Егир - нордиски бог на морето

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Грците имаат Посејдон , Кинезите го имаат Мазу, читателите на стрипови го имаат Акваман, а Нордијците имаат Ægir. Англиски како Аегир или Егер, името на оваа митска фигура буквално значи „море“ на старонордиски, иако во некои легенди тој се нарекува и Хлер. да играат клучна улога во нивните митови и легенди. Сепак, улогата на Егир во нордиските легенди не е многу истакната и тој игра суптилна улога. Еве подетално.

  Семејството на Ægir

  Се вели дека Егир имал двајца браќа, Кари и Логи, и двајцата обично се опишуваат како jötnar во повеќето извори. Кари беше персонификација на воздухот и ветровите додека Логи беше господар на огнот. Сите три од нив беа гледани како сили на природата додека сè уште беа прикажани како одење, зборување, семоќни и главно добронамерни суштества/божества.

  Сопругата на Егир беше асгардиска божица, наречена Ран. Таа живееше со Егир на островот Хлеси и исто така се сметаше за божица на морето заедно со нејзиниот сопруг.

  Двојката имаше девет деца, сите девојчиња. Деветте ќерки на Егир и Ран ги персонифицираа брановите на морето и сите беа именувани по различни поетски термини за бранови.

  • Три од ќерките беа именувани како Дуфа, Хрон и Удар (или Ун ) сите се старонордиски зборови за бран.
  • Потоа, тука е Blóðughadda, што значи крвава коса, поетски термин забранови
  • Bylgja што значи дигање
  • Dröfn (или Bára) што значи пенато море или чешел бран
  • Хефринг (или Hevring) што значи кревање
  • Kólga што значи кул бран
  • Himinglæva што во превод значи „транспарентна на врвот“.

  Дали е дедото на Егир Хајмдал?

  Познатиот асгардиски бог Хајмдал е опишан како син на девет девојки и сестри, понекогаш опишан како бранови. Ова во голема мера навестува дека тој е син на деветте ќерки на Егир и Ран.

  Во Völuspá hin skamma , стара нордиска песна, деветте мајки на Хајмдал добиваат различни имиња. Не е невообичаено божествата и ликовите во нордиската митологија да имаат неколку различни имиња. Така, повеќето историчари веруваат дека мајките на Хајмдал навистина биле ќерки на Егир.

  Кој и што е Егир?

  Најголемото прашање околу Егир не е толку кој е тој, туку што е тој. Според некои извори и историчари, Ægir најдобро се опишува како бог. Но, повеќето нордиски легенди конкретно го опишуваат како нешто различно. Некои го опишуваат како морски џин, додека други го користат поконкретниот термин jötunn.

  Што е Jötunn?

  Повеќето онлајн извори денес го опишуваат jötnar (множина од jötunn) како гиганти заради едноставност , но тие беа многу повеќе од тоа. Според повеќето извори, јотнарите биле потомци на античкото прото-суштество Имир кој буквално ги создал од своето тело.

  Кога Имирбил убиен од боговите Один , Вили и Ве, неговото тело станало девет царства, неговата крв станала океани, неговите коски се претвориле во планини, неговата коса станала дрвја, а неговите веѓи се претвориле во Мидгард , или „земјето“.

  Од смртта на Имир и создавањето на Земјата, јотнарите се непријатели на боговите, талкаат низ Деветте Царства, се кријат, се борат и предизвикуваат зло.

  Ова го прави описот на Ægir како jötunn малку збунувачки бидејќи тој всушност е добронамерен лик во нордиската митологија. Историчарите ја толкуваат оваа противречност на еден од двата начини:

  • Не се сите јотнари зли и непријатели на боговите, а Ægir е главен пример за тоа.
  • Ægir едноставно не е jötunn воопшто и е или џин или бог.

  Со оглед на тоа што Ægir поминува многу време во друштво на боговите Асгардијски (Æsir) и дури е оженет со божицата Ран, разбирливо е зошто некои го нарекуваат бог.

  Повеќето од историчарите кои го гледаат Егир како бог веруваат дека тој припаѓал на постара династија на богови, онаа која претходела на двете популарни богови династии во нордиската митологија, Æsir и Ванир. Тоа може многу добро да биде случај, но има малку докази за тоа што точно би била таа античка династија. Освен ако не ги наречеме само jötnar, но потоа се враќаме на стартната линија.

  Како изгледаше Ægir?

  Во повеќето негови претстави, Ægir беше извлеченкако средовечен или постар човек со долга, бујна брада.

  Без разлика дали бил сликан со своето семејство или приредувал банкет за боговите на Асгардија, тој секогаш бил со сличен раст на оние околу него, што го прави тешко да се препознае дали е џин, јотун или бог само од изгледот.

  Без разлика дали е бог, џин, jötunn или само митска персонификација на морето, Егир во секој случај бил сакан и обожаван лик.

  Забавата за пиење на Ægir

  Една работа што нордиските викинзи ја сакаа повеќе од пловењето е да пијат пив. Значи, веројатно не случајно, Егир бил познат и по тоа што често организирал забави за пиење за боговите на Асгардија во неговиот дом на островот Хлеси. На сликата погоре, тој е прикажан како подготвува огромен тенџере со пиво за следната гозба заедно со неговата сопруга и ќерките.

  На еден од празниците на Егир, Локи , богот на злото, влегува во неколку жестоки расправии со другите богови и на крајот убива еден од слугите на Егир, Фимафенг. Како одмазда, Один го затвора Локи до Рагнарок . Ова е почетната точка на која Локи се свртува против својот сонародник Асгардијанец и застанува на страната на гигантите.

  Од друга страна, иако убиството е грд злосторство според секој стандард, Локи направи многу полошо од ова во текот на неговата кариера како бог на злобата. Така, малку е забавно што тоа е она што конечно го натера Один да го затвори.

  Симболиката на Ægir

  Какоперсонификација на морето, симболиката на Егир е јасна. Сепак, тој не е ни приближно сложено или повеќеслојно божество како другите морски богови од различни култури.

  На пример, Грците се плашеле од Посејдон, кој имал огромна моќ и често бил вклучен во многу важни приказни, менувајќи ја судбините на многумина.

  Нордијците, сепак, гледаа на Егир исто како што гледаа на морето - џин, моќен, семоќен и за обожавање, но не многу покомплексен од тоа.

  Важност на Ægir во модерната култура

  Веројатно затоа што неговиот опис е толку двосмислен или затоа што тој не е најактивното нордиско божество, Егир не е премногу претставен во модерната култура.

  Една од месечините на Сатурн била именуван по него како што е устието на англиската река Трент, но тоа е околу тоа. Можеби тој ќе игра во идните филмови на MCU Thor кои ќе фрлат повеќе светлина врз него како лик од нордиската митологија.

  Факти за Ægir

  1. Која е сопругата на Ægir? Жената на Егир е Ран.
  2. Кои се децата на Егир? Егир и Ран имаа девет ќерки поврзани со брановите.
  3. Кои се слугите на Агир? Слугите на Егир се Фимафенг и Елдир. Фимафенг е важен затоа што неговата смрт од рацете на Локи води до тоа што Один го затвора Локи.
  4. На што е богот Егир? Ægir е божествената персонификација на морето.

  Завиткување

  Иако не толку познат како некои други нордиски богови,Ægir бил почитуван и почитуван како божествена персонификација на морето. За жал, споменувањата на Ægir се малку и тешко е да се има целосно разбирање за овој интригантен бог.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.