Хануман - Богот на мајмуните на хиндуизмот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Неколку источни митологии имаат богови мајмуни, но хинду Хануман е веројатно најстариот од сите нив. Многу моќно и многу почитувано божество, Хануман игра клучна улога во познатата санскритска поема Рамајана и се обожава од Хиндуси до ден-денес. Но, што точно е толку посебно за Хануман што го прави мајмунот достоен за обожување?

  Кој е Хануман?

  Хануман е моќен бог мајмун и еден од Ванарите – интелигентна раса на мајмуни воини во хиндуизмот. Неговото име се преведува како „изобличена вилица“ на санскрит, што се однесува на интеракцијата што Хануман ја имал со богот Индра во неговата младост.

  Богот Син на ветрот

  Постојат неколку митови во врска со раѓањето на Хануман, но најпознатиот вклучува побожен мајмун Ванара по име Ањана. Таа му се молеше на Шива за син со таква жар што богот на крајот ги испрати своите благослови преку богот на ветерот Вају и кој ја пренесе божествената моќ на Шива во утробата на Анјана. Така Ањана останала бремена со Хануман.

  Чудно, ова не го прави богот мајмун син на Шива, туку син на богот на ветерот Вају. Сепак, тој исто така често се нарекува и аватар на Шива. Не сите хинду училишта го прифаќаат овој концепт, но сепак е факт дека и Шива и Хануман се усовршени јоги и поседуваат осум сидии или мистични совршенства . Овиевклучуваат:

  • Laghima – способност да станете лесни како пердув
  • Prakamya – способност да постигнете се што ќе поставите ум до
  • Vasitva – способност да се контролираат природните елементи
  • Kamavasayita – способност да се префрли обликот во било што
  • Mahima – способност да расте во големина
  • Anima – способност да стане неверојатно мал
  • Isitva – способност да се уништи и создадете сè со мисла
  • Prapti – способност веднаш да патувате насекаде во светот

  Сите ова се способности што човечките јоги веруваат дека можат да ги постигнат со доволно медитација, јога и просветлување, но Хануман е роден со нив благодарение на неговата врска со Шива и Вају.

  Обезличена вилица

  Според приказната, младиот Хануман бил благословен со различни магични моќи како како способност да расте во големина, да скока големи растојанија, да има неверојатна сила, како и способност да лета. Така, еден ден, Хануман го погледнал сонцето на небото и го помешал со овошје. Секако, следниот инстинкт на мајмунот бил да лета кон сонцето и да се обиде да го достигне и да го откорне од небото.

  Кога го видел тоа, небесниот крал на хинду Индра се почувствувал загрозен од подвигот на Хануман и го удрил со гром, паѓајќи го во несвест на земја. Громот го погоди Хануман директно во вилицата,обезличување и давајќи му го името на богот мајмун ( hanu што значи „вилица“ и man што значи „истакнат“).

  Мислејќи дека неговиот син е мртов, Вају се разбесни и го цицаше воздухот од вселената. Одеднаш очајни, Индра и другите небесни богови стигнаа до Брахма, инженерот на универзумот за помош. Брахма погледна во иднината на Хануман и ги виде неверојатните подвизи што еден ден ќе ги постигне. Така, инженерот на универзумот го оживеа Хануман и сите други богови почнаа да го благословуваат мајмунот со уште повеќе моќи и способности. Ова го смири Вају и тој му го врати воздухот неопходен за постоење на животот.

  Одземен од неговите моќи

  Тоа што Индра го удираше затоа што посегна кон сонцето не беше последен пат Хануман да биде казнет поради неговата палавост. Како млад Ванара, тој бил толку жив и немирен што постојано ги нервирал мудреците и свештениците во локалниот храм во кој пораснал. На сите толку им здодеа лудостите на Хануман што на крајот се собраа и го проколнаа да заборави на неговите моќи.

  Ова во суштина го одзеде Хануман од неговите способности дадени од Бог и го претвори во нормален мајмун Ванара, ист како и сите другите. Проклетството предвидуваше дека Хануман некогаш ќе ги врати своите способности само ако некој го потсети дека ги има. Хануман помина многу години во оваа „немоќна“ форма сè до времето кога зеде песната Рамајанаместо .

  Аватар на посветеноста и посветеноста

  Рама и Хануман

  Тоа е приказната во познатата песна Рамајана од Сејџ Валмики што го прави Хануман толку интегрален на хиндуизмот и зошто го обожаваат како аватар на посветеност и посветеност. Во песната, протераниот принц Рама (и самиот е аватар на Вишну) патува преку океанот за да ја спаси својата сопруга Сита од злобниот крал и полубог Равана (се претпоставува дека живее во денешна Шри Ланка).

