Lulja e Lotusit - simbolika dhe kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Lulet e Lotusit janë lule të bukura që zakonisht lidhen me pastërtinë, forcën e brendshme dhe qetësinë, por simbolika e tij shtrihet përtej kësaj. Lulja luan një rol simbolik në fe të ndryshme si Hinduizmi, Budizmi , Sikhizmi dhe Jainizmi. Duke pasur parasysh kuptimet e saj të thella simbolike dhe lidhjen me fenë, lulja e lotusit konsiderohet si një nga bimët më të shenjta. Ja një vështrim më i afërt i lotusit.

  Origjina e simbolizmit të Lotusit

  Lulet e Lotusit u përshkruan simbolikisht qysh në Egjiptin e Lashtë, ku zambakët e bardhë dhe blu janë më të zakonshëm. Në Egjipt, lulja njihej si Seshen dhe lidhej me zotat egjiptiane . Për shkak të mënyrës në të cilën zambak uji doli nga uji, ndoqi lëvizjen e diellit dhe më pas u mbyll dhe u kthye në ujë, vetëm për të përsëritur procesin të nesërmen, zambak uji u lidh me perëndinë e diellit, Ra.

  Egjiptianët e lashtë aksi besonin se lotuset ishin simbol i krijimit, rilindjes, forcës dhe fuqisë. Ndoshta, për këtë arsye, gjatë lindjes, gratë egjiptiane kishin tendencë të mbanin amuletë zambak uji me një figurë të Heqet , një perëndeshë e pjellorisë. Lotusët ishin të pranishëm në art, hieroglifë dhe piktura për të përfaqësuar pjellorinë, një fillim të ri dhe pastërti.

  Referenca të tjera historike për zambak uji mund të gjenden në Greqinë e Lashtë dhe në fetë indiane. Në Greqinë e Lashtë,lulja përfaqësonte pafajësinë, modestinë dhe pastërtinë.

  Referencat për lotuset në hinduizëm mund të gjurmohen në të paktën 1400 para Krishtit përmes teksteve Vedike që përshkruajnë perënditë hindu që mbajnë ose qëndrojnë mbi lotus. Referencat e hershme mund të gjenden gjithashtu në fenë budiste, dhe Buda shpesh përshkruhet i ulur në një zambak uji.

  Simbolizmi i Lotusit

  Kuptimet pas lules lidhen me simbolikën i zambak uji që rritet nga ujërat me baltë. Rrënjët e luleve e ankorojnë atë në baltë, por lulja ngrihet mbi mjedisin e saj të turbullt, duke lulëzuar hapur një petal në një kohë. Bazuar në këto kushte unike të rritjes, lulja e lotusit ka arritur të ketë shumë kuptime simbolike.

  • Lotusi përfaqëson iluminimin shpirtëror . Pavarësisht nga mjedisi i tij i ndotur dhe uji me baltë në të cilin është rrënjosur, zambak uji ngrihet mbi të gjitha për të lulëzuar në bukuri, përballë diellit. Kjo është simbolike e kapërcimit të botës materiale dhe daljes nga ujërat me baltë të vuajtjes për të arritur ndriçimin dhe mençurinë shpirtërore.
  • Lulja simbolizon shkëputjen si lotusi shkëputet nga uji dhe papastërtia që ndot mjedisin e tij. Kjo simbolikë shërben si një kujtesë për t'u ndarë nga gjërat që mund të turbullojnë shpirtin tonë dhe për t'u përqendruar në gjërat që kanë rëndësi, si mençuria, marrëdhëniet dhe ndriçimi shpirtëror.
  • Lotusët simbolizojnë gjithashtu ringjalljet dhe fillimet e reja. Lulja del në mëngjes, vetëm për t'u mbyllur gjatë natës dhe zhduket përsëri në ujë. në mëngjes, një lulëzim i ri rishfaqet dhe vazhdon ciklin. Ky përfaqësim e bën zambak ujin një lule të zakonshme në funerale. Kjo është edhe arsyeja pse lulja ishte e njohur në simbolizmin egjiptian .
  • Lotusi përfaqëson pastërtinë dhe pastërtinë, pasi është në gjendje të dalë nga ujërat e turbullta i pastër dhe i pandotur. Në veçanti, lulja përfaqëson pastërtinë e shpirtit njerëzor, pasi qendra e lules nuk ndotet kurrë nga udhëtimi i saj, as nga ekspozimi i përditshëm ndaj ujit të turbullt.
  • Lulja e lotusit lulëzon ngadalë një petal në një kohë , që është e ngjashme me hapat gradualë të nevojshëm për të arritur ndriçimin shpirtëror. Në këtë kuptim, zambak uji është një simbol i përparimit personal. Pavarësisht nga ngjyra e petaleve, mesi është tipik i verdhë, që përfaqëson qëllimin e iluminizmit.
  • Lotusi është lidhur gjithashtu me natyrën dhe femrën . Disa paraqitje përdorin një syth zambak uji për të simbolizuar një virgjëreshë. Në të kundërt, një lule e rritur plotësisht është një femër e pjekur dhe me përvojë seksuale.
  • Lotusi është gjithashtu një shembull i shkëlqyer për të qëndruar besnik ndaj vetes dhe asaj që jeni. Pavarësisht nga ujërat dhe mjedisi i turbullt, zambak uji mbetet i tokëzuar, krenar për atë që është dhe megjithatë është ende pjesë e mjedisit të tij. E zbukuron dhe e bënështë më mirë thjesht duke qenë atje.

