Симболи на братството - список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Братството се дефинира како здружение или заедница на луѓе поврзани со заеднички интерес. Тоа е, исто така, односот меѓу браќата - силна, семејна и доживотна.

  Низ историјата, братството ги поврзувало луѓето и им дозволувало да се стремат кон поголеми цели. Овие заедници често се претставени со одредени значајни симболи.

  За време на хеленистичката ера, стоиците беа првите што ја воведоа идејата за братство на сите луѓе, застапувајќи ја идејата дека сите луѓе се еднакви. Со текот на времето, концептот на братство еволуираше, со воспоставување на различни групи. Овие братства користат знаци и алегории за да се препознаат едни со други.

  Сепак, не сите такви општества се позитивни. На пример, Ариевското братство, кое е неонацистичка затворска банда, ADL го опишува како „најстарата и најозлогласената расистичка затворска банда во САД“. братствата можат да бидат позитивни или негативни. Еве еден поглед на различни симболи на братството низ светот.

  Крв

  Терминот крв најчесто се користи за означување на семејни врски или раса, но може се однесуваат и на луѓе кои не се поврзани по раѓање. Во некои култури, крвта се троши како симбол на братството, при што двајца мажи се сечат и ја мешаат нивната крв.

  Поговорката крвта е погуста од водата е една од најпознатите погрешни цитати во историјата. ВоВсушност, првично значеше дека крвта на заветот или крвопролевањето во битка е многу посилна од водата на утробата или семејните врски. Без разлика, идејата е дека семејните врски се посилни од другите видови врски.

  Римските писатели тврделе дека крвта била света за Келтите и се користела во ритуали. Крвното братство било традиција и на Шкотските острови, каде крвта на животинските жртви се мачкала на дрвјата во светите градини.

  Солта

  Во некои култури, солта се смета за симбол на братството завет. На древниот Исток, било традиција странец да биде поканет на оброк кој вклучувал ритуал на јадење леб и сол.

  Во арапските земји, фразата помеѓу нас има сол е начин да се обединат луѓето против каква било болка или штета меѓу нив. Тоа е исто така поврзано со чистота, верност и добри работи во животот.

  Гепард

  Гепардите се познати по тоа што создаваат сојузи за соочување со предизвиците во животот, поврзувајќи ги со братство. Пред 1980-тите, се сметаше дека тие се осамени суштества, но се виде дека овие животни можат да формираат коалиции — или доживотни синдикати на машки браќа и сестри.

  Во некои случаи, гепардите дури се вели да ги прифатат другите мажи како браќа. Животот во група им дава придобивки, бидејќи машките гепарди се добри во чувањето на нивните територии и се успешни ловци. Исто така се смета декаовие величествени животни ловат и споделуваат оброци со другите.

  Повеќето, коалицијата на гепарди е составена од членови со еднаква позиција во групата, а лидерството може да се дели во група. Ако еден мажјак стане лидер, тој може да одлучи во која насока да се движи и како да фати плен. приоритет на семејните односи, што е очигледно од нивните пиктографи и симболи. Симболот за браќата претставува лојалност и единство на двајца луѓе, било по крв или по сојуз.

  Тој прикажува две фигури кои се поврзани пред нивните нозе, што укажува на тоа дека браќата имаат заедничко патување во животот. Во некои толкувања, линијата симболизира еднаквост и поврзаност меѓу луѓето.

  Келтската стрела

  Иако не постои специфичен Келтски симбол за братство, келтската стрела е вообичаено се разбира дека ја претставува врската на мажите како браќа. Симболиката најверојатно е поврзана со Келтите кои биле познати како воини. Тие се бореа за лична слава и веруваа во братството стекнато со одење во војна. Во некои толкувања, таа исто така ја претставуваше борбата и победата што ја споделија со колегите воини.

  Масонско ниво

  Најстарата братска организација во светот, масонството произлезе од еснафот на вешти камено работници во Средниот Години во Европа. Како што се намалуваше зградата на катедралата, конацитеги пречекаа не-ѕидарите во своето братство. Всушност, познатите масони можат да се најдат низ историјата, од Џорџ Вашингтон до Винстон Черчил и Волфганг Амадеус Моцарт.

