Симболи во Библијата и нивното значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Многу принципи на христијанската вера се засноваат на содржината на Библијата, бидејќи се верува дека Библијата содржи пораки директно од Бога, испратени до луѓето преку различни гласници.

  Библијата користи различни симболи и симболика за да ги пренесе овие пораки, па затоа библиските експерти ги предупредуваат читателите да не го сфаќаат она што го читаат во номинална вредност и секогаш да бараат подлабоко значење на секоја изјава. Иако има многу симболи во Библијата, еве некои од попознатите.

  Библиски симболи

  1. Маслиново масло

  Додека христијаните веруваат во еден Бог пред сè, тие исто така тврдат дека Бог е отелотворен во трифектот на Отецот (Бог), Синот (Исус Христос) и Светиот Дух (Божја моќ). Библијата ги користи овие референци неколку пати и во Стариот и во Новиот завет, често користејќи симболи.

  Во Стариот завет, маслиновото масло често се користело за да го претстави Светиот Дух. Ова е за да се разликува од суровата, нерафинирано масло што доаѓа од под земја. Додека маслиновото масло било позната глетка во времето пред Христа и често се гледало како знак на добро здравје и желба за живот, христијаните го користеле како дел од ритуал.

  Кога давале благослов или лекувале болни, христијаните бришеле маслиново масло на лицето, обично на челото или на делот од телото што бил болен, симболично поминување на моќта на Светиот Дух да се измиеболест на таа личност или за да се оттргнат злите духови.

  2. Гулабови

  Друга претстава на Светиот Дух во Светото писмо е гулабот , особено во Новиот завет. За време на крштевањето на Исус, сите четири евангелија го опишуваат појавувањето на гулаб како присуство на Светиот Дух што се спушта врз Исус.

  Во Стариот завет, гулабите се користеле за да означат чистота или мир . Едната претстава го прикажува гулабот кој држи маслиново гранче во својот клун додека лета назад кон Ное и ковчегот, објавувајќи го и крајот на големиот потоп и смирувањето на Божјиот гнев. Во книгите Псалми, Соломон и Битие, гулабите се користат за да ги претставуваат невестите, особено во однос на нивната невиност и лојалност.

  3. Јагнето

  Често се нарекуваат жртвени животни кои се користат за религиозни ритуали и пагански практики, јагнињата се споменуваат многу пати низ Библијата. Самиот Исус Христос честопати бил нарекуван „Божјото Јагне“, бидејќи неговото постоење било наменето како жртва за спас на светот од вечното проклетство.

  Исус понекогаш се нарекува и „Добриот Пастир“. а неговите следбеници стадото овци кое Тој треба да го води на вистинскиот пат.

  4. Камења или камења

  Светите списи честопати се однесуваат на камења или карпи кога симболизираат сила или издржливост, особено во пророштвата во Стариот завет. Најчесто тоа сесе користи за да се опише како Бог е непоколеблив во своите ветувања на луѓето, или како обезбедува поддршка и стабилност во време на грижа.

  Еден пример може да се најде во Книга 2 од Самуил 22:2–3, каде што Давид вели: „Господ е мојата карпа, мојата тврдина… мојот Бог е мојата карпа, во која се засолнувам“. Друг пример може да се најде во книгата на Исаија, 28:16, „Ете, на Сион поставувам за темел камен, испробан камен, скапоцен камен-темелник, сигурен темел: кој верува нема да брза“.

  Во Новиот завет, камењата се користеле за да се опише не само Бог, туку и неговите лојални следбеници. Петар, особено, е опишан како карпа на која би била изградена црквата.

  5. Виножито

  Убаво за гледање и се смета за чудо на природата, непредвидливото појавување на виножито на хоризонтот секогаш предизвикува стравопочит. Но, за христијаните тоа има уште подлабоко значење како директна порака од Бога.

