Значењето и стиловите на тетоважата на дрвото - практичен водич

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Тетоважите на дрвјата стануваат сè попопуларни меѓу љубителите на тетоважи поради нивното симболично значење и визуелна привлечност. Дрвјата се важен дел од природата, ценети поради нивната величествена убавина и практични својства. Тие не само што даваат сенка и храна, туку ни даваат и кислород што не одржува во живот. Уште повеќе, тие се олицетворение на стабилност, сила и раст.

  Различни видови дрвја и нивните прикази може да имаат различни значења. Додавањето на други елементи, исто така, може да влијае на симболиката на тетоважата на дрво. Со тоа, еве поглед на најчестите видови тетоважи на дрвја и што тие симболизираат.

  Значење на тетоважа на дрво

  Сила, стабилност и еластичност

  Кога дрвјата се млади, тие не се многу стабилни и може лесно да се искорнат од силните временски услови. Меѓутоа, со текот на времето, корените растат подлабоко и стануваат посилни. Стеблото на дрвото станува подебело, а неговите гранки се повисоки, ширејќи се надалеку. За многумина, ова е претстава за сила . Како дрвото, ние стануваме посилни и посилни со текот на времето со знаењето и новите искуства што ги добиваме.

  Некои дрвја, како што е дабот , се симбол на издржливост и сила бидејќи тие имаат способност да растат дури и во најтешки услови и да траат стотици години. Многу луѓе избираат тетоважи на дрвја за да ја изразат својата сила и стабилност.

  Животот инеколку тетоважи на горниот дел од телото, а една од нив е дрво. Според Рајан, неговата мајка нему и на сестра му ја читала книгата „Дрвото што дава“. Кога имал 11 години, неговите родители се развеле и се чини дека Рајан ја направил тетоважата на левата рака како потсетник на среќното детство.
 • Соси Бејкон носи најмалку три тетоважи за кои знаеме , вклучително и едно дрво, мавтајќи на ветрот. Сепак, актерката не се отвори за значењето зад нејзината тетоважа, така што таа останува мистерија.
 • Би Милер е обожавател на тетоважи на дрвја и затоа има две од нив на нејзината горна лева рака. Еден од нив е пролетен јавор, а другиот зимски јавор според нејзиниот тетоважи. Славната личност вели дека тетоважите ги претставуваат годишните времиња, како и нејзиниот роден крај, Мејплвуд, Њу Џерси.
 • Накратко

  Некои тетоважи на дрвја може да имаат значење што не го припишувате да или веруваат во додека некои можеби немаат воопшто значење. Сепак, не заборавајте дека тоа е ваша тетоважа и дека можете да правите што сакате со неа. Иако е добро да знаете што би можело да им значи на другите луѓе и што би можеле да помислат кога го гледаат, се зависи од тоа што сакате и што значи вашата тетоважа за вас.

  Плодност

  Дрвјата генерално се симбол на животот. Дрвото на животот само по себе е неверојатен симбол кој претставува многу карактеристики суштински за животот. Дрвјата се исто така симболи на плодноста , повторно поради нивната поврзаност со животот и растот. Ова, се разбира, зависи и од видот на дрвото. Зимзелените дрвја кои остануваат зелени и покрај климата се сметаат за симболи на плодноста. На пример, кога гранка од врба е засадена во земјата, на негово место расте ново дрво, што го прави симбол силно поврзан со плодноста и носи нов живот.

  Мудрост и раст

  Дрвјата можат да претставуваат мудрост, бидејќи тие се сметаат за набљудувачи, кои тивко сведочат за сето она што се случува околу нив. Ова е особено точно за големите, стабилни дрвја како дабот, кои можат да живеат стотици години.

  Семејни врски

  За некои луѓе дрвјата се симболични за семејните врски . Мрежата на филијали го претставува семејството, покажувајќи дека сите се поврзани. Секоја гранка може да се проследи наназад до поголеми гранки кои ги симболизираат бабите и дедовците и прадедовците.

  Некој што носи тетоважа на дрво (особено оние со поголеми корени) може да ја избере затоа што се тесно поврзани со нивното минато. семејството или предците. Личноста која чувствува дека има контрола над својот живот и е добро втемелена, исто така, може да избере да носи тетоважа на дрво.

  Дрвото.Тетоважите можат да симболизираат генерации од вашето семејство. Како и вашата линија на предците, таа започнува како семе, а потоа постепено расте. Од секоја гранка на дрвото, растат помали гранки и тие ги претставуваат членовите на семејството. Секој плод што дрвото го произведува од гранка, раѓа нова генерација.

  Раст и повторно раѓање

  Во животот, сите дрвја започнуваат на ист начин. Сепак, тие се менуваат како што стареат, во зависност од нивната околина и со текот на времето развиваат свои убави, уникатни начини. Затоа, дрвјата често се сметаат за симболи на личен раст и развој. Како дрвото, и ние го започнуваме животот на ист начин и се менуваме како што растеме.

