Симболи на морето - список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Морето отсекогаш ги воодушевувало и ги восхитувало луѓето како мистериозен свет кој во голема мера останува неистражен. Од школки до бродоломи, има многу симболи кои го претставуваат морето, демонстрирајќи ја неговата мистерија, моќ и непредвидливост.

  Делфин

  Најпрепознатливиот симбол на морето, делфинот го најде своето место во фолклорот на Грците и Римјаните. Во Илијада , Хомер го споменува делфинот како морски ѕвер што голта како сличност за Ахил . Во Електра од Софокле, тие се нарекуваат „љубители на обоа“, бидејќи ги придружуваат бродовите на кои свири музика. Како што забележува Платон во Република , се верува дека овие суштества спасуваат човек од давење во морето, поврзувајќи ги со заштита.

  Доверливата, лојална природа на делфинот и неговите грациозни движења, лудории, и интелигенција се работи за легенда. Тие остануваат едно од најомилените морски суштества и симбол на слободата и пространоста на морето.

  Ајкула

  Силен предатор на морето, ајкулата се гледа како симбол на моќ , супериорност и самоодбрана. Тоа предизвикува и страв и стравопочит, и често е антитеза на делфинот во однос на тоа како општеството го гледа. Во 492 година пр.н.е., грчкиот писател Херодот ги нарекол „морски чудовишта“ кои ги нападнале бродоломите персиски морнари во Средоземното Море. Грчкиот поет Леонидас од Тарентум ја опиша ајкулата како „аголемо чудовиште на длабочините“. Не е ни чудо што древните морнари ги сметале за предвесници на смртта.

  Во античката култура на Маите , забите на ајкулата се користеле за да го претставуваат морето на церемониите. Тие беа пронајдени во закопани приноси на светите места на Маите, а имаше и приказ на морско чудовиште слично на ајкула кое датира од раниот класичен период на Маите, околу 250 до 350 н.е. На Фиџи се верува дека богот на ајкулата Дакувака обезбедува заштита на луѓето од сите видови опасности во морето. Луѓето од Кадаву не се плашат од ајкули, туку ги почитуваат, истурајќи локален пијалок наречен кава во морето во чест на богот на ајкулата.

  Морската желка

  Додека термините „желка“ и „Желката“ се користи наизменично, тие не се исти. Сите желки се сметаат за желки, но не сите желки се желки. Желките се копнени суштества, но морските желки живеат целосно во океанот, што ги прави симбол на морето.

  Желката има слонови задни екстремитети и стапала, но морската желка има долги перки слични на весла, прилагодени за пливање. Морските желки се исто така длабоки нуркачи и спијат под вода. Се вели дека мажјаците никогаш не ги напуштаат водите, а женките доаѓаат на копно само за да несат јајца.

  Морски школки

  Морските школки се поврзуваат со морето како симбол на плодноста . Во грчката митологија, тие се тесно поврзани со Афродита , божицата на љубовта и убавината, која е родена од морска пена, исе возела на морска школка до островот Китера.

  Во Раѓањето на Венера на Сандро Ботичели, римската божица Венера е прикажана како стои на школка од фестонирам. Морските школки се собираат насекаде низ светот поради нивната убавина и елеганција - но една од најретките е школката од конус позната како „славата на морето“.

  Коралните

  Бијните корални градини можат да може да се најде не само во плитка вода, туку и во длабоко море. Служејќи како дом на морските суштества, коралите се симболи на морето - а подоцна станаа поврзани со заштита, мир и трансформација. Старите Грци, Римјани и Индијанци ги обликувале во накит и ги носеле како амајлии против злото. Од грузиската до раната викторијанска ера, тие биле многу популарни камења за накит во камео и прстени.

  Бранови

  Во текот на историјата, брановите биле симбол на силата и моќта на морето. Тие се непредвидливи, а некои можат да бидат поразителни. Терминот цунами е изведен од јапонските зборови tsu и nami , што значи пристаниште и бран соодветно.