  Меѓутоа, Масоните не се обидуваат да ги учат вештините на каменоделство, туку ја користат работата на средновековните каменоделци како алегорија за морален развој. Не е ни чудо што многу од нивните симболи се поврзани со градење и камено ѕидарство. Масонското ниво претставува еднаквост и правда, како што се вели дека се среќаваат на ниво , каде што сите се браќа без разлика на нивниот статус во општеството.

  Масонска мистрија

  Оригинално средство кое се користи во тули за расфрлање малтер, масонската мистрија симболично го зацементира братството и шири братска љубов. Се вели дека е соодветна работна алатка на мајсторот масон кој ги обезбедува нивните членови на нивно место и ги врзува заедно. Симболот, исто така, ги обединува сите членови на масонското семејство ширум светот.

  Ракување

  Неколку општества користат стисоки и ракување како поздрав, но нивните значења се разликуваат во различни култури и организации. Всушност, гестот постои уште од античко време како симбол на мир и доверба. Во релјеф од 9 век п.н.е., асирскиот крал Шалманесер III бил прикажан како запечатува сојуз со вавилонски владетел со ракување.

  Во 4 и 5 век п.н.е., грчките надгробни споменици прикажувале починати лица како се тресатраце со член на нивните семејства, што сугерира дека ракувањето ја симболизира вечната врска меѓу живите и мртвите. Во антички Рим, се сметаше за симбол на лојалност и пријателство, па дури и беше прикажан на римски монети.

  Не е изненадувачки што ракувањето исто така се гледа како симбол на братство во модерното време. Друга интересна работа во врска со масоните, се вели дека тие го засноваат своето ракување на нечиј ранг во организацијата:

  • Boaz или Grip of the Entered Apprentice
  • Tubulcain или Проминен зафат на мајсторот масон
  • Лавовска шепа или вистински стисок на мајсторот Мејсон .

  Се вели дека секој масонски обред има свое ракување.

  Пентаграм

  Птокрака ѕвезда нацртана во непрекината линија, пентаграмот го користеле Питагорејците како симбол на нивното братство. Го нарекоа здравје . Научниците веруваат дека поврзаноста на пентаграмот со здравјето потекнува од симболот на Хигеја, грчката божица на здравјето. Грчкиот писател Лукијан од 2 век, исто така, спомнал дека питагоровата поздрав Здравје за тебе е погодна и за телото и за душата.

  Посветено на проучувањето на математиката, се верува дека питагорејското братство има основана од грчкиот математичар Питагора од Самос во 525 п.н.е. Групата беше речиси култна што имаше симболи,молитви и ритуали. Тие верувале дека броевите се основа на се во универзумот, па затоа им дале и нумерички вредности на многу предмети и идеи.

  Пентаграм создаден со поврзување на точките на пентагон

  Пентаграмот е исто така тесно поврзан со пентагонот, бидејќи кога ќе ја поврзете секоја аголна точка на пентагонот, ќе создадете пентаграм. Централниот дел на ѕвездата создава и помал петаголник, а повторувањето продолжува бесконечно, поврзувајќи го со златниот пресек. Грците исто така верувале дека секоја точка од пентаграмот ги претставува четирите елементи - земја, вода, воздух, оган - и духот.

  Череп и коски

  Череп и коски тајното друштво е основано на Универзитетот Јеил во 1832 година, со амблем на череп и коски со број 322 под него. Се вели дека бројот е изведен од 322 година п.н.е., во спомен на смртта на грчкиот оратор Демостен, кој ја бранел атинската и грчката политичка слобода против Филип II Македонски.

  Машките членови на Черепите и коските се нарекуваат Bonesmen , а нивното седиште е познато како Гробница, која се наоѓа во Њу Хевн. На жените не им беше дозволено да бидат дел од тајното друштво до 1992 година. Некои од популарните коскени луѓе беа поранешните претседатели на САД, Вилијам Хауард Тафт, Џорџ Х.В. Буш и Џорџ В. Буш.

  Завршување

  Симболите на братството можатја претставуваат семејната љубов меѓу браќата или членовите на блиското семејство, како и интересите и вредностите на групи луѓе. Овие симболи на братството промовираат взаемна поддршка, лојалност, почит и наклонетост меѓу членовите - а повеќето од нив се протегаат надвор од географските и културните граници.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.