  Лисјата на дрвото претставуваат раст и повторно раѓање бидејќи дрвото секоја година расте нови лисја. Сепак, за некои луѓе, листовите претставуваат непостојаност. Младите лисја најчесто симболизираат нов раст, додека полни, зрели листови може да означат стареење или акумулација на години. Мртвите или умирачките лисја обично имаат најнегативна конотација бидејќи ја симболизираат смртта.

  Видови дизајни за тетоважи на дрво

  При изборот на тетоважа на дрво, ќе треба да одлучите за:

  1. Тип на дрво – За ова детално разговаравме подолу, и бидејќи има буквално илјадници видови дрвја, не можеме да обезбедиме исцрпна листа. Сепак, ги опфативме најпопуларните типови.
  2. Животна фаза на дрвото – Како сакате да се прикаже дрвото? Дрвјата минуваат низ животниот циклус, при што секое е симболично. На пример, мало дрво го претставува растот, потенцијалот и иднината, додека мртвото дрво може да означува затворено поглавје. Дрвото без лисја може да укаже на надеж и период на чекање за иднината.
  3. Други елементи – Можете да додадете други елементи на дрвото како што се лисјата што се претвораат во птици или срца или корени извртени во специфичен симбол. Вашата имагинација ќе биде граница за тоа колку креативни можете да бидете.
  4. Големина – Повеќето тетоважи на дрвја се големи, драматични и детални и најдобро функционираат на грбот, торзото, нозете или рацете. Сепак, помалите прикази може да се вградат на подлактиците, глуждовите, па дури и прстите.

  Видови тетоважи на дрвја

  Симболиката на тетоважите на дрвјата зависи од тоа каков тип на дрво е прикажан во тетоважа. Без разлика на типот, сепак, сите тие се убави и имаат одредена мистерија за нив. Еве некои од најпопуларните татоважи на дрвја и што значат.

  Тетоважа со јасен дрво

  Ова се масивни дрвја кои можат да пораснат над 200 метри високи со огромен дијаметар . Поради нивната прекумерна висина и ширина, тие имаат многу сложен корен систем за поддршка на нивниот раст. Тетоважата со пепел зборува за проширување, повисока перспектива и раст. Во некои култури јасенот има духовно значење и често се користи како симбол надуховно просветлување или свесност.

  Тетоважа со јаболкница

  Јаболкниците често се гледаат како симболи на учење и знаење, поврзани со приказната за Њутн и јаболкото. Сепак, тие исто така претставуваат искушение и зло, бидејќи тоа беше јаболко што го предизвика падот на Адам и Ева. Ако тетоважата со јаболкница вклучува змија блиску до неа, значењето е најверојатно библиско. се верува дека има магични својства. Како избор за тетоважа, буковите дрвја исто така можат да претставуваат трпение, просперитет и знаење. Некои луѓе избираат тетоважи од бука бидејќи веруваат дека тоа ќе им помогне да го подобрат нивното знаење и да ја подобрат мудроста.

  Тетоважа на трепетлика

  Низ историјата, трепетликата се споменува во литературата и легенди. Ова се прекрасни дрвја кои „танцуваат“ на ветрот и имаат позитивна конотација. Аспенсите генерално претставуваат позитивен крај на нешто како што е надминување на тешкотиите или освојување на стравот и сомнежот. Сепак, од негативна страна, трепетликата може да претставува и оплакување или жалост.

  Тетоважа со бреза

  Дрвото од бреза е познато по својата бела кора и многу лековити својства. Се смета за симбол на нови почетоци, чистење, обновување и повторно раѓање . Во минатото, на летната ноќ, луѓето обесувале бреза гранки над нивните врати за да го одвратат злото илоша среќа. Тие, исто така, украсуваа брези со партали на мајски од истата причина. Поради ова, многу љубители на тетоважи веруваат дека тетоважата од бреза ќе ги исчисти и ќе ги заштити од злото.

  Тетоважа на дрвото Сакура

  Овие дрвја, познати и како цветовите на цреши се прекрасен јапонски цветен симбол на убавината, љубовта и времето што минува. Цветовите на црешата не живеат многу долго и затоа ја претставуваат минливоста на животот. Тетоважата со цвет од цреша ве потсетува дека животот можеби е краток, но голем дел од неговата убавина е во тоа како го живеете. Дополнително, тетоважите од цветот на цреша се сметаат за симбол на женственост и убавина.