  Виножитата првпат се споменуваат по големиот потоп, како претстава на Божјото ветување до луѓето. Во овој завет, Бог му рекол на Ное дека никогаш повеќе нема да користи поплави како казна за сите живи суштества или средства за чистење на земјата, а виножитото ќе служи како потсетник за себе. Оваа приказна може да се најде во Поглавје 9 од Книгата Битие.

  Други референци за виножитото може да се најдат во книгите на Езекиел и Откровенијата, каде што се користи заопишете ја величественоста на Господа и убавината на неговото царство.

  6. Мед

  Повеќе од само слатко задоволство, медот се користи како симбол за да претставува просперитет, изобилство и ветување за подобар живот.

  Во Книгата на егзодус , Ветената земја е опишана како „земја во која тече млеко и мед“. Во Изреки 24:13, татко му кажува на својот син да јаде мед „зашто е добар; медот од чешел е сладок по ваш вкус. Знај исто така дека мудроста е слатка за твојата душа; ако го најдете, постои идна надеж за вас и вашата надеж нема да се прекине.“

  На овој начин, медот претставува добри работи во животот, бидејќи е сладок, здрав и не секогаш лесен да дојде.

  Важни теми во Библијата

  1. Еден Бог

  Заедничка тема во светите списи е присуството на семоќно суштество кое самото го создало универзумот. Ова е многу различно во споредба со паганските и политеистичките верувања каде што обожавањето се шири над повеќе богови кои се задолжени само за областа на одговорност во исто време.

  2. Важноста на напорната работа

  Во многу случаи, Библијата става акцент на вредноста на напорната работа. Дури и самиот Бог работеше директно 6 дена и 6 ноќи за да го создаде универзумот. Затоа на луѓето им беа дадени таленти и вештини за да можат да работат сами за себе, во која област и да се натерани да се истакнат.

  3. Се сеќавам да вратиме

  Каколуѓето работат напорно, тие исто така мора да запомнат да ја стават услугата во сржта на сè што прават. Ова вклучува враќање на заедницата и на нивната црква, бидејќи е вообичаена практика за христијаните редовно да испраќаат донации во нивната служба, или како што тие го нарекуваат „десеток“.

  4. Моќта на тишината и медитацијата

  Библијата ги учи христијаните дека кога ќе се соочат со предизвик кој се чувствува несовладлив, или кога ќе почувствуваат дека ја изгубиле насоката, треба само да седат тивко и молете се за водство. Се вели дека Бог директно комуницира со луѓето, но тие едноставно го пропуштаат тоа затоа што се премногу зафатени со живеење на својот живот. Единствениот начин да ја примите пораката јасно е да го исчистите вашиот ум од бучава и одвраќање од надворешниот свет.

  5. Дела на тага и понизност

  Како што се користи во различни нарации низ Библијата, значајните ликови ги кинеа своите ткаенини за да покажат каење или болка. Некои примери може да се најдат во приказните за Јаков во Книгата Битие и за Мардохеј во Книгата за Естира, двете во Стариот завет.

  Наведната глава, споени раце и затворени очи од друга страна , укажува на смирение, особено во молитвата. Ова значи дека се спуштате пред Господа и често се користи за да се опише личност во молитва како што се приказните што се наоѓаат во книгите Излез, Летописи иНеемија.

  6. Слики и персонификација во Библијата

  Библијата користи метафори, слики, алегории и разни други литературни алатки кои ги прават списите богати со симболика. На пример, Израел понекогаш бил опишан како син, Божја невеста или понекогаш како неверна сопруга. Самата црква е опишана во различни списи како Христовото тело, како жетва на плодови или житни култури, или векна леб. , особено оние што ги кажал Исус. На пример, параболата за блудниот син зборува за Божјата љубов и простување кон грешниците. Друг пример е параболата за мудриот цар Соломон, која ја нагласува моќта на жртвувањето и мајчината љубов, но зборува и за способноста да се суди во време на криза.

  Заклучок

  Библијата е богата со симболика, симболи и слики кои ги претставуваат вредностите и концептите кои христијаните ги ценат. Бидејќи постојат бројни толкувања на таквата симболика, може да има дебата околу тоа што може да значат овие симболи.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.