Kush është Papa Legba?

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Legba, i njohur me dashuri si Papa Legba, është një zot Vodou i Afrikës Perëndimore dhe Karaibeve. Ai është një nga loat, të cilët janë shpirtrat e jetës së përditshme në besimet Vodou. Edhe pse ai njihet me shumë emra në varësi të kontekstit, ai njihet më së miri si Papa Legba. Ai luan një rol të rëndësishëm në Vodou dhe mbetet një nga hyjnitë më domethënëse të fesë.

  Roli i Papa Legba si një Zot Vodou

  Papa Legba është një nga shpirtrat më të rëndësishëm nga radhët të familjes Rada të shpirtrave loa në fenë Haitiane Vodou. Në Haitian Vodou, Papa Legba është ndërmjetësi midis loës dhe njerëzimit.

  Roli i tij është i rëndësishëm, pasi ai është një rojtar i udhëkryqeve shpirtërore, me fuqinë për të dhënë ose mohuar lejen për të folur me shpirtrat e Guinesë. . Për shkak të kësaj, Legba është gjithmonë fryma e parë dhe e fundit që thirret në ritualet dhe ceremonitë, pasi është ai që hap dhe mbyll portën.

  Ndërsa ai shpesh thirret nga adhuruesit që kanë nevojë për ndihmë në gjetjen e shtigjeve të reja, duke filluar përsëri, ose duke kërkuar për mundësi të reja. Ndërsa ai mund t'i ndihmojë njerëzit të gjejnë shtigjet e tyre dhe të heqin pengesat që i pengojnë, ai është gjithashtu një zot mashtrues dhe duhet trajtuar me kujdes.

  Papa Legba është i njohur për elokuencën e tij dhe për të qenë një komunikues i shkëlqyer me një dhuratë për gjuhën. Ai është gjithashtu një mbrojtës i fëmijëve dhe profetëve, dhe ndonjëherë përshkruhet si një luftëtar, si dhe njëzot i pjellorisë dhe udhëtimit.

  Me fjalë të tjera, ai është një ndërmjetës ose një ndërmjetës që qëndron midis njerëzimit dhe shpirtrave. Duke pasur parasysh pozicionin e tij si një "rojtar" midis të gjallëve dhe shpirtrave, ai shpesh identifikohet me Shën Pjetrin, i cili luan një rol të ngjashëm në katolicizëm. Në Haiti, ai ndonjëherë përshkruhet si Shën Llazari ose Shën Antoni.

  Paraqitja e Papa Legba

  Papa Legba zakonisht përshkruhet si një plak ose duke përdorur paterica ose një shkop ecjeje. Ai mban një kapelë të madhe me strehë të gjerë, është i veshur me lecka dhe është portretizuar ose duke pirë llull ose duke pirë ujë. Ai zakonisht ka një qen pranë tij.

  Në disa kontekste, Papa Legba dihet gjithashtu se ndryshon formën e tij dhe ndonjëherë shfaqet në formën e një fëmije të vogël e të djallëzuar. Kjo formë e dyfishtë shërben për të theksuar qartësinë dhe shpejtësinë e tij, por edhe sjelljen e tij të paparashikueshme. Nga njëra anë, ai është një mashtrues i shkathët, dhe nga ana tjetër një lexues i fatit. Legba është në të njëjtën kohë një djalë rebel, por edhe një plak i urtë.

  Simbolet e Papa Legba

  Veve e Papa Legba

  Papa Legba lidhet me udhëkryqet, bravat, portat dhe portat. Baza e simbolit Papa Legba është kryqi, i cili është një lidhje e qartë me udhëkryqet e botëve. Zotat Vodou thirren duke përdorur simbole të quajtura veve . Çdo hyjni ka veven e vet e cila vizatohet në fillim të çdo rituali dhefshihet në fund. Veveja e Legba-s përmban kryqin si dhe një shkop ecjeje në anën e djathtë.

  E enjtja është dita kushtuar Legba-s, ndërsa qentë dhe gjelat konsiderohen të shenjtë për të. E verdha , vjollca dhe e kuqja janë ngjyra të veçanta për Legba.

  Kur bëjnë oferta për Legba, besimtarët zakonisht përfshijnë kafe, shurup kallami, bimë, një pije alkoolike të njohur si kleren, puro, shkopinj , dhe bimët.

  Thirrja e ceremonive me Papa Legba

  Sipas Vodou, çdo ceremoni thirrjeje për të kërkuar ndihmën e çdo shpirti do të kërkonte fillimisht lejen nga Legba si portieri i botës shpirtërore, i njohur si Vilokan.

  Rituali fillon me një lutje drejtuar Papa Legba për të hapur portat në mënyrë që besimtarët të mund të hyjnë në mbretërinë shpirtërore. Një këngë popullore e përdorur për të thirrur Papa Legba është:

  “Papa Legba,

  Hape portën për mua

  Më hap portën

  Baba që të kaloj

  Kur të kthehem do ta falënderoj hutën...”

  Gjatë vetë ritualit, Papa Legba është përgjegjës për mbikëqyrjen e procesit të komunikimit midis të vdekshmëve të zakonshëm dhe shpirtrave.

  Legba është i njohur me të gjitha gjuhët, si gjuhën e perëndive dhe gjuhën e njerëzve. Ashtu si fillon, ceremonia përfundon vetëm kur të merret bekimi i Legbas.

  Përfundimi

  Megjithëse Vodou dikur ishte i ndaluar, sot njihet si fe në Haiti.Si rezultat, Papa Legba është bërë gjithnjë e më popullor. Si zot i pjellorisë, udhëtimit, udhëkryqit dhe portierit për botën shpirtërore, Papa Legba luan shumë role.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.