Лорд Ганеш - Значење и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Едно од најпопуларните и најпочитуваните божества во хиндуизмот, Ганеш има глава на слон и тело на човек. Продолжете да читате за да дознаете повеќе за потеклото, културните асоцијации и значењето на Лорд Ганеш денес.

  Историја на Ганеш

  Во хиндуизмот, Ганеш е божество на почетоците и отстранувач на пречките. Тој е син на Шива и Парвати и се поклонува како бог на мудроста, просперитетот, уметноста и науката. Во индиската историја, тој стана популарен за време на периодот Гупта, помеѓу 320 и 550 н.е. Всушност, најраната негова култна слика е пронајдена во храмот Бумара во Индија, кој е датиран во 4 век.

  Името Ганеш е изведено од санскритските термини гана , што значи група или обични луѓе и isha , што значи господар или господар . Кога се преведува, Ганеш значи Господар на народот или Господар на групата . Во хиндуизмот има околу 108 имиња добиени од санскритскиот јазик посветени на него, како што се Ганеша , Ганапати , Вигхарта , Ламбодара, и Екаданта да именуваме неколку.

  Прикази на Ганеш

  • Зошто Ганеш има слон Глава?

  Има многу приказни за раѓањето на Ганеш, а една од најпопуларните е митот за неговата глава на слон. Кога Шива беше далеку во шумата, набожицата Парвати создаде форма на момче од паста од куркума и му даде живот. Потоа му наложила на момчето да внимава и да спречи некој да влезе во одајата каде што се капела. Младото момче Ганеш стана постојан придружник на неговата мајка. Кога Шива се вратил дома, отишол во одајата на неговата сопруга. За жал, момчето одбило да го пушти, па Шива од лутина му ја отсекол главата.

  Лут поради тоа што го направил нејзиниот сопруг, Парвати го натерала да му вети дека ќе го врати Ганеш во живот. Шива им наредил на своите придружници да најдат нова глава за момчето со тоа што ќе ја донесат главата на првото живо суштество што го сретнале, а тоа е глава на слон. Шива го стави на рамениците на Ганеш за тој да се врати во живот. Штом се освестил, Шива го посвоил како негов син, именувајќи го Ганапати .

  • Зошто Ганеш е прикажан со стаорец?

  Божеството често се прикажува како јава на стаорец или на мал глодар. Оваа карактеристика за прв пат беше воведена во санскритската литература Matsya Purana , а на крајот беше прикажана во статуите на Ганеш во текот на VII век од нашата ера. Некои научници веруваат дека стаорецот ја претставува моќта на божеството да ги отстранува пречките, бидејќи глодарите вообичаено се сметаат како деструктивни суштества.

  Во различни толкувања, стаорецот го претставува умот, егото и желбите кои треба да се контролираат за да се стекне Ганешоватасвеста. Некои, исто така, веруваат дека сопоставувањето на главата на слон и глувчето на иконографијата претставува еднаквост - големото и важното со малото.

  • Зошто Ганеш е прикажан со стомак од тенџере?

  Поголемиот дел од времето, божеството е прикажано како држи неколку слатки. Неговиот заоблен стомак е симболичен за хиндуизмот. Санскритскиот текст Брахманда Пурана вели дека сите универзуми се складирани во Ганеш, вклучувајќи ги и седумте океани и седумте царства над и долу. Сите овие ги држи кундалини , божествена енергија сместена во основата на 'рбетот.

  • Ганеш шарм во Фенг Шуи

  Иако повеќето шарми на фенг шуи се засноваат на кинеската култура и митологии, практиката ја нагласува важноста на добрата енергија, која не е ограничена со религиозни и културни симболи. Ганеш има глава на слон - а самиот симбол на слон е популарен во фенг шуи како лек за плодност, мудрост, богатство и среќа.

