Симболи на Делавер - Список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Делавер е една од најмалите американски држави, граничи со заливот Делавер, Атлантскиот Океан, Пенсилванија, Мериленд и Њу Џерси. Наведен како „скапоцен камен меѓу државите“ од Томас Џеферсон, Делавер е високо привлечно корпоративно засолниште поради неговото корпоративно право кое е погодно за бизнисот. Туризмот е главна индустрија во Делавер бидејќи стотици луѓе ја посетуваат државата за да уживаат во песочните брегови на Атлантикот.

  Во 1776 година, Делавер ја прогласи својата независност од Пенсилванија (со која беше поврзан од 1682 година) и Велика Британија. Подоцна во 1787 година, таа стана првата држава што го ратификуваше Уставот на САД. Еве еден брз поглед на некои од најпознатите официјални и неофицијални симболи поврзани со Делавер.

  Знамето на Делавер

  Државното знаме на Делавер има дијамант во боја на биволска кожа во центарот на колонијално сино поле. Внатре во дијамантот се наоѓа грбот на Делавер кој содржи многу важни симболи на државата. Главните бои на знамето (блескаво и колонијално сино) ги претставуваат боите на униформата на Џорџ Вашингтон. Под грбот се зборовите „7 декември 1787 година“, што е денот кога Делавер стана првата држава на Унијата.

  Печат на Делавер

  Големиот печат на Делавер беше официјално усвоен во 1777 година и го прикажува грбот со натписот „Големиот печат на државата Делавер“ во неговиот надворешен раб. Печатотги содржи следните симболи:

  • Пченичен сноп: претставува земјоделска виталност на државата
  • Брод: симбол на бродоградба индустрија и широката крајбрежна трговија на државата
  • Пченка: земјоделската основа на државната економија
  • Фармер: ја симболизира важноста на земјоделството кон државата
  • Милиционерот: ја препознава важната улога на граѓанинот-војник во одржувањето на слободите на нацијата.
  • Вол: вредноста на сточарството за економијата на Делавер
  • Водата: ја претставува реката Делавер, главниот столб на транспортот и трговијата
  • Државното мото: што е изведено од Орденот на Синсинати
  • Години:
   • 1704 – Година кога е основано Генералното собрание
   • 1776 – Годината беше прогласена независност (од Велика Британија)
   • 1787 – годината Делавер стана „првата држава“

  Државна птица: сина кокошка

  Делаверова држава би rd има долга историја гледајќи за време на Револуционерната војна. Луѓето на капетанот Џонатан Колдвел кои беа регрутирани во округот Кент зедоа со себе неколку сини кокошки бидејќи беа добро познати по нивната способност да се борат жестоко. борби со петли како форма на забава. Овие борби со петли станаа исклучително познати во текот на целиот периодвојската и кога луѓето од Делавер се бореа толку храбро за време на битката, луѓето ги споредуваа со борбените петли.

  Кокошката Сина кокошка беше официјално усвоена како државна птица во април 1939 година, поради улогата што ја играше во историјата на државата. Денес борбите со петли се нелегални во сите педесет држави, но Сината кокошка останува важен симбол на Делавер.

  Државен фосил: Белемнит

  Белемнитот е исчезнат вид цефалоподи слични на лигњи кој имал конусен внатрешен скелет. Припаѓал на родот мекотели кој вклучува полжави, лигњи, школки и октоподи и се смета дека имал пар перки на својата стража и 10 закачени раце.

  Белемнитите биле многу важен извор на храна за многу мезозоик морски суштества и веројатно е дека тие одиграле клучна улога во реструктуирањето на морските екосистеми по истребувањето на крајот на Тријас. Фосилите на овие суштества можат да се најдат по должината на каналот Делавер и Чесапик, каде што Студентите на Потрагата собраа многу примероци за време на екскурзијата.

  Една таква студентка, Кети Тидбол, предложи да се почитува белмнитот како државен фосил и во 1996 година, тој стана официјален државен фосил на Делавер.

  Државно морски животно: Рак потковица

  Ракот потковица е соленкава вода и морски членконоги кој живее првенствено наоколу и на плитки крајбрежните води. Бидејќи овие ракови настанале повеќе од 450 милиони годинипред, тие се сметаа за живи фосили. Тие содржат одредено соединение кое се користи за откривање на сите видови бактериски отрови во одредени вакцини, лекови и медицински помагала, а нивната обвивка содржи хитин кој се користи за правење завои.

  Бидејќи ракот потковица има сложена структура на очите слична на онаа на човечкото око, исто така популарно се користи во студиите за видот. Заливот Делавер е дом на најголемиот број ракови од потковица во светот и за да се препознае неговата вредност, тој беше назначен за официјално морски животно на државата во 2002 година.

  Државен танц: Танцување Мајпол

  Танцот на мајопол е церемонијален народен танц кој потекнува од Европа, кој го изведуваат неколку луѓе околу висок столб кој е обложен со цвеќиња или зеленило. Столбот има многу ленти закачени на него, секоја од нив ја држи танчерка и до крајот на танцот, сите ленти се вткаени во сложени обрасци.