  Тетоважа на Холи дрвото

  Иако дрвото зеленика сега е симбол тесно поврзан со Божиќ, тоа беше традиционално се користи за заштита на новородените бебиња од зло. Луѓето ги капеа своите бебиња во вода од листовите на светилината. За христијаните, светлата го симболизира Божиќ, нејзините остри лисја ја означуваат Христовата трнлива круна и црвените бобинки што ја симболизираат неговата крв. Според тоа, тетоважата со светица може да има религиозно значење и исто така се смета за симбол на вечниот живот.

  Тетоважа со смокви

  Тетоважите на смокви често се носат за симболизираат прикривање на нешто што е или одвратно или срамно. Оваа симболика е изведена од приказната за Адам и Ева кои користеле лисја од смоква за покривањенивната голотија по јадење на забранетото овошје. Иако смоквите се исто така симболи на прекумерно изобилство и долговечност, тие исто така се залагаат за тајност и исто така можат да претставуваат бесрамност.

  Тетоважа на кедрово дрво

  Во многу култури кедровите дрвја биле почитуван низ историјата. Кедровото дрво се користело за правење врати на свети градби како храмови, а исто така се палеше во ритуалите за чистење и прочистување. Овие дрвја се симбол на нераспадливост и заштита. Како тетоважа, се верува дека кедрово дрво го штити оној што го носи од штета и зло.

  Тетоважата на дрвото на животот

  Понекогаш се смета дека е пепел или дрвото цвек , дрвото на животот е симбол на задгробниот живот и врската помеѓу небото и земјата. Исто така, симболизира вечност, бесмртност, мудрост, знаење, сила, заштита, изобилство и раст. Како тетоважа, дрвото е нацртано со гранки и корени испреплетени во круг.

  Симболиката на тетоважите на дрвјата во различни култури

  Низ историјата, дрвјата имале различни значења и вредности во различни култури. Одредени видови дрвја биле почитувани во некои култури, додека во други имале негативна конотација.

  Келтска култура

  Дрвото јасен било многу почитувано дрво меѓу Келтите кои виделе тоа е симбол на способноста на човекот да копа длабоко во себе за да најде внатрешна стабилност и храна. Тие исто такасе веруваше дека формира врска помеѓу земјата и небото што дозволува енергијата да тече меѓу двете.

  Кората на јасенот се користела за лекување на болести како што се хернијата и се користела и во ритуалите за заштита и прочистување. Затоа, во келтската култура, тетоважата со пепел се користи за да се заштити не само од зло и штета, туку и од болести.

  Келтите исто така верувале дека сите дрвја воопшто се предци на човекот и го отвориле портата на духовниот свет.

  Египетска, грчка и римска култура

  Имаше неколку дрвја што се појавија во древните египетски текстови бидејќи тие често користеа венци, венци и зимзелени дрвја. Меѓу нив бил и чемпресот.

  Древните Египќани користеле чемпреси за да ги заштитат мумиите и затоа го гледаат како симбол на смртта, тагата и утрото. Тие го користеле дрвото за да направат ковчези и ги засадувале дрвјата во близина на гробниците или околу нив. Како и чемпресот, сикаморот исто така бил симбол на заштита што го користеле Египќаните на ист начин.

  И старите Грци и Римјани користеле чемпрес за правење ковчези и понекогаш закопувале мали гранки од чемпрес со мртвите за да одбрани зли духови. Бидејќи чемпресот не успеал да се регенерира ако се исече премногу силно, тие го поврзуваат дрвото со подземјето и смртта. Покрај ова, Грците имале приказни за потеклото на многу видови дрвја, како што е ловоров дрво . Тие, исто така, сметале дека ловоровото дрво претставува достигнување, моќ и потенцијал, па оттука и практиката на украсување на главите на победниците со ловоров лисја. Културата, сите дрвја воопшто се почитувани и луѓето веруваа дека секое има свои лековити својства и носи искра на Големиот Дух. Тие користеле дрво од дрвја за да создадат одредени свети предмети како што се молитвените стапчиња.

  Дрвјата биле симболи на долговечност, трајност и стабилност. Тие обезбедувале сенка и домови за животните. Затоа, Индијанците се однесувале со почит кон секое дрво, а предметите направени од нив биле подготвувани со посебно внимание. Тие секогаш барале дозвола од духот на дрвото пред да исечат некое дрво или некој дел од едно за да направат религиозни предмети. Тетоважите на дрвјата се сметаа за начин на почитување на дрвјата и природата.

  Познати личности со тетоважи на дрво

  Тетоважите на дрвјата се многу популарни меѓу познатите личности, и машки и женски бидејќи одговараат на кој било пол. Еве еден поглед на некои од нашите омилени познати личности кои ги покажуваат своите уникатни тетоважи на дрвја.

  • Џес Абот има прекрасна тетоважа на дрво со лисја од виножито, на нејзината подлактица и птица качена на една од нејзините гранки. Иако значењето на тетоважата не е јасно, можно е таа го направила само заради нејзината убавина.
  • Американскиот актер Рајан Гослинг

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.