Дурга - божица на хиндуизмот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Дурга е една од главните божици на хиндуизмот. Меѓу многуте улоги што ги игра, таа е најпозната како заштитничка мајка на универзумот и по нејзината вечна борба против силите на злото. Божествениот гнев на оваа мајка божица ги ослободува угнетените и го зајакнува создавањето.

  Кој е Дурга?

  Дурга е хинду божица на војната и силата, важен аспект во хиндуизмот поради многуте легенди за борбата меѓу доброто и злото. Дурга е едно од божествата што е во вечна спротивставеност на силите на злото и се бори против демоните.

  Името Дурга на санскрит значи „тврдина“, што означува место тешко за преземете. Ова ја претставува нејзината природа како непобедлива, непроодна и невозможно да се победи божица.

  Во повеќето нејзини прикази, Дурга се појавува како јава на лав или тигар кон битка. Таа има меѓу осум и осумнаесет раце, при што секоја од нив носи различно оружје. Некои прикази ја прикажуваат Дурга како божица со три очи, во согласност со нејзината сопруга Шива. Секое око претставуваше различен домен.

  Меѓу предметите што ги носи Дурга, таа најчесто е прикажана со мечови, лак и стрели, трозабец, диск, школка од ракови и гром. Секое од овие оружја е дел од симболиката на Дурга. Овие оружја се од суштинско значење за нејзината борба против демоните и нејзината улога како заштитничка на демонитесветот.

  Историја на Дурга

  Дурга првпат се појави во Риг Веда, едно од централните и најстарите списи на хиндуизмот. Според митовите, Брама, Вишну и Шива ја создале Дурга за да се борат со демонот на биволи Махишасура. Многу од нејзините прикази ја покажуваат во овој настан. Како и повеќето божества на оваа религија, Дурга е родена како возрасна жена и подготвена да истражува во битка. Таа претставува закана и закана за силите на злото.

  Како и другите божества на хиндуизмот, Дурга имаше многу инкарнации во кои се појави на земјата. Можеби една од нејзините најпознати форми била Кали , божицата на времето и уништувањето. Освен оваа инкарнација, Дурга се појави на земјата и како Лалита, Гаури, Јава и многу други. Според многу извештаи, Дурга бил брачен другар на Шива, еден од основните богови на хинду пантеонот.

  Дурга и демонот Бафало

  Махишасура бил биволски демон кој му служел на богот Брахма. По многу години ропство, Махишасура побара од Брахма бесмртност. Меѓутоа, богот одбил врз основа на тоа дека сите работи мора да умре еден ден.

  Демонот се разбеснил и почнал да ги мачи луѓето низ целата земја. Божествата на хиндуизмот ја создадоа Дурга за да му стават крај на суштеството. Дурга, родена целосно формирана, се бореше со него јавајќи на тигар или лав и носејќи ѝ многу оружје. Махишасура се обиде да го нападне Дурга во многу форми, но божицата го уби во ситенив. На крајот, таа го убила додека тој се претворал во бивол.

  Кои се Навадургата?

  Навадургата се деветте епитети на Дурга. Тие се различни божици кои потекнуваат од Дурга и кои ја претставуваат во неколку приказни. Тие се вкупно девет божества, а секое од нив има посебен ден за славење во хиндуизмот. Тоа се Скондамата, Кусуманда, Шаилапутри, Каалратри, Брахмачарини, Маха Гаури, Катјајани, Чандраганта и Сидидатри.

  Симболиката на Дурга

  Оружјето на Дурга

  Дурга е прикажана како држи неколку оружја и предмети, од кои секое игра важна улога во нејзината симболика.

  • Конхина школка – Ова ја претставува нејзината поврзаност со светоста. Школката ја симболизира Пранава, звукот на Ом, кој сам по себе го претставува Бог.
  • Лок и стрела – Ова оружје ја симболизира моќта и контролата на Дурга и ја означува нејзината улога на заштитничка.
  • Гром - Ова ја претставува цврстината, вербата во сопствените убедувања и волјата на божицата. Тоа е потсетник да се соочите со предизвиците со доверба и да истраете на патот на праведноста.
  • Лотус – Цветот на лотос што го држи Дурга не е целосно расцутен. Ова   го претставува триумфот што сè уште не е целосно остварен. Лотосот исто така го претставува триумфот на доброто над злото, бидејќи цветот останува чист и покрај тоа што е заглавен во кал.
  • Меч – Мечот симболизира знаење и вистина. Како и мечот, знаењето е моќ и има острина на меч.
  • Троичар трозајникот симболизира олеснување на менталното , физичкото и духовното страдање. 15>

  Формата на транспорт на Дурга

  Дурга е прикажана како седи на лав или тигар како нејзин начин на транспорт. Ова беше изразен приказ на нејзината сила. Таа беше сила со која требаше да се смета и бестрашна божица. Нејзината волја беше неспоредлива и таа го претставуваше најетичкиот начин да се живее без страв. Хиндусите го земаа ова како водич за следење на праведниот пат во животот.

  Симбол на заштита

  Дурга беше исконската сила на праведноста и добрината во светот. Таа симболизираше заштита и сето тоа се спротивставуваше на негативните аспекти на животот. Таа беше позитивен симбол и важна сила во балансот на животот.

  Обожавањето на Дурга во модерните времиња

  Фестивалот на Дурга е Дурга-пуџа и е еден од најславните фестивали во североисточна Индија. Оваа прослава трае четири дена и се одржува секоја година во септември или октомври, во зависност од хинду-лунисоларниот календар. На овој фестивал, Хиндусите ја слават победата на Дурга над злите сили, и принесуваат молитви и песни на оваа моќна божица.

  Покрај Дурга-пуџа, Дурга се слави и во многу други денови од годината . Таа е исто така централнафигурираат на фестивалот Наврати и жетвата на пролетта и есента.

  Обожувањето на Дурга се проширило од Индија до Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Таа е основна божица во будизмот, џаинизмот и сикизмот. Во оваа смисла, Дурга стана суштинска божица низ индискиот потконтинент.

  Накратко

  Дурга е светилник на силите на доброто над злото. Таа останува една од најважните божици на хиндуизмот. За да дознаете повеќе за другите хинду богови, погледнете ја нашата статија во која се наведени најпознатите божества на оваа религија .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.