Mujina – Zhvendosja e formës japoneze

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Në mitologjinë japoneze, Mujina është një yokai (shpirt) që ndryshon formën që tallet dhe mashtron qeniet njerëzore. Fjala Mujina mund t'i referohet baldosës japoneze, qenit të rakunit, civetit ose dhelprës. Në krahasim me kafshët e tjera shpirtërore, Mujina është e rrallë dhe e pazakontë. Rrallë dallohet ose haset nga qeniet njerëzore. Ka pak informacion për Mujina, por nga ajo që dimë, është një krijesë e pakapshme, por jo keqdashëse. Le t'i hedhim një vështrim më të afërt Mujina-s japoneze.

  Sjellja dhe karakteristikat e Mujina-s

  Mujina besohet se janë baldos që kanë zhvilluar fuqi magjike dhe mund të ndryshojnë formën sipas dëshirës. Sidoqoftë, termi mund t'i referohet gjithashtu një qen rakun. Mujina nuk janë aq të njohura sa yokai të tjera që ndryshojnë formën dhe nuk shfaqen në shumë mite. Ata thuhet se janë të turpshëm ndaj shoqërisë njerëzore dhe preferojnë të jetojnë larg në male. Ato Mujina që jetojnë mes njerëzve, fshehin identitetin e tyre dhe mbeten të panjohur.

  Mujina priren të ndryshojnë formën në formë njerëzore kur është errësirë ​​dhe nuk ka njerëz përreth. Megjithatë, ata shpejt fshihen dhe kthehen në formë kafshësh nëse vjen një njeri. Mujina, si baldosi ose qeni i rakunit, ha kafshë të vogla dhe është jokai mishngrënës.

  Kabukiri-kozō është një lloj Mujina që shndërrohet në një murg të vogël dhe i përshëndet njerëzit me fjalët, Pini ujë, pini çaj . Ajo gjithashtu merr përsipërpamja e një djali ose burri të vogël dhe i pëlqen të këndojë këngë në errësirë. Kabukiri-kozō nuk u flet gjithmonë njerëzve dhe në varësi të disponimit të tij, mund të shndërrohet përsëri në një qen rakun ose baldos.

  Mujina kundër Noppera-Bo

  Mujina shpesh merr formën e një fantazme pa fytyrë të njohur si Noppera-Bō . Ndërsa këto janë dy lloje të ndryshme krijesash, Mujina mund të marrë formën e Noppera-Bō, ndërsa Noppera-Bō shpesh maskohet si një njeri.

  Noppera-Bō nuk janë në thelb të liga apo të liga , por u pëlqen të torturojnë njerëz të egër dhe të pasjellshëm. Ata zakonisht jetojnë në male dhe pyje dhe nuk frekuentojnë vendbanimet njerëzore. Në shumë raste të shikimeve të Noppera-Bō, shpesh rezultonte se ata ishin në të vërtetë Mujina të maskuar.

  Mujina dhe tregtari i vjetër

  Ka shumë histori fantazmash që përfshijnë Mujina. Një histori e tillë është si vijon:

  Një histori fantazmë japoneze rrëfen takimin midis një Mujina dhe një tregtari të vjetër. Në këtë përrallë, tregtari i vjetër po ecte përgjatë shpatit Kii-no-kuni-zaka vonë në mbrëmje. Për habinë e tij, ai pa një grua të re të ulur pranë një hendeku dhe duke qarë me hidhërim. Tregtari ishte shumë i sjellshëm dhe i ofroi ndihmë dhe ngushëllim. Por gruaja nuk e pranoi praninë e tij dhe e fshehu fytyrën me mëngën e fustanit.

  Më në fund, kur tregtari plak i vuri dorën mbi supin e saj, ajo e ulimëngë dhe ledhatoi fytyrën e saj, e cila ishte bosh dhe pa tipare. Burri u trondit plotësisht nga ajo që pa dhe iku me shpejtësi sa mundi. Pas disa miljesh, ai ndoqi një dritë dhe arriti në një tezgë të një shitësi në anë të rrugës.

  Burrit i ishte marrë fryma, por ai i tregoi shitësit fatkeqësinë e tij. Ai u përpoq të shpjegonte fytyrën pa tipare dhe bosh që kishte parë. Ndërsa ai po përpiqej të shprehte mendimet e tij, shitësi zbuloi fytyrën e tij bosh dhe si vezë. Më pas shitësi e pyeti burrin nëse ajo që pa ishte diçka e tillë. Sapo shitësi zbuloi identitetin e tij, drita u shua dhe burri mbeti vetëm në errësirë ​​me Mujina.

  Mujina në Kulturën Popullore

  • Ka një të shkurtër histori e botuar në librin e Lafcadio Hearn Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things i quajtur Mujina . Historia rrëfen konfrontimin midis një Mujina dhe një plaku.
  • Në anime popullore japoneze Naruto, mitikja Mujina riimagjinohet si një grup banditësh.
  • Mujina është gjithashtu emri për një të nxehtë vendpushim pranveror në Japoni.

  Me pak fjalë

  Mujina është një figurë mitike e vogël, por e rëndësishme në mitologjinë japoneze. Aftësitë e tij transformuese dhe fuqitë magjike e kanë bërë atë një nga motivet më të njohura në përrallat e grave të vjetra dhe në folklorin japonez. Ashtu si Bogeyman perëndimor ose xhinni i Lindjes së Mesme, Mujina gjithashtu ekziston për të frikësuardhe për t'u frikësuar.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.