  Значењето и симболиката на Ганеш

  Во Хиндуизмот, Ганеш е поврзан со неколку симболични толкувања. Еве некои од нив:

  • Симбол на мудроста - Ганеш се смета за бог на интелигенцијата, или Буди , а многумина веруваат дека тој напишал хинду еп Махабхарата . Не е ни чудо што тој е и бог на писателите и многумина бараат негово водство пред да започнат пишување.
  • Отстранувач на пречки – Неговото санскритско име Вигнахарта се преведува како уништувач на пречки . Приказот на него како јава на глушец ја претставува неговата способност да ги одземе пречките, страдањето и болката од своите обожаватели.
  • Личноста на Ом или Аум – Слогот се смета за свет звук или мантра во хиндуизмот, а санскритскиот текст Ганапати Атарваширса го опишува божеството како негово олицетворение. Во системот на пишување Тамил и Деванагари, некои тврдат дека постои сличност на Ом со иконографијата на Ганеш.
  • Симбол на добра среќа - Во хиндуизмот, се верува дека Ганеш биди носител на среќата и оној што дава благослов. Во текот на 10 век, Ганеш им стана познат на трговците надвор од Индија како резултат на комерцијални потфати и трговија. Трговците и патниците почнаа да го обожаваат, и тој стана еден од најпопуларните хинду богови поврзани со добра среќа .
  • Симболот на успехот и Просперитет - Ганеш е богот што Хиндусите бараат водство од секогаш кога започнуваат проект или деловна трансакција, бидејќи веруваат дека божеството ќе обезбеди богатство и успех во секој потфат што ќе го преземат.

  Симболот Ганеш во модерното Тајмс

  Ганеш е длабоко сакан од Хиндусите ширум светот, а се појавува и во будизмот и џаинизмот. Тој е врв на летните фестивали во Индија,особено во Њу Делхи, Мумбаи, Махараштра и Пуна. Ганеш Чатурти е фестивал на кој се слави неговиот роденден и вообичаено се одржува помеѓу август и септември.

  Хиндуизмот е политеистичка религија и секој ден во неделата е посветен на одредено божество. Вообичаено, секој хинду дом во Индија посветува олтар за Ганеш, кој вообичаено се обожава во вторник и петок, а светите списи како што се Ганапати Атарваширса и Ганеша Пурана се користат за да му оддадат почит, заедно со молитви, медитација, пеење мантри, ритуали за чистење, палење свеќи и приноси.

  Исто така, иконите и статуите на Ганеш се вообичаени во домовите и работните места на Хинду и се верува дека ја претставуваат неговата духовна суштина. Некои статуи се направени од рачно резбано дрво, прикажувајќи го божеството во различни пози, како што се јавање на стаорец, свирење на музички инструмент и држење сад со слатки деликатеси. Други фигурини се направени од бакар, жад, оникс, слонова коска, па дури и смола.

  Постојат и некои Ганешски идоли направени од куркума и вода од куркума, бидејќи самиот зачин има духовно значење во хиндуизмот, па дури и т.н. зачинот на животот . Во накитот, верските медали, приврзоците од ѓердан и медалјоните најчесто го прикажуваат божеството. Некои од нив се изработени од благородни метали како што се сребро и злато, и украсени со скапоцени камења.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот солорд Ганеш.

  Најдобри избори на уредникот-28%Lightahead The Blessing. А обоени & засилувач; Златна статуа на Господ Ганеш Ганпати... Видете го ова овдеAmazon.comJORAE Ганеш Статуа Слон Буда седи на пиедесталот Лотус Господ благослов дом... Погледнете го ова овдеAmazon.comMyGift Mini Зен градина со статуа на Ганеш, режач за стапчиња за темјан, свеќа за чај... Погледнете го ова овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година 1:45 часот

  Накратко

  Познат како отстранувач на пречки, Ганеш е едно од најомилените и најпофалуваните божества во хиндуизмот. Богот со глава на слон останува популарна тема во уметничките дела, сликите и скулптурите низ целиот свет, како и во статуите и шармите, за кои се верува дека носат среќа, богатство и просперитет.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.