Олокун - Ориша на длабочините на океанот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во митологијата на Јоруба, Олокун бил ориша (или дух) на водите на земјата и длабочините на океанот каде светлината никогаш не светела. Тој се сметаше за владетел на сите водни тела на земјата, па дури и имаше власт над другите водни божества. Олокун бил почитуван како машко, женско или андрогино во зависност од локацијата. Погледнете го овде.

  Според митовите, се вели дека Олокун е таткото на Аје, оришата на богатството и дното на океанот. Иако повеќето луѓе веруваат дека Олокун е машко божество, Африканците често го гледале како машко, женско или како андрогино божество. Затоа, полот на Олокун обично зависи од религијата во која се обожава ориша.

  Во јорупската религија, Олокун, во форма на жена, се вели дека е сопруга на големиот император Одудува. Таа често била лута и љубоморна на многуте други жени на нејзиниот сопруг и се вели дека го создала Атлантскиот Океан во напад на бес.

  Во некои извештаи, се вели дека Олокун е сопруг или љубовник на Јемаја , големата мајка божица на океанот и заедно имаа неколку деца. Сепак, некои извори наведуваат дека Олокун немал љубовници, сопруги или деца и живеел сам во својата палата под морето.

  Олокун бил моќен ориша кој бил многу почитуван и стравуван бидејќи имал моќ дауништи се што сака со ослободување на длабочините на океанот. Преминувањето врз него може да значи уништување на светот, па ниту едно божество или човек не се осмели да го стори тоа. Иако тој беше многу агресивен и моќен ориша, тој исто така беше многу мудар и го сметаше за авторитетот на сите други водни оришаи во јорупската митологија . Тој, исто така, ги контролирал сите водни тела, големи или мали, бидејќи тоа било негов домен.

  Митови за Олокун

  Олокун, во одредено време, бил незадоволен од човештвото бидејќи верувал дека луѓето не го почитуваа како што треба. Затоа, тој решил да го казни човештвото, испраќајќи плимни бранови за да ја закопа земјата и се што е на неа под вода. Водата ги послуша неговите заповеди и океанот почна да отекува. Огромните бранови почнуваат да ја напаѓаат земјата и луѓето кои живееле далеку од крајбрежјето ги виделе планините со вода како доаѓаат кон нив, што значи сигурна смрт. Тие избегаа колку што можеа подалеку од страв.

  Во оваа верзија на приказната, сите ориши видоа што се случува и решија дека Олокун мора да биде спречен да предизвика дополнителна штета и затоа побараа совет на Орунмила, ориша на мудроста, гатањето и знаењето. Орунмила им кажа дека ќе им треба помош од Огун, моќен воин кој беше одличен во металната работа, за да го направи најдолгиот метален синџир што може да го направи.

  Во меѓувреме, луѓето се молеа да Обатала , креаторот на човечките тела, барајќи од него да интервенира и да ги спаси нивните животи. Обатала прво отиде да го запознае Огун и го зеде многу долгиот синџир што го направи Огун. Потоа застана меѓу океанот и луѓето, чекајќи го Олокун.

  Кога Олокун слушна дека Обатала го чека, дојде јавајќи на огромен бран, држејќи го својот сребрен вентилатор. Обатала му нареди да престане со тоа што го прави. Според некои верзии на приказната, Олокун длабоко го почитувал Обатала и ветил дека ќе се откаже од својот план да стави крај на човештвото. Меѓутоа, во други верзии, Обатала го фатил Олокун со синџирот и го заробил на дното на морето со него.

  Во алтернативна верзија на приказната, Јемаја, божица-мајка на океанот зборувала со Олокун и го смири. Како што се смируваше, огромните бранови се повлекуваа, оставајќи зад себе прекрасни бисери и корали расфрлани по плажата, како подароци за човештвото.

  Поклонувањето на Олокун

  Олокун беше важна ориша во јорупската религија , но тој играше само помала улога во религијата на Афро-Бразилците. Народот му се поклонуваше на Олокун и правеше жртвеници во своите домови во чест на оришата. Се вели дека рибарите секојдневно му се молеле, барајќи безбедно патување на море и верно му се поклонувале од страв да не го налутат. Дури и денес, Олокун е почитуван во региони како што е Лагос.

  //www.youtube.com/embed/i-SRJ0UWqKU

  ВоКратко

  Не се знае многу за Олокун освен горенаведените митови. Иако не беше омилена ориша на сите, тој сепак беше многу почитуван од луѓето и од оришите. Дури и денес, кога морето отекува или брановите се немирни, луѓето веруваат дека тоа е затоа што Олокун е лут и дека ако не бил врзан со синџири во длабочините на морето, тој сè уште не би се двоумел да ја проголта целата земја. и хуманоста.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.