Што е Нјансапо? – Симбол Адинкра

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Нјансапо, изговорено: колено-во-рече-лак , е западноафрикански симбол што го создал народот Акан од Гана. Исто така наречен „ јазол на мудроста“, i t е еден од најпочитуваните и најсветите симболи на Адинкра што го претставува следново:

  • Широко знаење
  • Учење
  • Искуство
  • Способности да се примени своето знаење и искуство во практични ситуации
  • Идејата дека мудриот човек има капацитет да го избере идеалниот пат кон постигнување на целта.
  • Гијалност
  • Мудрост и интелигенција
  • Трпение и понизност

  Симболот Нјансапо најчесто се користи во различни дизајни на накит и облека кои се популарни низ целиот свет. Може да се види и извезен или испечатен на торби, како и на керамички предмети.

  Јазолот на мудроста е исто така омилен меѓу многу уметници и ентузијасти за тетоважи. Некои луѓе избираат да имаат Nyansapo тетоважи како начин на изразување на нивните личности или како знак на искуствата низ кои поминале во животот.

  ЧПП

  Што е Nyansapo?

  Нјансапо е аканскиот збор за „јазол на мудроста“ што се претставува со симболот.

  Што симболизира Нијансапо?

  Овој симбол првенствено е поврзан со образованието. Сепак, тој претежно претставува генијалност, интелигенција и трпение, кои се сите квалитети на мудра личност.

  Што е симболот на интелигенцијата Адинкра?

  Нјансапо е еден однајпочитуваните и познати симболи на интелигенција на Адинкра заедно со симболот Дам-Дејм.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра се збирка на Запад Африкански симболи кои се познати по нивната симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Симболите на Адинкра се именувани по нивниот оригинален творец кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Ѓаман, сега Гана. Постојат неколку типови на симболи на Адинкра со најмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени над оригиналните.

  Симболите на Адинкра се многу популарни и се користат во контексти за претставување на африканската култура, како на пр. уметнички дела, украсни предмети, мода, накит и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.