  Танцот на мајска обично се изведува на 1-ви мај ( познат како Први мај) и се случуваат и на други фестивали, па дури и ритуални танци низ светот. Се вели дека танцот бил обред на плодност, симболизирајќи го соединувањето на женското и машкото, што е главна тема на првомајските прослави. Во 2016 година, беше назначен за официјален државен танц на Делавер.

  Државен десерт: пита со праски

  Праската првпат беше претставена во државата за време на колонијалното време и постепено се прошири какоиндустрија во 19 век. Делавер брзо стана водечки производител на праски во САД и во 1875 година го достигна својот врв, испраќајќи над 6 милиони корпи на пазарот.

  Во 2009 година, учениците од 5-то и 6-то одделение од Лутеранското училиште Сент Џон во Довер и целото студентско тело предложија питата со праски да биде именувана за официјален десерт на Делавер поради значењето на државната индустрија за одгледување праски. Благодарение на нивните напори, законот беше усвоен и питата со праски стана официјален десерт на државата истата година.

  Државно дрво: Американската Холи

  Американската Холи се смета за едно од најважните шумски дрвја во Делавер, родено и во југоцентралниот и источниот дел на Соединетите држави. Често се нарекува зимзелена зелена зелена или Божиќна зеленика и има трнливи лисја, темно зеленило и црвени бобинки.

  Покрај божиќните украси и други украсни цели, американската зеленика има многу намени. Нејзиното дрво е цврсто, бледо и блискозрнесто, популарно се користи за изработка на кабинети, рачки за камшик и гравирање блокови. Кога е обоен, тоа е одлична замена за дрвото од абонос. Неговиот воден, горчлив сок често се користи како хербален тоник, а листовите прават одличен пијалок со вкус на чај. Делавер ја назначи американската зеленика како официјално државно дрво во 1939 година.

  Државен прекар: Првата држава

  Сојузот Делавер е позната по прекарот „Првата држава“бидејќи стана првата од 13-те оригинални држави што го санкционираа Уставот на САД. „Првата држава“ стана официјален државен прекар во мај, 2002 година. Освен ова, државата е позната и по други прекари како што се:

  • „Дијамантската држава“ - Томас Џеферсон му го дал овој прекар на Делавер затоа што го сметал за „скапоцен камен“ меѓу државите.
  • „Стејт на сини кокошки“ – овој прекар стана популарен поради борбените „Петли на сини кокошки“ кои беа земени за забавни цели за време на Револуционерната војна.
  • „Мало чудо“ – државата го доби овој прекар поради нејзината мала големина, убавина и придонесите што ги направи за САД како целина.

  Државна билка: Слатка златна прачка

  Слатка златна прачка, позната и како златно прачка со анасон или миризлива златна прачка, е цветно растение кое припаѓа на семејството сончоглед. Домородното место во Делавер, растението се наоѓа во изобилство низ целата држава. Неговите лисја и цветови се користат за правење ароматичен чај, а неговите лековити својства го прават корисен за лекување на настинки и кашлица. Слатката златна прачка популарно се користи за готвење, а за џвакање на неговите корени се вели дека ја лечи болката во устата.

  Предложено од Здружението на пазарџии од Делавер и Меѓународните одгледувачи на тревки, слатката златна прачка беше назначена за официјална билка на државата во 1996.

  Форт Делавер

  Познатиот Форт Делавер е еден однајиконите историски знаменитости на државата. Изградена во 1846 година, на островот Pea Patch во реката Делавер, првичната намена на тврдината била да го чува сообраќајот на водниот пат по војната од 1812 година. Подоцна, таа била користена како логор за воени затвореници.

  Во 1947 година, Делавер го купи од владата на САД откако беше прогласен за вишок од страна на федералната влада и денес е еден од најпознатите државни паркови во Делавер. Има многу популарни настани што се одржуваат во тврдината и ја посетуваат милиони луѓе секоја година.

  Државен минерал: Силиманит

  Силиманитот е вид на алумосиликатен минерал кој најчесто се наоѓа во големи маси во Брендивин Спрингс , Делавер. Тоа е полиморф со кианит и андалузит, што значи дека ја дели истата хемија со овие минерали, но има своја различна кристална структура. Формиран во метаморфни средини, силиманитот интензивно се користи за производство на огноотпорни материјали со висока алумина или мулит.

  Силиманитските камења во Брендивин Спрингс се извонредни по нивната чистота и големина. Тие имаат влакнеста текстура слична на дрвото и може да се исечат на скапоцени камења, покажувајќи неверојатен ефект на „мачкино око“. Државата Делавер го усвои силиманитот како официјален државен минерал во 1977 година.

  Проверете ги нашите поврзани написи за други популарни државни симболи:

  Симболи на Пенсилванија

  Симболи на новотоЈорк

  Симболи на Калифорнија

  Симболи на Конектикат

  Симболи на Алјаска

  Симболи на Арканзас

  Симболи на Охајо

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.