  Рама не не патувај сам. Тој беше придружуван од неговиот брат Лакшман и од многу мајмуни воини од Ванара, вклучувајќи го (сè уште немоќниот) Хануман. Сепак, и без неговите небесни способности, Хануман го импресионираше принцот Рама со неговите неверојатни достигнувања во многуте битки што ги водеа на пат кон Равана и Сита.

  Малку по малку, пријателството меѓу Рама и Хануман растеше и се развиваше како принцот ја набљудувал храброста, мудроста и силата на мајмунот. Хануман изрази таква посветеност на принцот Рама што засекогаш стана познат како аватар на лојалност и посветеност. Затоа често можете да го видите мајмунот Ванара прикажан како клечи пред Рама, Лакшман и Сита. Во некои прикази, тој дури и ги раздвојува градите за да покаже слика на Рама и Сита каде што треба да биде неговото срце .

  За време на нивните авантури во потрагата по Сита, вистинските моќи на Хануман на крајот беа потсети на него. Како принцРама и Ванарите се прашуваа како можат да го преминат огромниот океан до Сита, кралот на мечката Џамбаван откри дека знаел за божественото потекло на Хануман.

  Јамбаван ја раскажа целата приказна на Хануман пред Рама, Ванара и Хануман самиот и на тој начин го завршил божјото проклетство мајмун. Божествената уште еднаш Хануман наеднаш порасна во големина за 50 пати, се сквоти надолу и изникна преку океанот со една единствена граница. Притоа, Хануман речиси сам му помогна на Рама да ја спаси Сита од Равана.

  Почитуван до ден-денес

  Солзите Хануман ги отвораат неговите гради за да ги откријат Рама и Сита

  Штом Сита беше спасена, дојде време Рама и Ванарас да се разделат. Сепак, врската на Хануман со принцот стана толку силна што богот мајмун не сакаше да се раздели со него. За среќа, бидејќи и двајцата беа поврзани со Божественото, едниот како аватар на Вишну, а другиот како син на Вају, тие никогаш не беа вистински разделени дури и кога се разделија.

  Затоа секогаш можете да видите статуи и слики на Хануман во храмовите и светилиштата на Рама. Тоа е затоа што Хануман постои метафизички секаде каде што Рама се обожува и велича. Обожавателите на Рама, исто така, би се молеле и на него и на Хануман, така што двајцата ќе бидат заедно дури и во нивните молитви.

  Симболиката на Хануман

  Приказната на Хануман е бизарна по тоа што многу од нејзините детали се навидум неповрзани . На крајот на краиштата, мајмуните не се точно познатикако лојални и посветени животни на луѓето.

  Раните години на Хануман, исто така, го прикажуваат како несовесен и палав - многу поинаква личност од персонификацијата на посветеноста и посветеноста што тој подоцна станува.

  Идејата зад ова трансформацијата е тоа што искушенијата и неволјите низ кои поминува без неговите моќи го понизуваат и го претвораат во херој што подоцна станува.

  Хануман е исто така симбол на дисциплина, несебичност, посветеност и лојалност - што е очигледно во неговата почит и љубов кон Рама. Популарниот приказ на Хануман покажува како тој ги кине градите, откривајќи мини слики од Рама и Сита во неговото срце. Ова е потсетник за приврзаниците да ги држат овие богови блиску до нивните срца и да бидат истрајни во нивните верувања.

  Важноста на Хануман во модерната култура

  Хануман можеби е еден од најстарите ликови во хиндуизмот, но тој е популарен до ден-денес. Во последните децении има безброј книги, драми, па дури и филмови посветени на богот мајмун. Тој исто така ги инспирирал божествата на мајмуните во други азиски религии како што е познатото Сонце Вунконг во кинеската митологија .

  Некои од познатите филмови и книги со ликот го вклучуваат биографскиот филм од Боливуд од 1976 година Бајрангбали со борачот Дара Синг во главна улога. Имаше, исто така, анимиран филм од 2005 година наречен Hanuman и цела серија последователни филмови од 2006 до2012.

  Исто така, имаше референца за Хануман во хитот на MCU од 2018 година Црн Пантер, иако референцата беше отстранета од филмот на проекциите во Индија за да не се навреди тамошниот хинду народ.

  Заклучок

  Хиндуизмот има околу 1,35 милијарди следбеници ширум светот //worldpopulationreview.com/country-rankings/hindu-countries денес и за многу од нив богот на мајмуните Хануман не е само митолошки фигура, туку вистинско божество што треба да се обожава. Ова ја прави приказната на богот мајмун уште пофасцинантна - од неговото беспрекорно зачнување до губењето на неговите моќи до неговите неверојатни подвизи во служба на Рама. Тој е исто така божество кое создало многу богови „копирани“ низ другите религии, што го прави неговото континуирано обожавање милениуми подоцна уште поимпресивно.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.