  Simbolizmi në fe

  Lotusi është një simbol i rëndësishëm fetar, veçanërisht për fetë lindore. Ndërsa shumë nga kuptimet simbolike janë të ngjashme, secila fe gjithashtu ka lidhjet e veta.

  • Budizmi

  Budistët e shohin zambak ujin si një përfaqësim për jetën. Balta është vuajtja, sfidat dhe pengesat me të cilat përballemi, dhe lulja simbolizon tejkalimin e këtyre pengesave. Kjo rritje mund të shihet si përparim drejt një gjendjeje pastërtie ose në rrugën drejt iluminizmit. Gjithashtu lidhur me jetën, budistët e shohin lulen si një simbol të rilindjes dhe rimishërimit. Lulja nënkupton gjithashtu pastërtinë, shpirtëroren dhe vetëpastrimin.

  Sutra e Lules së Lotusit të Ligjit të Mrekullueshëm është një shkrim i shenjtë budist thelbësor që nxjerr në pah mësimet e Budës për zambak ujin. Mësimi thotë se pa baltë nuk mund të ketë zambak uji, por zambak uji mbetet i panjollosur nga balta. Ky shkrim i shenjtë shërben si një kujtesë se vuajtja dhe lumturia nuk përjashtojnë njëra-tjetrën. Pa njërën, nuk mund të kesh tjetrën.

  • Hinduizmi

  Brenda simbolizmit hindu , zambak uji lidhet me prosperitetin , pjellorisë dhe bukurisë. Lotusi lidhet gjithashtu me një numër perëndish hindu dhe lidhet me zambakun e shenjtë Padma. Padma është pjesa e shpirtit që i shtyn njerëzit drejt ndriçimit shpirtëror madjepërmes betejave. Kjo lëvizje është e ngjashme me mënyrën në të cilën lulja e zambakut shtyn nëpër baltë dhe baltë për të arritur në sipërfaqe.

  Lotusi lidhet me disa perëndi hindu, duke përfshirë Lakshmi , Brahma dhe Vishnu, i cili njihet si Lotus-Eyed One dhe njihet për bukurinë dhe pastërtinë. Zotat e tjerë përshkruhen me zambak uji në vepra arti për shkak të lidhjes me pastërtinë dhe hyjninë.

  Një tjetër lidhje që i është dhënë zambak uji, sipas disa ndjekësve të hinduizmit, është krijimi. Ngjashëm me mënyrën se si lotusi lulëzon me rrezet e diellit, hinduët besojnë se bota u krijua në prani të vetëdijes.

  • Sikhism

  Lulja e zambak uji përdoret si një analogji për mënyrën e të jetuarit të jetës, siç shpjegohet nga Bhai Gurdas Ji, një figurë dhe shkrimtar me ndikim sikh. Këto shkrime përmenden si çelësa për të kuptuar Gurbani dhe për të kuptuar bazat e Sikizmit.

  Rrjedhimisht, ashtu si zambak uji mbetet i panjollë në ujë, ju duhet të qëndroni të paprekur nga të këqijat e botës. Një pikë tjetër e rëndësishme është ideja se, ashtu si zambak uji e do diellin dhe lulëzon për të, po ashtu do të jetë edhe personi që, nëpërmjet përkushtimit të dashur, e njeh Zotin.

  Këto janë vetëm dy nga referencat e shumta që ai bën për lule zambak uji përgjatë mësimeve të tij. Është përmendur rreth 420 herë si përfaqëson shpirtin e njeriut.

  Kuptime të tjera të zambak uji në sikizëm mund të jenëkonsiderohet e njëjtë me simbolikën e përgjithshme të lotusit. Megjithatë, vlen të theksohet se lulja e zambakut nuk përdoret zakonisht si një simbol Sikh sot.

