Кукулкан - Колестата змија на Мезоамерика

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Кукулкан е истовремено едно од најпознатите и најмистериозните божества на Централна Америка. Главниот бог на Маите Јукатек на полуостровот Јукатан, Кукулкан е познат и како Змија со пердуви или пердувести змија. Тој исто така се смета за уште една повторување на ацтечкиот бог Кецалкоатл , богот на Хуастеките Ехекатл и богот на Киче Маите Гукумац.

  Сепак, додека сите овие божества се гледаат како варијанти на истото боже, тие се исто така јасно различни на многу начини. Всушност, во некои митови на Ацтеките, Кецалкоатл и Ехекатл се две целосно одвоени суштества. Значи, кој е точно Кулулкан и што ни кажува за животот на Јукатек Маите?

  Кој е Кукулкан?

  Слегувањето на змијата – Кукулкан прикажан на Чичен Ица.

  Името на Кукулкан буквално се преведува како Змија со пердуви или Змија со пердуви пердувести (к'ук'ул) и змија (кан). Меѓутоа, за разлика од неговата ацтечка варијанта Кецалкоатл, Кукулкан е исто толку често прикажан како лушпеста змија наместо исклучиво како пернат.

  Всушност, Кукулкан има многу можни појави. Во зависност од областа и периодот, тој може да биде или крилеста или некрилеста змија. Понекогаш е прикажан со хуманоидна глава или змија. Постојат дури и митови каде Кукулкан може да се претвори во човек, а назад во џиновска змија.

  Во многу митови, Кукулканживее на небото, дали е самото небо или е планетата Венера ( Утринската ѕвезда ). Зборовите на Маите за небо и змија имаат дури и многу сличен изговор.

  Други митови велат дека Кукулкан живее под Земјата и е причина за земјотреси. Ова не значи дека земјотресите се злобни, бидејќи Маите ги гледаа едноставно како потсетници дека Кукулкан е сè уште жив, што беше добра работа. време и добро знаеле дека Земјата е тркалезна и опкружена со космосот. Значи, митовите во кои Кукулкан живее под Земјата навистина не се во спротивност со верувањето дека тој е и Утринската ѕвезда.

  На што беше Бог Кукулкан?

  Како Кецалкоатл, Кукулкан е исто така бог на многу нешта во религијата на Маите. Тој се сметаше и за креатор на светот, како и за главни предци на народот Маја.

  Тој исто така беше бог на земјоделството, бидејќи постојат митови кои тврдат дека тој му дал на човештвото пченка. Тој бил обожуван како бог на јазикот затоа што се сметало дека смислил човечки говор и пишани симболи. Како што споменавме, земјотресите биле поврзани и со Кукулкан. Всушност, се вели дека пештерите се усти на џиновски змии.

  Како бог творец и предок на целото човештво, Кукулкан се сметал и за бог на владеењето. Но, веројатно најважнотосимболиката на Кукулкан е онаа на богот на дождот и ветерот.

  Важноста на Кукулкан за Јукатанските Маи

  Како бог на небото, Кукулкан бил и бог на ветерот и дождот. Ова е особено забележливо за народот на Јукатан Маите бидејќи дождот беше клучен за нивната егзистенција.

  Бидејќи полуостровот Јукатан до неодамна беше под морето, тој главно е направен од варовнички карпи - слично како Флорида. Меѓутоа, додека варовникот на Флорида ја прави многу мочурлива област, варовникот на Јукатан е подлабок и целата вода што паѓа врз него се навлегува далеку под површината. Оваа кратка геолошка белешка значеше едно за народот на Маите од Јукатан – немаше површинска вода, немаше езера, немаше реки, немаше никакви извори на слатка вода.

  Соочени со овој предизвик, Маите Јукатан успеаја да развијат сложена филтрација на дождовницата и системи за складирање на вода. Зачудувачки, тие го направија тоа пред илјадници години! Сепак, и покрај сите нивни иновации, тие сепак многу зависеле од дождот. Нивните методи на складирање и филтрирање значеа дека тие обично може да преживеат дополнителна сушна сезона, меѓутоа, две или повеќе последователни сушни сезони обично предизвикуваат уништување за цели заедници, градови и области.

