Шен Ринг - симболика и важност во древниот Египет

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во Стариот Египет, хиероглифите, симболите и амајлиите играле централна улога. Шен, познат и како Шен прстен, бил моќен симбол кој имал врски со различни богови. Еве подетално.

  Што беше прстенот Шен?

  Прстенот Шен бил симбол на заштита и вечност во древниот Египет. На прв поглед изгледа како круг со тангента линија на едниот крај. Меѓутоа, она што всушност го претставува е стилизирана јамка од јаже со затворени краеви, што создава јазол и затворен прстен.

  Прстенот Шен бил присутен во египетската култура уште во Третата династија, и останал како моќен симбол за милениумите што доаѓаат. Неговото име потекнува од египетскиот збор shenu или shen , што значи „да заокружи “.

  Целта на Шен прстенот

  Прстенот Шен ја симболизира вечноста, а древните Египќани верувале дека може да им даде вечна заштита. Од Средното Кралство наваму, овој симбол почна да се користи нашироко како амајлија, а луѓето го носеа со себе за да го оттргнат злото и да им дадат заштита. Исто така, често се носел во разни видови накит, како што е прикажан на прстени, приврзоци и ѓердани.

  Најдени се прикази на прстенот Шен во гробовите на кралевите на Старото Кралство, што ја означува неговата употреба како симбол на вечноста и заштитата. Во подоцнежните времиња, симболот се појавувал и во гробниците на обичните граѓани. Овие ја имаа целтаза заштита на погребните места и мртвите при нивното патување во задгробниот живот.

  Прстенот Шен и боговите

  Според научниците, овој симбол имал асоцијации со божества на птици како што е Хорус соколот и Мут и Нехбет , мршојадците. Некои портрети на овие птичји божества покажуваат како го држат Шен прстенот во нивниот лет над фараоните за да им дадат заштита. Постојат прикази на Хорус како сокол, кој го носи прстенот Шен со своите канџи.

  Во некои прикази на божицата Изида , таа се појавува клекната со рацете на прстенот Шен. Има и прикази на Нехбет во антропоморфна форма во истата поза. Божицата жаба Хекет често се појавувала поврзана со знакот Шен.

  Кружниот облик на Шен прстенот наликувал на сонцето; за тоа, исто така, имаше асоцијации со сончевите дискови и сончевите божества како Ra . Во подоцнежните времиња, Египќаните го поврзувале Шен прстенот со Хух (или Хех), богот на вечноста и бесконечноста. Во оваа смисла, симболот се појави како круна на сончевиот диск на главата на Ху.

  Симболиката на прстенот Шен

  Кругот бил многу симболичен облик за древните Египќани, со асоцијации на вечност, моќ и моќ. Овие значења подоцна се проширија од Египет во други земји, каде што продолжува да држи некои од овие асоцијации.

  Во египетската култура, Шен прстенот го претставувавечноста на создавањето. Нејзините асоцијации со моќта како онаа на сонцето го прават силен симбол. Самата идеја да се заокружи нешто дава чувство на бесконечна заштита – кој е во кругот е заштитен. Во оваа смисла, луѓето го носеа прстенот Шен за да ја имаат неговата заштита.

  • Страчна забелешка: Бидејќи кругот нема крај, тој ја претставува вечноста во многу култури. Во западната култура, брачниот прстен доаѓа од оваа идеја за вечната врска со кругот. Можеме да се повикаме и на Јин-Јанг во кинеската култура, која ја користи оваа форма за да ги претстави вечните надополнувачки елементи на универзумот. Претставата на Ouroboros ми доаѓа на ум бидејќи змијата што ја гризе опашката ја претставува бесконечноста и вечноста на светот. На ист начин, прстенот Шен ги претставува бесконечноста и вечноста.

  Прстенот Шен наспроти Картушот

  Прстенот Шен е сличен на Картушот во неговата употреба и симболика. Картушот бил симбол кој се користел исклучиво за пишување на кралски имиња. Имаше овална форма со линија на едниот крај и во суштина беше издолжен Шен прстен. И двајцата имаа слични асоцијации, но нивната главна разлика беше во нивната форма. Прстенот Шен беше кружен, а картушот беше овален.

  Накратко

  Меѓу различните симболи на Стариот Египет, Шен прстенот имаше големо значење. Нејзините асоцијации со моќните богови исонцето го поврзува со концептите на моќ и доминација. Симболиката и значењето на прстенот Шен ја надмина египетската култура и се совпаѓаше со слични претстави на различни времиња и култури.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.