Aegir - Zoti norvegjez i detit

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Grekët kanë Poseidon , kinezët kanë Mazu, lexuesit e librave komikë kanë Aquaman, dhe norvezët kanë Ægir. I quajtur si Aegir ose Aeger, emri i kësaj figure mitike fjalë për fjalë do të thotë "Det" në Norvegjinë e Vjetër, edhe pse në disa legjenda ai quhet edhe Hlér. për të luajtur një rol kryesor në mitet dhe legjendat e tyre. Megjithatë, roli i Ægir në legjendat norvegjeze nuk është shumë i spikatur dhe ai luan një rol delikate. Ja një vështrim më i afërt.

  Familja e Ægirit

  Ægir thuhet se kishte dy vëllezër, Kari dhe Logi, që të dy zakonisht përshkruhen si jötnar në shumicën e burimeve. Kari ishte një personifikimi i ajrit dhe erërave ndërsa Logi ishte një zot i zjarrit. Të tre ata shiheshin si forca të natyrës ndërsa portretizoheshin ende si qenie/hyjni që ecnin, flisnin, të gjithëfuqishëm dhe kryesisht dashamirës.

  Gruaja e Ægirit ishte një perëndeshë Asgardiane, e quajtur Rán. Ajo jetonte me Ægirin në ishullin Hlésey dhe konsiderohej gjithashtu si një perëndeshë e detit së bashku me burrin e saj.

  Çifti kishte nëntë fëmijë, të gjithë vajza. Nëntë vajzat e Ægir dhe Rán personifikuan valët e detit dhe të gjitha u emëruan sipas termave të ndryshëm poetikë për valët.

  • Tre nga vajzat u quajtën Dúfa, Hrönn dhe Uðr (ose Unn ) të gjitha këto janë fjalë të vjetra norvegjeze për valë.
  • Pastaj është Blóðughadda, që do të thotë flokë të përgjakur, një term poetik përvalët
  • Bylgja që do të thotë një fryrje
  • Dröfn (ose Bára) që do të thotë det i shkumëzuar ose valë krehër
  • Hefring (ose Hevring) që do të thotë ngritje
  • Kólga që do të thotë ftohtë wave
  • Himinglæva që përkthehet në "transparente mbi krye".

  A është gjyshi i Ægir Heimdall?

  Zoti i famshëm Asgardian Heimdall përshkruhet si djali i nëntë vajzave dhe motrave, ndonjëherë i përshkruar si dallgë. Kjo lë të kuptohet shumë se ai është djali i nëntë vajzave të Ægir dhe Ran.

  Völuspá hin skamma , një poemë e vjetër norvegjeze, nëntë nënave të Heimdall-it u janë vënë emra të ndryshëm. Nuk është e pazakontë që hyjnitë dhe personazhet në mitologjinë norvegjeze të kenë disa emra të ndryshëm. Pra, shumica e historianëve besojnë se nënat e Heimdall ishin me të vërtetë vajzat e Ægir.

  Kush dhe çfarë është Ægir?

  Pyetja më e madhe rreth Ægirit nuk është aq shumë kush është ai, por çfarë është. Sipas disa burimeve dhe historianëve, Ægir përshkruhet më së miri si një zot. Por shumica e legjendave norvegjeze e përshkruajnë atë në mënyrë specifike si diçka ndryshe. Disa e përshkruajnë atë si një gjigant deti ndërsa të tjerë përdorin termin më specifik jötunn.

  Çfarë është një Jötunn?

  Shumica e burimeve në internet sot e përshkruajnë jötnar (shumësi i jötunn) si gjigantë për hir të thjeshtësisë , por ato ishin shumë më tepër se kaq. Sipas shumicës së burimeve, jötnarët ishin pasardhësit e proto-qenies së lashtë Ymir, i cili fjalë për fjalë i krijoi ata nga mishi i tij.

  Kur Ymiru vra nga perënditë Odin , Vili dhe Vé, trupi i tij u bë nëntë mbretëritë, gjaku i tij u bë oqeane, kockat e tij u kthyen në male, flokët e tij u bënë pemë dhe vetullat e tij u shndërruan në Midgard , ose "mbretëria e Tokës".

  Që nga vdekja e Ymirit dhe krijimi i Tokës, jötnarët kanë qenë armiq të perëndive, duke bredhur në Nëntë Mbretëritë, duke u fshehur, duke luftuar dhe duke shkaktuar ligësi.

  Kjo e bën përshkrimin e Ægir si një jötunn pak konfuz sepse ai është në të vërtetë një personazh dashamirës në mitologjinë norvegjeze. Historianët e interpretojnë këtë kontradiktë në një nga dy mënyrat:

  • Jo të gjithë jötnarët janë të këqij dhe armiq të perëndive dhe Ægir është shembulli kryesor i kësaj.
  • Ægir nuk është thjesht një jötunn fare dhe është ose një gjigant ose një zot.