  • Jainism

  Lotusi nuk është një simboli kryesor fetar i xhainizmit, një besim i përqendruar rreth vetëndihmës, por është një simbol identifikues për disa xhainistë. Lotusi blu është simboli i Namit, Xhainit të 21-të. Një zambak uji i kuq përfaqëson xhainin e 6-të, Padmaprabha.

  Zbërthimi i ngjyrave të lotusit

  Lulja e zambak uji vjen natyrshëm në një larmi ngjyrash. Ndërsa feja hindu përdor kryesisht zambak uji i bardhë në përshkrimet e tij, budizmi përdor një sërë ngjyrash zambak uji, secila me kuptimin e saj simbolik.

  • Bluja përfaqëson rëndësinë e shpirtit mbi njohurinë . Ai gjithashtu përfaqëson sensin e përbashkët, mençurinë dhe njohurinë.
  • E bardha simbolizon Bodhi, që është një gjendje ndriçimi. Lotusët e bardhë njihen gjithashtu si barku i botës dhe përfaqësojnë pastërtinë e mendjes dhe shpirtit.
  • Lotusi me tetë petale shfaqet si vjollcë dhe përfaqëson rrugën e tetëfishtë të Budës drejt fisnikut e vërteta, e njohur edhe si rruga drejt zgjimit të vetvetes. Për shkak të lidhjes së tij me shtegun, lotusi i purpurt shihet si mistik dhe shpirtëror.
  • E kuqja përfaqëson zemrën, kështu që lotusi i kuq simbolizon dashurinë dhe dhembshurinë e pastër.
  • <99> Lotusi më i rëndësishëm, zambaku i vërtetë i Budës, përshkruhet si rozë nëngjyrë. Nisur nga ky titull, louts rozë përfaqësojnë historinë dhe thelbin e Budës.
  • Kur është arritur ndriçimi i vërtetë shpirtëror, ai përfaqësohet nga lotusi ari .

  Lotus në bizhuteri dhe modë

  Sot lotusi mbetet një nga simbolet më të njohura në bizhuteri dhe modë. Përdoret shpesh në varëse, unaza, byzylykë dhe vathë, ose thjesht mbahet si bukuri. Imazhi mund të stilizohet dhe përfaqësohet në shumë mënyra, duke përfshirë si një lulëzim i hapur ose një syth i mbyllur. Është gjithashtu e njohur në bizhuteritë budiste ose shpirtërore.

  Bizhuteritë e Lotusit gjithashtu përbëjnë një ide të mrekullueshme dhuratë:

  • Si dhuratë për dikë që vjen në moshë, është një kujtesë për të qëndruar në tokë dhe e vërtetë për veten, duke u përpjekur gjithmonë lart.
  • Për dikë që kalon një periudhë të vështirë në jetën e tij, zambak uji është një simbol i tejkalimit të fatkeqësive dhe vështirësive, duke e mbajtur ende shpirtin e tij të paprekur.
  • Siç një dhuratë romantike për një të dashur, zambak uji përfaqëson këmbënguljen për të mbajtur marrëdhënien tuaj dhe gatishmërinë për t'u rritur së bashku.

  Më poshtë është një listë e zgjedhjeve kryesore të redaktorit që shfaq simbolin e lules së zambakut.

  Zgjedhjet më të mira të redaktorit-8%Gjerdan me difuzion çelik inox Lotus of Life Shiko këtë këtuAmazon.comVRIUA gjerdan me lule Lotus për femra 18k ar i mbushur me diamant të vogël Lotus.. Shihni këtë këtuAmazon.comCarovo 18K me ari rozëGjerdan me varëse Lotus Lule e vogël Lotus... Shikoni këtuAmazon.com Përditësimi i fundit ishte më: 22 nëntor 2022 23:38

  Simboli i zambak uji është gjithashtu i njohur në tatuazhe dhe veshje. Për shkak se simboli nuk i përket asnjë grupi apo besimi, ai shihet si një simbol universal që ka kuptim për të gjithë.

  Përfundimi i të gjithave

  Lulja e zambakut është një e bukur, e fuqishme simbol. Shumë kuptime dhe lidhje fetare të lotusit e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyer për vepra arti, bizhuteri, veshje dhe si motiv dekorativ.

  Ndërsa simbolika e lotusit është e rrënjosur në disa fe, simboli e ka tejkaluar këtë në bëhet universale dhe mund të sportohet nga kushdo, pavarësisht nga përkatësia e tyre fetare.

  Në fund të fundit, askush nuk mund të pretendojë për zambak uji, një nga lulet më të bukura dhe simbolikisht më të pasura të botës natyrore.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.