  Значи, статусот на Кукулкан како бог на дождот и водата значеа многу повеќе за Маите на Јукатан отколку другите богови на дождот наменети за нивните луѓе насекаде низ светот.

  Воена змија и визијаЗмија

  Потеклото на Кукулкан се чини дека е како Ваксаклахун Убах Кан, акате Војна змија. Оваа верзија на Змијата со набивања датира околу класичниот мезоамерикански период од 250 до 900 н.е., иако има уште претходни споменувања на Кукулкан. Во тој период, Перната змија се сметаше претежно како божество во војна.

  Како предок на сите Маи, Кукулкан беше оној на кој тие често гледаа како на свој духовен водач во борбите. Интересно, Кукулкан исто така беше едно од ретките божества на Маите кои се противеа на ритуалното човечко жртвување. Ова е разбирливо со оглед на тоа што тој е татко на сите Маи и ​​не би сакал да ги види неговите деца убиени.

  Во исто време, огромното мнозинство човечки жртви во Мезоамерика биле извршени врз воени заробеници , а Кукулкан беше воената змија Во Чичен Ица, долгорочниот главен град на Јукатан Маите, имаше претстави на Кукулкан кој претседаваше со сцените на жртвување што дополнително го комплицира овој аспект на богот.

  По безброј векови на водството на Кукулкан луѓе во битка, посткласичниот период (900 до 1.500 г. н.е.) го видел малку ребрендиран како Визија Змија. Ова е особено забележливо во голем дел од класичната и посткласичната уметност на Маите. Во оваа итерација, Кукулкан е двигател и тресител на самите небесни тела. Тој им заповедал на сонцата и ѕвездите, па дури бил симбол на животот, смртта и повторното раѓање прекупролевање на неговата кожа.

  Кукулкан херојот

  Некои митови на Маите велат дека Кукулкан може да се трансформира во човек, а потоа да се врати во џиновска змија. Ова е поткрепено со идејата дека тој е претходник на народот Маја и се отсликува со сличен мит за Кецалкоатл.

  Сепак, тоа може да биде и малку историска/митолошка мешаница. Тоа е затоа што неодамнешните историски извори зборуваат за личност наречена Кукулкан која ја основала или владеела над Чичен Ица. Ваквите спомнувања се особено распространети во подоцнежните извори на Маите од 16 век, но не се забележани во 9 век или претходни списи, каде што тој се смета само како Змија со пердуви.

  Сегашниот консензус е дека Кукулкан, личноста, живеела во Чичен Ица во текот на 10 век. Ова е околу времето кога Визијата змија почна да се гледа не само како небесно божество, туку и како симбол на божественоста на државата.

  Оваа личност можеби е причината зад неколкуте митови кои велат дека Кукулкан беше првиот човек и/или претходник на целото човештво. Сепак, тоа може да се должи и на многу течната и постојано променлива природа на Кукулкан меѓу различните мезоамерикански племиња.

  Дали Кукулкан и Кецалкоатл се истиот Бог?

  Кецалкоатл – Илустрација во Кодексот Боргија. PD.

  Кукулкан – Змијата на визијата на Маите. PD.

  Да и не.

  Иако во голема мера се исти, постојат доста клучниразлики што ги издвојуваат. Ова е особено јасно кога двата бога се споредуваат рамо до рамо и период по период.

  Сличностите на овие два бога може да се споредат со оние на Јупитер и Зевс. Римскиот бог Јупитер несомнено се заснова на грчкиот бог Зевс но сепак еволуирал во посебно божество со текот на времето.

  Веројатно најголемата разлика меѓу нив е митот за смртта на Кецалкоатл, кој изгледа отсутен во она што успеавме да откриеме за Кукулкан. Митот за смртта на Кецалкоатл содржи ритуално самоубиство на богот откако се засрамил што се опил и блудил со својата постара сестра Кецалпетлатл.