  Duke qenë se Ægir kalon shumë kohë në shoqërinë e perëndive Asgardian (Æsir) dhe madje është i martuar me perëndeshën Rán, është e kuptueshme pse disa i referohen atij si një zot.

  Shumica e historianëve që e shohin Ægirin si zot besojnë se ai i përkiste një dinastie më të vjetër perëndish, njëra që parapriu dy dinastitë e perëndive popullore në mitologjinë norvegjeze, Æsir dhe Vaniri. Mund të jetë shumë mirë kështu, por ka pak prova se cila do të ishte saktësisht ajo dinasti e lashtë. Nëse nuk i quajmë thjesht jötnar, por më pas do të kthehemi në vijën e fillimit.

  Si dukej Ægir?

  Në shumicën e paraqitjeve të tij, Ægir ishte tërheqursi një burrë i moshës mesatare ose i moshuar me një mjekër të gjatë e të mbuluar me shkurre.

  Pavarësisht nëse ai ishte fotografuar me familjen e tij ose duke organizuar një banket për perënditë Asgardiane, ai tregohej gjithmonë me një shtat të ngjashëm me ata që e rrethonin, duke e bërë të vështirë për të dalluar nëse ai ishte një gjigant, jötunn, apo zot vetëm nga pamja.

  Qoftë zot, gjigant, jötunn apo thjesht një personifikimi mitik i detit, Ægir ishte një personazh i dashur dhe i adhuruar sido që të jetë.

  Egir's Drinking Party

  Një gjë që vikingët norvezë e donin më shumë sesa lundrimi ishte të pinin ale. Pra, ndoshta jo rastësisht, Ægir ishte gjithashtu i famshëm për organizimin e shpeshtë të ahengjeve të pijeve për perënditë Asgardian në shtëpinë e tij në ishullin Hlésey. Në imazhin e mësipërm, ai tregohet duke përgatitur një kazan të madh me ale për festën e radhës së bashku me gruan dhe vajzat e tij.

  Në një nga festat e Ægirit, Loki , perëndia e së keqes, futet në disa debate të ashpra me perënditë e tjera dhe përfundimisht vret një nga shërbëtorët e Ægirit, Fimafeng. Si hakmarrje, Odin e burgos Lokin deri në Ragnarok . Kjo është pika fillestare në të cilën Loki kthehet kundër shokut të tij Asgardian dhe merr anën e gjigantëve.

  Në një shënim anësor, ndërsa vrasja është një krim i poshtër me çdo standard, Loki kishte bërë shumë më keq se kaq gjatë gjithë karrierës së tij si zot i të keqes. Pra, është pak zbavitëse që kjo është ajo që më në fund e bën Odinin ta burgosë atë.

  Simbolizmi i Ægir

  Sipersonifikimi i detit, simbolika e Ægirit është e qartë. Megjithatë, ai nuk është një hyjni aq kompleks apo shumështresor sa perënditë e tjera të detit nga kultura të ndryshme.

  Për shembull, grekët kishin frikë nga Poseidoni, i cili kishte fuqi të pamasë dhe shpesh përfshihej në shumë histori të rëndësishme, duke ndryshuar fatet e shumë njerëzve.

  Sidoqoftë, skandinavët e shihnin Ægirin ashtu siç e shihnin detin - gjigant, i fuqishëm, i gjithëfuqishëm dhe për t'u adhuruar, por jo shumë më kompleks se kaq.

  Rëndësia. i Ægir në kulturën moderne

  Ndoshta sepse përshkrimi i tij është kaq i paqartë ose sepse ai nuk është hyjni më aktiv norvegjez, Ægir nuk përfaqësohet tepër në kulturën moderne.

  Një nga hënat e Saturnit ishte emëruar pas tij siç është gryka e lumit anglez Trent por kaq. Ndoshta ai do të shfaqet në filmat e ardhshëm të MCU Thor të cilët do të hedhin më shumë dritë mbi të si një personazh i mitologjisë norvegjeze.

  Fakte rreth Ægir

  1. Kush është gruaja e Ægir? Gruaja e Ægirit është Rán.
  2. Cilët janë fëmijët e Ægirit? Ægir dhe Rán kishin nëntë vajza të lidhura me valët.
  3. Cilët janë shërbëtorët e Ægirit? Shërbëtorët e Ægirit janë Fimafeng dhe Eldir. Fimafeng është i rëndësishëm sepse është vdekja e tij në duart e Lokit ajo që çon në burgosjen e Lokit nga Odin.
  4. Perëndia e Ægirit? Ægir është personifikimi hyjnor i detit.

  Përfundimi

  Megjithëse jo aq i famshëm sa disa perëndi të tjera norvegjeze,Ægir respektohej dhe nderohej si personifikimi hyjnor i detit. Fatkeqësisht, përmendjet e Ægirit janë të pakta dhe është e vështirë të kesh një kuptim të plotë të këtij perëndie intriguese.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.