Симбол на цветот на животот - што навистина значи?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Цветот на животот е фасцинантна Света геометриска форма која неодамна стана многу популарна во широк спектар на намени. Се чини дека симболот е збирка на испреплетени кругови, со различни обрасци и форми кои произлегуваат од ова. Она што го прави овој симбол толку фасцинантен се неговите бескрајни слоеви на значење, како целина симбол и кога се расчленуваат на различни форми и симболи содржани внатре. Еве подетално.

  Цвет на животот – дизајн и потекло

  Цветот на животот обично има 19 рамномерно распоредени преклопувачки кругови. Ова е формирано од основа од 7 кругови, познато како Семе на животот, кое е содржано во поголем круг. Дизајнот со 7 или 13 кругови може да се прикаже самостојно и да се нарекува Цвет на животот. Како шестоаголник , Цветот на животот има шесткратна симетрија и шестоаголна шема каде што секој круг се преклопува со шесте околни кругови.

  Семе на животот во цветот на животот

  Цветот на животот е еден од оригиналните свети геометриски форми и се состои од се преклопуваат кругови кои формираат шема слична на цвет. Облиците на светата геометрија имаат длабоки симболички значења, често математички својства и интересни истории. Овие симболи упатуваат на шаблоните и законите кои го поткрепуваат целото создавање во универзумот.

  Од античко време, симболот Цвет на животот постои, со цртежи нацрвен окер датира од приближно 535 п.н.е. пронајден на гранитот на храмот на Озирис во Египет. Симболот се наоѓа и на различни значајни локации, вклучително и во Златниот храм во Амритсар, во древните кинески храмови, во Лувр, во Забранетиот град во Пекинг, на различни локации во Шпанија и многу други места.

  Додека симболот постои илјадници години, името Цвет на животот го доби само во 1990-тите. Ова создаде обновен интерес за симболот.

  Симболизам на цветот на животот

  Прекрасен приврзок од цветот на животот од Necklace Dream World. Видете го овде.

  За Цветот на животот се вели дека е основниот образец за целото создание. Многу значајни геометриски форми се наоѓаат во цветот на животот, вклучувајќи и други свети облици како што се Платонските цврсти материи, Метатроновата коцка и Меркаба .

  • Цветот на животот симболизира создавање и е потсетник дека сè е обединето, потекнува од истиот план. Многумина веруваат дека симболот го покажува основниот дизајн на сè во животот, од конфигурацијата на атомот до основата на секоја животна форма и нешто што постои.
  • Цветот на животот е визуелна претстава на врските помеѓу сите живи суштества и самиот живот. Моделот претставува дека целиот живот произлегува од еден извор исто како што круговите произлегуваат од еден центаркруг.
  • Тоа го претставува математичкиот и логичкиот поредок на природниот свет, означувајќи ги законите на природата.

  Други симболи пронајдени во цветот на животот

  • Влакно на ДНК – Симболот на нишката на ДНК, која е претставена како две испреплетени нишки, може да се најде во Цветот на животот. Ова ја зајакнува идејата дека симболот го претставува целото создание.
  • Риби Весица – Рибите Весица е форма слична на леќа формирана кога два круга се преклопуваат со ист радиус . Овој симбол е значаен во историјата на Питагора и се користи во математиката.
  • Семето на животот – Ова се однесува на седум преклопувачки кругови, секој со ист дијаметар. Во христијанството, семето на животот е значајно бидејќи се вели дека ги симболизира седумте дена од Божјото создавање.
  • Јајцето на животот – Ова е направено од 7 кругови кои само малку се преклопуваат. Обликот е сличен на раните фази на повеќеклеточен ембрион. Бидејќи просторите помеѓу круговите се идентични со растојанијата помеѓу тоновите во музиката, се вели дека Јајцето на животот ја формира основата за музиката.
  • Плодот на животот – Ова се состои од 13 кругови кои се поврзани на периметарот, но не се преклопуваат. Плодот на животот, исто така, го разгледува основен дизајн за универзумот и ја формира основата за Метатроновата коцка.
  • Метатроновата коцка - Се верува дека ова е асвет симбол кој ве штити од злото. Коцката на Метатрон ги содржи петте структури кои делуваат како основа за целиот живот: ѕвездениот тетраедар (исто така познат како Давидова ѕвезда ), хексаедарот, октаедарот, додекаедарот и икосаедронот. Овие структури може да се најдат во сите животни форми, минерали, па дури и звуци, вклучувајќи ја музиката и јазикот.
  • Дрвото на животот – Некои веруваат дека во Цветот на животот постои дизајн на Дрвото на животот , според приказот на Кабалата.
  //www.youtube.com/embed/h8PsVbZG1BY

  Студијата на Леонардо да Винчи за Цветот на животот

  Цветот на животот се вели дека дава просветлување на оние кои го проучуваат. Увид во научните, филозофските, психолошките, духовните и мистичните закони може да се најде со проучување на обликот на Цветот на животот.

  Едно лице кое ја истражувало формата е Леонардо да Винчи. Тој открил дека Петте платонски цврсти материи , Златниот однос на Фи и Спиралата Фибоначи биле во Цветот на животот.

  • Петте платонски цврсти материи се исти форми во Метатроновата коцка: тетраедар, коцка, октаедар, додекаедар и икосаедар. Некои од овие форми го демонстрираат и Златниот сооднос.
  • Бројот Фи бил познат на античките грчки математичари. Сепак, Да Винчи е можеби првиот што го нарекол златен пресек и го користел соодносот во неколкуна неговото уметничко дело. Phi е број кој може да се квадрира со додавање еден на себе или односот помеѓу броевите еднаков на околу 1,618. Поновите студии за Фи откриваат дека тој може да биде погрешно разбран, а не толку митски и истакнат однос како што првично се веруваше. Phi е поврзан со низата Фибоначи.
  • Спиралата Фибоначи е поврзана со низата Фибоначи и Златниот сооднос. Низата Фибоначи е шема на броеви кои започнуваат со 0 и 1. Тогаш сите следни броеви се наоѓаат со собирање на двата претходни броеви заедно. Ако потоа направите квадрати со тие ширини и ги поврзете, резултатот ќе ја формира спиралата Фибоначи.

  Се вели дека Да Винчи го проучувал Цветот на животот

  Цветот на животот – модерна употреба

  Цветот на Животот е вообичаен дизајн кој се користи во накит, тетоважи и украсни производи. Како симбол што се користи во накитот и модата, тоа е потсетник за нашата поврзаност со светот околу нас и едни со други. Тоа е, исто така, убава, симетрична и интригантна шема која изгледа стилски во приврзоци, обетки, прстени и нараквици.

  Симболот исто така често се користи во медитативни алатки, како што се мандалите или на предмети како што се душеци за јога, облека и ѕидни завеси. Симболот е застапен на многу иконски предмети, вклучително и на насловната страница на албумот на Coldplay Head Full of Dreams.

  The Flower of Life ужива обновенинтерес, особено со движењето Њу Ејџ, кое е насочено кон љубовта и светлината преку лични трансформации. Цветот на животот се користи од групите на Њу Ејџ за да се создадат нови верувања и практики, како што се практиките на посредување и се проучува со надеж дека ќе се најде подлабоко духовно значење во животот.

  Завиткување на сето тоа

  Цветот на животот е сложен симбол за кој се верува дека ги содржи вистините за универзумот, животот и многу повеќе. Иако е древен симбол, Цветот на животот продолжува да биде популарен денес во популарната култура, модата, духовноста и одредени вери.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.