  Во една од двете верзии на овој мит, Кецалкоатл се самозапалува во камениот сандак и се трансформира во Утринска ѕвезда. Меѓутоа, во друга верзија на митот, тој не се самозапали, туку плови на исток во Мексиканскиот залив на сплав змии, ветувајќи дека еден ден ќе се врати.

  Оваа последна верзија на митот бил многу поретки во тоа време, но бил искористен од шпанските конквистадори, особено Кортес кој тврдел дека е самиот Кецалкоатл пред домородците на Ацтеките. Можно е историјата да се одвиваше на многу поинаков начин да не беше овој фактор.

  Се чини дека целиот овој мит за смртта недостасува во митологијата на Кукулкан.

  Дали Кукулкан е Зол Бог?

  Додека Кукулкан еисклучиво добронамерно творечко божество во речиси сите негови повторувања, има еден исклучок.

  Луѓето на Лакандон Маите од Чиапас (најјужната држава на денешно Мексико) го гледаа Кукулкан како злобна и монструозна џиновска змија. Тие се молеа на богот на сонцето Кинич Ахау. За Лакандонските Маи, Кинич Ахау и Кукулкан биле вечни непријатели.

  Кинич Ахау бил обожуван во други области на Мезоамерика, вклучувајќи го и полуостровот Јукатан, меѓутоа, не до степен до кој бил обожаван во Чиапас.

  Симболите и симболиката на Кукулкан

  Речиси сè во културата на Маите е преполно со симболика, но тоа е особено точно за Кукулкан. Змијата со обоена змија е бог на толку многу работи што би било полесно да се наведат работите на кои тој не е бог. Сепак, главните карактеристики и аспекти на Кукулкан може да се наведат како такви:

  • Небесен бог на ветерот и дождот, самата животна суштина на народот Јукатан Маја
  • Создател бог
  • Воен бог
  • Небеска визија змија
  • Бог на пченката и земјоделството
  • Бог на земјата и земјотресите
  • Бог на владетелите на Маите и божественоста на државноста.

  Главниот симбол на Кукулкан е змијата со пердуви.

  Важноста на Кукулкан во модерната култура

  Кога зборуваме за присуството на Кукулкан во модерната култура, прво треба да забележиме дека и тој и Кецалкоатл сè уште активно се обожаваат вомногу нехристијански области и заедници во Мексико.

  Сепак, ако сакаме да зборуваме за книжевната култура и поп-културата, двата бога се многу добро претставени. Во повеќето случаи кога Змијата со пердуви се споменува или се споменува во културата, Кецалкоатл е оној на кој авторот се повикува бидејќи е попопуларен од Кукулкан. Меѓутоа, имајќи предвид дека тие две често се сметаат за различни имиња за истото божество, може да се каже дека тие важат и за Кукулкан.

  Во секој случај, некои од попознатите спомнувања на Змијата со пердуви/облост во поп културата вклучуваат бог на змија во Х.П. Книгите на Лавкрафт Електричниот џелат и Проклетството на Јиг , лик што може да се игра по име Кукулкан во познатата игра MOBA Smite и џиновски вонземјанин во Star Gate SG-1 show's Crystal Skull епизода.

  Кукулкан е исто така главниот протагонист на анимирана епизода Star Trek од 1973 година по име на Колку е поостри од змиски заб . Кецалкоатл е едно од божествата на Олман во Занданите & засилувач; Змејовите исто така, а куатлот се летечки суштества слични на гуштери во универзумот Warcraft .

  Quetzalcoatl е исто така повторувачки антагонист во популарната серија видео игри Castlevania иако тој сè уште не се појавил во истоимената анимација на Нетфликс. Во Final Fantasy VIII има и громелементарен по името Кезакотл, со името скратено поради ограничувањата на карактерот.

  Накратко

  Помалку познат еквивалент на ацтечкото божество Кецалкоатл, Кукулкан бил обожуван од Јукатанските Маи во регионот кој сега е денешно Мексико. Храмовите на Кукулкан може да се најдат низ регионот Јукатан. Како бог на дождот и водата, тој беше исклучително значаен бог за своите приврзаници. Денес, Кукулкан останува како наследство на големата цивилизација на Маите.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.