  Во уметноста, серијата на Кацушика Хокусаи Триесет и шест погледи на планината Фуџи , Големиот бран кај Канагава грациозно ја прикажува моќта на морето, иако доби многу контрадикторни толкувања кои не биле наменети од неговиот творец. Отпечатокот од дрво всушност прикажува непријателски бран - не ацунами.

  Вител

  Симболично на моќта на морето, вителот претставуваше опасност за грчките морнари кога првпат се впуштија во водите на Медитеранот. Се толкува како длабочини на темнината, големото искушение и непознатото.

  Вителовите играат улога во неколку грчки митови. Објаснувањето за вировите е дека Харибдис е дека морското чудовиште голта огромни количества вода, создавајќи џиновски вирови кои уништуваат се што ќе му се најде на патот.

  Плиниј Постариот дури го опиша вителот на Харибдис како озлогласено предавнички. Во Хомеровата Одисеја , таа го уништи бродот на Одисеј на враќање дома од Тројанската војна . Во Argonautica на Аполониј Родиј, исто така стана пречка во патувањето на Аргонаутите, но морската божица Тетис го придружуваше нивниот брод.

  Бродомори

  Иако има многу толкувања за потонати бродови, тие се доказ за моќта на морето и кревкоста на животот. Сите знаат за Титаник, но има милиони неоткриени бродови ширум светот, а најстарите потонати бродови датираат околу 10.000 години. Не е ни чудо, тие биле извор на инспирација за авторите, уметниците и научниците уште од античките времиња.

  Една од најраните приказни за потонати бродови е Приказната за уништениот морнар што може да се датира во Средното Кралство Египет, околу 1938 годинадо 1630 п.н.е. Во Одисеја , Одисеј е ослободен од островот на Калипсо со помош на Зевс, но Посејдон, грчкиот бог на морето испраќа голем бран уривајќи се над својот брод, што води до бродолом.

  Троизодач

  Иако трозабеецот е пронајден во различни култури, тој останува популарен симбол на грчкото море богот Посејдон, и со проширувањето, стана симбол на морето и суверенитет над морињата. Според грчкиот поет Хесиод, оружјето го создале тројцата Киклопи кои го создале и громот на Зевс и шлемот на Адот. Римјаните го идентификувале Посејдон со Нептун како нивниот морски бог, кој исто така бил претставен со трозабецот.

  Амбисот

  Нема место на Земјата толку далечно како длабокиот океан, што ја прави бездната симбол на морето. Иако вообичаено се користи за претставување на неодредени длабочини или несигурност, постои реална бездна во пелагичната зона помеѓу 3.000 и 6.000 метри надолу во морското дно. Тоа е ладно, темно место, кое служи како дом на многу морски суштества, од кои многу сè уште не се откриени.

  Длабокоморски ровови

  Според National Geographic , „Океанските ровови се долги, тесни вдлабнатини на морското дно. Овие бездни се најдлабоките делови на океанот - и некои од најдлабоките природни точки на Земјата“. Тие имаат длабочини од 6.000 метри до повеќе од 11.000 метри. Всушност, овој регион енаречена „хадал зона“, именувана по Хадес, грчкиот бог на подземниот свет. Овие провали не биле истражени до 20 век, а првично биле наречени „длабочини“.

  Меѓутоа, по Првата светска војна, тие биле нарекувани „ровови“, кога рововската војна го користела терминот за тесен , длабок кањон. Ровот Маријана, вклучувајќи го и Челинџер Дип, е најдлабокото место на Земјата и е длабоко речиси 7 милји.

  Морски снег

  Морскиот снег наликува на снегулки во морската вода, морскиот снег се бели меки парчиња што врне надолу по морското дно одозгора. И покрај неговото фенси звучно име, тоа е всушност храна составена од органски материи исфрлени во морето од копно. Можеби не се толку убави како снегулките, но тие се главен дел од длабочините, а океанот добива доза од нив во текот на целата година.

  Wrapping Up

  Морето е претставено со многу симболи - од кои неколку се морски суштества и предмети пронајдени во морето, како што се делфинот, ајкулата и морските желки. Некои океански мистерии и феномени, како што се вировите и брановите, исто така се гледаат како претстави на силата и моќта на морето и инспирираа безброј уметнички и литературни дела.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.