кору - значење и симболика

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Можеби најпопуларниот од сите маорски симболи, Кору (маорски за јамка или калем ) е еден од најважните симболи на маорските традиции, претставувајќи нов живот, духовен раст и напредок. Во оваа статија, ќе го истражиме потеклото на Кору, неговото значење во религиите, карактеристиките на симболот, неговите симболички значења и современата употреба.

  Што е Кору?

  Симболот Кору во природата

  Симболот Кору е во форма на спирала, јамка или калем, и наликува на никне од сребрена папрат.

  Народот Маори верувал во плејада на богови и божици кои напредувале во природната средина. Тие им дадоа огромно значење на елементите на земјата, а сите нивни спиритуалистички ритуали беа вкоренети во сонцето, водата и почвата.

  Сребрената папрат беше еден таков елемент кој беше составен дел од религиозните практики на Маори. Сребрената папрат, распространета во шумите на Нов Зеланд, беше почитувана поради своите способности за раст и регенерација. За народот Маори, младиот ливче на дрвото претставуваше нова сезона и го означи почетокот на новиот календар.

  Додека некои симболи на Кору се насликани независно, други се нацртани заедно со шаблони и дизајни на уметнички дела, згради, и накит. Маорите обично го бојат Кору во бои на црвена, бела и црна боја.

  Важноста на Кору на МаорскиКултура

  За да се разбере значењето на Кору, важно е да се добие некое основно знаење за Маорите.

  Маорите се домородните луѓе на Нов Зеланд. Народот Маори им дава огромно значење на ритуалните традиции и духовните практики, со симболи и хиероглифи кои играат составен дел во нивната уметност, култура и наследство. Овие симболи се единствени и вградени со филозофски верувања пренесени од античките митолошки навики. Маорите се познати по нивната сложена уметност со многу дезени, бои и дизајни.

  Ова не доведува до Кору.

  Забележете го расплетот Кору во центарот на племенската тетоважа на овој човек

  Кору се одликува со речиси целата уметност на Маори, со различни облици и форми, и постои илјадници години.

  Археолозите го откриле Кору во античките живеалишта на Маорскиот народ, како и во Марае, која е една од најважните структури во цивилизацијата на Маори. Марае е куќа за состаноци за луѓето од Маори за да разговараат за законите, етиката, општеството и религијата. Овие згради традиционално се украсени со дизајни на Кору. И денес, рафтерите на централната платформа на Marae се илустрирани со различни симболи на Кору.

  Симболот Кору може да се најде и во Европа, но тоа е затоа што беше воведен од Капетан Кук, кој беше еден од првите Европејци што го призна тоавеличината на цивилизацијата на Маори.

  Симболичко значење на Кору

  Постојат многу симболични значења поврзани со Кору. Некои од нив ќе бидат илустрирани подолу.

  • Симбол на престиж

  За Маорците, Кору е составен дел од уметноста на телото на Маорите – Мокото. Кога се користи во тетоважите Моко, Кору претставува авторитет, престиж и духовна моќ.

  • Симбол на животот

  Спиралниот дизајн на Кору симболот претставува папрат што никнува. Се верува дека папратот што извира од наборите на земјата претставува опстанок и постоење. Цивилизацијата на Маорите им даде огромно значење на новооткачените растенија и ги негуваше како симбол на животот и виталноста. спиралната форма на Кору го симболизира вечното движење, додека внатрешниот калем е симбол на цикличниот процес на животот и смртта. За Маорите, мртвите се вратиле на своето потекло во почвата, само за повторно да се родат. Маорите веруваа во трансфер на енергија што секогаш беше во движење и не можеше целосно да се уништи.

  • Симбол на раст

  Сребрениот папрат на Кору го одразува растот и развојот. Растот може да биде во смисла на духовни промени како што се новостекната мудрост или просветлување. Исто така, може да го одрази растот во однос на физичката моќ и силата на младоста.

  • Симболна хармонијата

  Според верувањата на Маори, симболот Кору претставува хармоничен и избалансиран универзум. Симболот е дизајниран на таков начин што неговите пропорции укажуваат на рамнотежа на универзумот. Кору ѓердани и амајлии често се подаруваат на нововерените парови како симбол на хармонија и дружење.

  Модерна употреба на Кору

  Симболот Кору доби универзална популарност во современото време. Некои од начините на кои се користи симболот вклучуваат:

  • Накит и тетоважи

  Симболот Koru е популарен дизајн за накит и е претежно врежан во коска или Pounamu камен за да се направат синџири, амајлии и нараквици. Накитот врежан со симболот Кору им се дава на нововенчаните парови за долг и среќен живот. Тоа е исто така подарено на оние кои се приклучуваат на колеџ или започнуваат нова работа.

  Кору е исто така популарен симбол за тетоважи, особено меѓу Маорите и Новозеланѓаните воопшто. Меѓутоа, бидејќи симболот стана толку широко распространет, често се користи на глобално ниво без многу знаење за неговото значење. Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со симболот Koru.

  Најдобри избори на уредникот81-та генерација на рачно врежан приврзок Koru со вистинска коска со оригинална школка -... Видете го ова овдеAmazon.comМашки ѓердан од коски од 81-та генерација со гравури - рачно врежана коска... Погледнете го ова овдеAmazon.comПјутер маорски спирален приврзок за мир и спокојство на кожен ѓердан Погледнете го ова овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 12:08 часот

  • Логоа

  Стилизирана верзија на симболот Koru беше усвоена како лого на Air New Zealand. Логото беше дизајнирано во 1973 година, од Том Елиот, за да го одбележи пристигнувањето на првиот авион со широко тело на авиокомпанијата, познат како McDonnell Douglas DC-10. Симболот Кору беше насликан на опашката на млазот за видлива видливост.

  • Знаме

  Во 2016 година, Нов Зеланд повика на гласање за нови дизајни на знамиња. На едно од знамињата, дизајнирано од визуелниот уметник Фриденскрајх Хундертвасер, беше прикажан симболот Кору. Симболот беше централна атракција во дизајнот на Хундертвасер. Иако знамето не беше целосно успешно, симболот Кору доби широко признание и признание со илустрацијата на Хундертвасер.

  • Уметничко дело

  Симболот Кору стана универзално пофален со уметничките дела на Гордон Волтерс, уметник од Велингтон. Во своето уметничко дело, Гордон Волтерс го претставуваше културното наследство на Нов Зеланд и народот Маори. Од 1950-тите наваму, Волтерс посвети цела серија слики исклучиво на симболот Кору. Уметничките дела на Волтерс се интеграција на модерната уметност и древните модели на Маори.

  Уметничките дела на Гордон Волтерс му дадоа инспирација на Колин МекКахон, еден одНајпознатите сликари на Нов Зеланд. Меккахон вградил маорски обрасци и симболот Кору во неколку негови уметнички дела.

  Накратко

  Симболот Кору одигра централна улога во симболиката на Маорите, видно претставен во уметничките дела на телото, архитектурата, додатоците и украсите. Денес, симболот доби широко признание и универзално признавање во современото време. Културните практики на народот Маори се одржуваат во живот со различните модерни употреби на симболот.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.