Зошто маслиновото гранче е симбол на мирот?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Еден од најтрајните симболи за мир , маслиновото гранче се користи од различни култури, религии, политички движења и поединци за да комуницираат хармонија и помирување. Како и многу традиционални амблеми, асоцијацијата има антички корени и датира илјадници години. Еве подетален поглед на симболот на маслиновото гранче.

  Античка Грција и Рим

  Потеклото на маслиновото гранче како симбол на мирот може да се проследи наназад од античкиот грчки јазик. Во грчката митологија, Посејдон , богот на морето, тврдел дека е сопственост на регионот на Атика, удирајќи го својот трозабец во земјата и создавајќи извор на солена вода. Меѓутоа, Атена, божицата на мудроста , го предизвикала со засадување маслиново дрво во регионот, кое на граѓаните би им обезбедило храна, масло и дрва.

  Интервенираше судот на боговите и божиците , и одлучи дека Атина има подобро право на земјата бидејќи таа дала подобар подарок. Таа стана заштитничка божица на Атика, која беше преименувана во Атина за да ја почитува, а маслиновото дрво на тој начин стана симбол на мирот.

  Римјаните исто така ја прифатија маслиновото гранче како симбол на мирот. Постојат записи за римски генерали кои држат маслиново гранче за да се изјаснат за мир откако биле поразени во војна. Мотивот може да се види и на римските царски монети. Во Вергилиевата Енеида , грчката божица на мирот Ерина честопати била прикажана како држитоа.

  Јудаизмот и раното христијанство

  Едно од најстарите споменувања на маслиновото гранче како симбол на мирот може да се најде во Библијата, во Книгата Битие, во извештајот за Голема поплава. Според тоа, кога гулабот бил испратен од ковчегот на Ное, тој се вратил со маслиново гранче во клунот, што сугерирало дека поплавите се повлекуваат и дека Бог склучил мир со човештвото.

  До 5-тиот век, гулаб со маслиново гранче стана воспоставен христијански симбол на мирот, а симболот беше прикажан во раната христијанска уметност и средновековните ракописи.

  Во 16 и 17 век

  За време на периодот на ренесансата и барокот, стана мода уметниците и поетите да ја користат маслиновото гранче како симбол на мирот. Во Sala dei Cento Giorni , голема галерија со фрески во Рим, Џорџо Вазари се осврна на мирот како да има маслиново гранче во рака.

  Мотивот е исто така прикажан во Комората на Абрахам (1548) , религиозна слика која прикажува женска фигура која носи маслиново гранче, во Арецо, Италија, како и во Трапезаријата Монтеоливето (1545) во Неапол и Мир Носејќи маслиново гранче (1545) во Виена, Австрија.

  Симболот на маслиново гранче во модерните времиња

  Извор

  The Симболот на маслиново гранче имаше и политичко значење за време на американското движење за независност. Во 1775 година, американскиот континентален конгрес го усвои Петиција Маслиново гранче , како помирување меѓу колониите и Велика Британија, и желба за мирно одвојување од Велика Британија

  Дизајниран во 1776 година, Големиот печат на Соединетите Држави содржи орел кој фаќа маслиново гранче во десната канџи. Исто така, на знамето на Обединетите нации се прикажани маслинови гранчиња за да се означи нивната посветеност на мирот. Симболот може да се види и на монети, грб, полициски лепенки и значки ширум светот.

  Маслинова гранка во накитот

  Маслиновото гранче е прекрасен и елегантен симбол, што ја прави идеален мотив за накит и модни дизајни.

  Често се користи во приврзоци инспирирани од природата, прстени, нараквици, обетки и на шарм. Дизајнот може да се прилагоди и стилизира, давајќи им на дизајнерите на накит бескрајни опции, а симболиката на маслиновото гранче го прави соодветен подарок во многу прилики за пријателите и саканите.

  Подарок со маслиново гранче симболизира мир со себе, смиреност, релаксација, самодоверба и сила. Тоа е одлична опција за некој што минува низ тешки времиња или за оние кои започнуваат ново поглавје во нивните животи, како потсетник за одржување на чувството на мир во секое време.

  Тетоважите од маслиново гранче се исто така популарни начини за чувајте го симболот блиску. Тие се типично грациозни и елегантни, симболизирајќи го внатрешниот мир. Кога се комбинира со гулаб , симболот добива повеќерелигиозно значење.

  Накратко

  Во денешно време, маслиновото гранче како симбол на мирот е широко користено за да се спојат многу различни луѓе, верувања и вредности. Толку популарен е симболот што влезе во англискиот лексикон, со фразата проширување маслиново гранче што се користи за да укаже на мирни напори за решавање на конфликтите.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.