Што е дискот Фаистос? - Историја и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Најдискутираниот натпис на Минојскиот Крит, „Дискот Фаистос“ има мистериозно писмо втиснато на глина, кое може да се чита спирално од работ до центарот. Дискот се состои од 45 различни симболи, со вкупно 242 симболи на двете страни, поделени во 61 знак-група. Не постои консензус за тоа што може да значи, што ја прави една од најпознатите мистерии во историјата. Еве еден поглед на историјата и можните интерпретации на дискот Фаистос.

  Историја на дискот Фаистос

  Во 1908 година, на грчкиот остров бил пронајден мистериозниот „Фаистос диск“ Крит. Историчарите го датираат во периодот на Првата палата, пред 1600 година п.н.е. Дискот е познат како најраниот „печатен“ текст и го добил името по античкиот град каде што бил откриен – Фаистос . Фаистос исто така бил дом на цивилизацијата од бронзеното време наречена Минојци.

  Повеќето археолози и научници се согласуваат дека симболите на дискот претставуваат ран систем на пишување. Некои од симболите на дискот може да се препознаат како човечки фигури, растенија, животни и разни алатки како стрели, секири, оружје, штитови и вазни, додека други се мистериозни, недешифрирани знаци.

  Според некои историчари, симболите се буквите од азбуката, слични на јазикот на Феничаните, додека други ги споредуваат со египетските хиероглифи, кои се составени од пиктографи кои претставуваатзбор или фраза. Меѓутоа, едно прашање е дека бројот на симболи на дискот е премногу за да се смета за азбука, а премалку за да биде пиктограф.

  Општо е прифатено дискот да се чита од работ до центарот, каде коси линии ги групираат симболите во зборови или фрази. Повеќето научници заклучија дека текстот може да се чита слоговно, а веројатно е песна, песна, па дури и религиозна песна или химна.

  За жал, пишувањето нема ништо заедничко со грчкиот, египетскиот или кој било друг познат јазик. Никој не знае точно каков јазик имале Минојците во бронзеното време.

  Археолозите веруваат дека симболите биле печатени, а не поединечно врежани, што имплицира дека можеби постоеле повеќе од еден диск - иако ништо слично не е пронајдено на датум. Денес, дискот Фаистос е изложен во Археолошкиот музеј Хераклион во Грција.

  Значењето и симболиката на дискот Фаистос

  Имаше многу студии спроведени за да се декодира значењето на мистериозното писмо - и двете во однос на тоа што претставува секој симбол и неговото јазично значење. Но, овие студии веројатно нема да бидат успешни освен ако не се појават повеќе примери за идентично пишување.

  Еве некои од концептуалните значења поврзани со дискот Фаистос:

  • Мистерија - дискот претставува недешифричка мистерија, привлечно надвор оддофат. Едноставното гледање на сликата на дискот Фаистос предизвикува асоцијации со енигми и мистерии.
  • Грчкиот идентитет – симболот на дискот Фаистос е потсетник на богатата историја на Грција и претставување на грчкиот идентитет.

  Еве некои од научните толкувања на дискот Фаистос:

  • Молитва до минојска божица

  Др. Герет Овенс, во соработка со Џон Колман, професор по фонетика на Оксфорд, сугерира дека дискот е молитва до минојската божица на плодноста, Афаја и Диктина. Според него, станува збор за минојска лирска химна со потресна порака од бронзеното време. Неговите студии претпоставуваат дека дискот Фаистос се состои од осумнаесет стихови за божицата.

  • Приказна заснована на епот на Харсаг и расадничката рима

  Кристијан О „Брајан, геолог и специјалист за античка историја и јазик, верувал дека дискот е критски артефакт кој носи приказна која потекнува од Карсаг, откривајќи ја врската помеѓу критската и сумерската цивилизација. Според него, симболите на дискот се слични на сумерскиот клинесто писмо на Карсашките епови. Библиската рајска градина била позната како „Карсаг“, што значи „заграда за глава“.

  О'Брајан верувал дека дискот ја раскажува приказната за „пастирска катастрофа“, како што е губењето на жетвата или некои слично нарушување на земјоделскиот живот. Тој го споредувапорака на дискот Фаистос до вековната англиска расадничка рима „Little Boy Blue“, која раскажува секојдневна приказна за селскиот народ и „пастирска катастрофа“.

  • Други толкувања

  Без конкретни докази, предложени се различни теории дека дискот може да биде кралски дневник, календар, ритуал за плодност, авантуристичка приказна, музички ноти или дури и магичен натпис. За жал, нема доволно контексти за значајна анализа, што ги прави овие толкувања само повеќе теории и веројатно нема да се сметаат за конечни факти.

  • Модерна измама

  Поради неможноста да се дешифрира значењето на дискот Фаистос, некои научници веруваат дека тоа е модерна измама. Многу барања се упатени до грчката влада да дозволи тестирање на дискот. Ова ќе помогне да се прецизно датира, но овие барања се одбиени со образложение дека дискот е уникатен артефакт што може неповратно да се оштети од тестовите. Сепак, мнозинството научници веруваат во неговата автентичност.

  Дискот на Фаистос во накитот и модата

  Тајната на дискот Фаистос ги инспирираше модните дизајни и накитот. Всушност, тоа стана тренд во грчкиот накит од ѓердани и нараквици до прстени и обетки, додавајќи допир на култура и историја на нечиј изглед. Накитот Phaistos се движи од антички изглед до минималистички,модерни дизајни, кои можат да се носат и како шарм за среќа.

  Ако сакате да внесете малку мистерија во вашиот стил, помислете на принтовите инспирирани од Phaistos на фустани, маици, јакни и марами од бандани. Некои дизајнери го прикажуваат отпечатокот на дискот на нивните колекции, додека други го прават помодерен и понеочекуван со деконструирани симболи.

  Накратко

  Дискот Фаистос можеби сè уште е мистерија, но го направи својот белег на современиот свет. Некои веруваат дека тоа влијаело на новогрчката азбука, иако таа останува неразбирлива. Дискот Фаистос можеби секогаш е мистерија, но она што го знаеме е дека тој е фасцинантен клуч за минатото и порака од античкиот свет.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.