Што е тркалото Дарма? (и што значи тоа)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Тркалото дарма е еден од најстарите симболи во индиската историја и култура. Неговото значење и значење варираат во зависност од тоа која култура и религија го користи, но денес обично се гледа како будистички симбол . Во оваа статија, ќе ги отклучиме мистериите зад тркалото на Дарма за подобро да ја разбереме неговата историја и симболично значење.

  Историја на тркалото Дарма

  Тркалото дарма или дармачакра е длабоко вградена во индиската култура и историја поради нејзиното значење не само за будизмот туку и за другите религии во Индија, вклучувајќи ги хиндуизмот и џаинизмот. Меѓутоа, будистите не биле првите кои го користеле тркалото како симбол. Тој всушност бил усвоен од идеалите на постар индиски крал за кој се знаело дека е „превртувач на тркала“ или универзален монарх.

  Дармачакра доаѓа од санскритскиот збор dharma што значи аспект на вистината во будистичката филозофија и зборот c хакра, што буквално значи тркало . Заедно, идејата за дармачакра е слична на тркалото на вистината.

  Се вели дека тркалото Дарма ги претставува учењата на Сидарта Гаутама и правилата што тој следеше додека чекореше по патот на просветлувањето. Се верувало дека Буда го активирал тркалото на дарма со „вртење на тркалото“ кога ја одржал својата прва проповед откако стигнал до просветлување.

  Буда есе верува дека ја активира дармачакрата

  Еден од најстарите прикази на тркалото дарма може да се проследи уште во времето на Ашока Велики, помеѓу 304 и 232 п.н.е. Императорот Ашока владеел со цела Индија, која вклучувала региони подоцна познати како Пакистан и Бангладеш. Како будист, Ашока ја водеше Индија до величина со тоа што внимателно ги следеше учењата на Сидарта Гаутама, првиот Буда. учењата на Буда до неговиот народ. Во овие столбови биле врежани таканаречените Ашока чакри. Тоа се тркала дарма кои имаат 24 краци кои ги претставуваат учењата на Буда, како и концептот на зависно потекло. Ашока чакра е прилично популарна денес бидејќи се гледа во центарот на модерното индиско знаме.

  Индиско знаме со Ашока чакра во центарот

  За Хиндусите, тркалото дарма обично е дел од приказите на Вишну, хинду богот на зачувувањето. Се верува дека ова тркало е моќно оружје што може да ги победи желбите и страстите. Дармачакра може да значи и Тркало на законот.

  Меѓутоа, во џаинизмот, тркалото Дарма го симболизира тркалото на времето, кое нема почеток или крај. Тркалото дарма на џаините има и 24 краци кои ги претставуваат 24-те авторски права во нивните последни животи познати како тиртханкарас .

  Значењето и симболиката на Дармачакра

  Иако будистите генерално веруваат дека самото тркало дарма го симболизира Буда, тие исто така мислат дека секој дел од тркалото дарма го претставува неколку вредности кои се важни во нивната религија. Тие го вклучуваат следново:

  • Тркалезна форма - Ова го симболизира совршенството на учењата на Буда. раб означува способност на будистот да ги прими сите учења на Буда преку концентрација и медитација.
  • Hub – Централниот центар на тркалото дарма означува морална дисциплина. Внатре во центарот се наоѓаат Трите богатства на будизмот, обично претставени со три вителки. Овие накит се Дарма, Буда и Санга соодветно.
  • Циклично движење на тркалото - Ова ја претставува реинкарнацијата или циклусот на животот во светот, познат како Самсара. Вклучува раѓање, смрт и повторно раѓање.

  Покрај оваа симболика, бројот на краци на тркалото дарма претставува различни аспекти не само за будистите, туку и за хиндусите и џаините. Еве некои од значењата зад одреден број краци на тркалото дарма:

  • 4 краци – Четирите благородни вистини на будизмот. Тоа се вистината на страдањето, причината за страдањето, крајот на страдањето и патот.
  • 8 краци – ОсумкратниотПатот за постигнување на просветлување. Тие го опфаќаат вистинскиот поглед, намерата, говорот, дејството, егзистенцијата, напорот, концентрацијата и внимателноста.
  • 10 краци – Овие краци ги претставуваат 10-те правци на будизмот.
  • 12 краци – 12-те врски на зависно потекло, поучени од Буда. Тие ги вклучуваат концептите на незнаење, општествени формации, свест, составни делови на живо суштество, шесте сетила (кој го вклучува умот), контакт, чувство, жед, фаќање, раѓање, повторно раѓање, старост и смрт.
  • 24 краци - Во џаинизмот, овие ги претставуваат 24-те тиртанкари кои се во близина на нирвана. Во будизмот, тркалото дарма кое има 24 краци се нарекува и тркало Ашока. Првите 12 ги претставуваат 12-те врски со зависно потекло, а следните 12 ги претставуваат причинските врски во обратен редослед. Превртувањето на овие 12 фази на страдање означува бегство од реинкарнација преку просветлување.

  Во другите религии во Индија, особено во хиндуизмот и џаинизмот, тркалото дарма го претставува тркалото на законот и континуираното поминување на време.

  Тркалото Дарма во модата и накитот

  За практичарите на будизмот, носењето накит со тркала дарма е добра алтернатива за носење вистински симболи на Буда. Општо правило е дека Буда никогаш не смее да се носи како додаток, но таква забрана не постои за дармата.тркало.

  Затоа тркалото дарма е прилично вообичаен шарм што се користи како приврзок или амајлија за нараквици и ѓердани. Може да се користи и како игла или брош. Дизајнот на тркалото дарма може да се стилизира на неколку начини. Најпопуларните дизајни на дарма чакра изгледаат слично на тркалото на бродот, со осум краци. Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со симболот на тркалото дарма.

  Најдобри избори на уредникотСребрена сребрена боја на будизмот на тркала Дарма Ѓердан, 18" Видете го ова овдеAmazon.comHAQUIL будистичка Дарма Тркало на животот Дрмачакра ѓердан, кабел од вештачка кожа, будистичка... Видете го ова овдеAmazon.comПриврзок од Дарма Тркало на животот Самсара будистичка амајлија Талисман (бронза) Погледнете го овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 4:18 часот

  Покрај накитот, тркалото дарма е исто така популарен дизајн на тетоважа особено за оние кои веруваат во хиндуизам, џаинизам или будизам. Може да биде стилизирано на многу начини, и бидејќи е симбол на заеднички предмет ( тркалото ), тој е прилично дискретен.

  Накратко

  Тркалото на Дарма е едно од најважните и свети симболи на Индија. Нашироко е познат како централен симбол во индиското знаме. Но, вистинското значење на тркалото лежи во неговата поврзаност со религијата, конкретно со будизмот. тој дарма тркало служи како потсетник секогаш да ги следиме учењата на Будастави крај на страдањето и достигне просветлување.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.