Серидвен - Велшката божица и волшебничка

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во келтско-велшката традиција, Серидвен била моќна волшебничка со неверојатни магични таленти. Таа ги поседуваше даровите на Awen - поетска мудрост, инспирација и пророштво.

  Во модерните времиња, Cerridwen е почестена и прикажана како чувар на светиот котел, како и божица на трансформација, инспирација и повторно раѓање.

  Кој е Cerridwen?

  Cerridwen, исто така напишани Ceridwen и Kerrydwen, е име со велшко потекло. Потекнува од зборовите Cerid , што значи поезија или песна и зборот Wen , што може да се преведе како фер , бела или благословена .

  Во келтската митологија, Серидвен била најмоќната волшебничка или бела вештерка. Според велшките преданија, таа била мудра мајка, благословена со вештините на Авен, колективно име за поетска мудрост, пророштва и инспирација. Таа е чувар на магичниот котел, каде што прави напивки за да им помогне на другите луѓе и да ги привлече благословите на Авен.

  Покрај даровите на мудрост и знаење, нејзините напивки даваат и други магични ефекти, вклучително и овозможување на можно менување на обликот и промена на изгледот. Напивките се исто така доста потентни; една капка од напивката е доволна за да се убие. Бидејќи Серидвен се занимава само со бела магија и не сака зло, таа е претпазлива со своите напивки. Понекогаш ги користи за да им помогне на најблиските, како што е нејзиниот синМорфран.

  Cerridwen е познат по многу имиња, како што се Белата лукавка, белата матовица, големата мајка, божицата на темната месечина, божицата на инспирацијата и смртта, божицата на житото и божицата на природата . Таа се смета за суверена божица на создавањето, која владее со царствата на инспирација, магија, смрт, регенерација, плодност и знаење.

  Cerridwen и Bran

  Како моќни Божица на подземјето и чувар на котелот на мудроста, Серидвен првпат се појави во легендата за Бран Блажениот, џиновскиот крал. Според велшкиот мит, Серидвен, заедно со нејзиниот сопруг и нејзиниот котел, пристигнала во земјата на моќните преправени како џинови.

  Излегувајќи од езерото, тие ги преплашиле Ирците кои верувале дека езерото означува Друг свет. Бидејќи луѓето се плашеа од смртта што ја претставуваа, Серидвен и нејзиниот сопруг беа насилно протерани од Ирска. Бран Блажениот им понудил безбедност и засолниште во својата земја, но за возврат го сакал магичниот котел. Назад во живот. Подоцна, на свадбата на неговата сестра Бранвен, Бран му го подарил котелот на нејзиниот сопруг Матолух, ирскиот крал. Легендата продолжува да вели дека на крајот и двете племиња загинале поради злоупотреба на овој котел.

  Семејството на Серидвен и ПопуларноМитови

  Ceridwen од Кристофер Вилијамс (1910). Извор

  Белата божица на инспирацијата и смртта беше омажена за Тегид Фоел и тие живееја во близина на езерото Бала во Северен Велс. Имаа близнаци – девојче и момче. Ќерката, Креирви, беше светла и убава, но синот, Морфран Афагду, имаше искривен ум и беше ужасно деформиран.

  Серидвен подеднакво ги сакаше двете нејзини деца, но се плашеше дека нејзиниот сиромашен син нема да има добар живот поради неговите недостатоци. Оттука, моќната волшебничка тргнала да направи магична напивка во својот котел за да му даде убавина и мудрост на својот син. Откако ги подготвила сите состојки, му наредила на слепиот човек наречен Морда да го нахрани огнот, а на слугата по име Гвион Бах да го измеша мешавината.

  За пијалакот да биде ефективен, содржината требаше да се варат точно една година и еден ден. По овој период, само три капки од напивката беа потребни за да се трансформира пијачот во мудар човек; остатокот би бил отровен. Последниот ден, додека го мешаше тенџерето, малиот Гвион Бах случајно ја испрска течноста на палецот. Тој инстинктивно го стави прстот во устата за да ја ублажи болката, внесувајќи ги трите магични капки.

  Гвион Бах веднаш беше совладан со огромна убавина и неизмерно знаење и мудрост. Знаејќи дека Серидвен ќе се разбесни од ваквиот развој на настаните, тој се исплашил и побегнал. Серидвенсфатил што направил и почнал да го брка. Со новостекнатите моќи, момчето се претворило во зајак за да се обиде да ја прегази. За возврат, формата на божицата се преобразила во сив и брзо почнала да го навредува.

  Со ова започнала епската потера.

  Гвион потоа се претворила во риба и скокнал во река. Потерата продолжи затоа што Серидвен се претвори во видра и се заглави во водата веднаш зад него. Гвион се префрли во птица и почна да лета. Серидвен сè уште беше во потера додека се претвори во јастреб. Таа конечно успеа да го зграби, но Гвион потоа се претвори во едно зрно пченица и падна од неа. Претворајќи се во кокошка, го нашла зрното и го изеде.

  Меѓутоа, Гвион сè уште беше жива, земајќи семе во утробата на Серидвен и ја забременила. Знаејќи дека тоа е Гвион во нејзината утроба, таа решила да го убие детето по неговото раѓање. Меѓутоа, откако родила прекрасно момче, таа не можела да се натера да го направи она што го сакала.

  Наместо тоа, го фрлила во морето, оставајќи ја неговата судбина на морето и на ветровите. Детето на брегот го пронашле принцот Елфин и неговата сопруга, кои решиле да го посвојат. Бебето порасна и стана најголемиот поет во Велс и советник на кралевите. Неговото име беше Талиесин.

  Симболиката и значењето на Серидвен

  Ритуалното стремење на Серидвен за Гвион и трансформацијата во различниживотните и растенијата служат како инспирација за различни симболички интерпретации.

  Оваа приказна, полна со менување на обликот и тешки случаи на прилагодување и трансформирање во што и да бара ситуацијата, е симболична за вечниот циклус на смртта на природата и повторното раѓање како и менувањето на годишните времиња .

  Божицата често се прикажува и се поврзува со магичниот котел на знаење, како и со различни животни, растенија и природни предмети . Секој од овие елементи има одредено симболично значење:

  Котел

  Како што самата божица, казанот исто така ја симболизира манифестацијата на утробата, изворот на целиот живот во овој свет. Таа, исто така ја претставува моќта на трансформација, магија, мудрост и креативна инспирација. Додека божицата постојано се грижи за својот котел, подготвувајќи ги и мешајќи ги силите на божествената мудрост и знаење, како и бескрајниот круг на раѓање, смрт и повторно раѓање, таа се смета за тркало на животот.

  Темното Месечината

  Cerridwen најчесто се поврзува со темната месечина. Во еден лунарен циклус, Месечината поминува низ различни фази и изрази. Оваа карактеристика е поврзана со способностите на божицата за менување на обликот и трансформација.

  Една од тие фази е темната месечина, позната и како Црна Месечина или Лилит Мун. Ја сигнализира новата месечина и почетокот на новиот лунарен циклус, симболизирајќи го новотопочетоци, интуиција, повторно раѓање и духовна врска.

  Светите животни на Cerridwen

  Кога му се обраќа на својот народ, божицата често зема облик на бела маторица. Белата маторица ја претставува нејзината мајчинска природа, како и плодноста и креативната сила. Во нејзината приказна, таа се префрли на видра и сив пес, симболизирајќи сочувство, инспирација и љубопитност.

  Светите птици на Церидвен

  Божицата често се поврзува со јастреби, кокошки и лавови, а во нејзините легенди таа дури и се трансформира во овие птици. Овие птици се сметаат за гласници на духовниот свет, симболизирајќи ја повисоката визија и способноста да се користи интуиција, како и трансформација и промена.

  Светите растенија или понуди на Серидвен

  Церидвен понекогаш се нарекува како божица на житото. Житото или пченицата симболизираат изобилство, плодност, живот и негување.

  Кронот

  Поради нејзината тесна поврзаност со полната месечина, современите пагани ја почитуваат божицата и како Крон и како Мајка. Благодарение на нејзината мудрост, Серидвен го заслужи својот статус на Крон, поистоветувајќи ја со потемниот аспект на тројната божица . Кронот се смета за мудар, симболизирајќи внатрешно знаење, интуиција, водство низ различни аспекти на животот и трансформација.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со статуата на Серидвен.

  Најдобри избори на уредникотВеронезеДизајн 6,25" Висока Церидвен и Келтската божица на знаењето во котел... Видете го ова овдеAmazon.comПацифичка трговска келтска божица Cerridwen во боја за декорација на домот Статуа изработена од... Погледнете го овдеАмазон. comNew Age Source Figurine Cerridwen Goddess Видете го ова овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година 1:19 часот

  Лекции од приказните на Cerridwen

  Приказните на Cerridwen истражете ги идеите за важноста на промените и научи нè неколку вредни лекции:

  Најдете раст преку трансформација – Младиот Гвион бега низ многу фази како неговото ново маѓепсано јас. Во овие трансформации, тој станува суштества на Земјата, морето и небото. Тој минува низ цел циклус на живот, за да се конзумира, а потоа да се прероди. Тоа е лекција да се најде раст и инспирација преку трансформација.

  Да не се плашиме од промената - Циклусот на животот не е буквален - раѓање, смрт и повторно раѓање. Но наместо тоа, тој се однесува на смртта на различни поглавја од нашите животи. Приказната на Cerridwen exa ја минира потребата за трансформација, која е неизбежна. Треба да препознаеме кога одредени околности во нашите животи повеќе не ни служат и дека нешто мора да умре за да се роди нешто друго. Не треба да се плашиме од промената, туку да ја прифатиме и да научиме да се менуваме и да се прилагодуваме на секоја дадена ситуација.

  Со доволно труд, можеме да постигнеме сè. – Божицата никогаш не се откажа и таа помина низповеќекратни трансформации додека не го добие она што го сака. Водена од жестоката посветеност на своето дете, нејзиниот очај и гнев, таа успеа на крајот да го фати младиот Гвион. Таа ни покажува дека можеме да ги постигнеме нашите крајни цели користејќи немилосрдна фокусираност и енергија.

  Веќе ги имаме сите одговори што ги бараме – Авен е одливот на целото постоење, а котелот што го содржи претставува утроба. Ние пливаме во него, и штом се родиме, чувствуваме дека низ животот сме ја изгубиле таа врска. Се чувствува како да е нешто што треба да се добие и да се бара. Но, откриваме дека тоа е веќе во секој од нас. Можеме да ги земеме приказните за историјата и нашите предци за да не водат назад кон неа. Ние веќе ја содржиме сета љубов и одговори за животот што некогаш ќе ни требаат.

  За да го завршиме

  Cerridwen е божицата, мајката, волшебничка и билкар. Таа е позната како вештерка и менувач на форми, што претставува мудрост, повторно раѓање, инспирација и трансформација. Нејзините приказни нè инспирираат да негуваме сочувство, љубов и внатрешна хармонија и нè учат на важноста на промената и пронаоѓањето на суштинското јас.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.