Што е Шамрок и што симболизира?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Шамрокот е тревник со три листови, роден во Ирска. Тоа е најпрепознатливиот ирски симбол и претставување на ирскиот идентитет и култура. Еве како скромниот шамрок дошол да претставува нација.

  Историја на Шамрок

  Поврзаноста помеѓу шамрокот и Ирска може да се проследи наназад до Свети Патрик, за кој се вели дека го користел шамрок како метафора кога ги поучувал паганите за христијанството. До 17 век, шамроката почнала да се носи на Денот на Свети Патрик, зајакнувајќи ја врската помеѓу симболот и светецот.

  Сепак, дури во 19 век, кога ирските националистички групи го користеле шамрок како еден од нивните амблеми што симболот постепено се претвора во претстава на самата Ирска. Во една фаза, викторијанската Англија им забрани на ирските полкови да го прикажуваат шамрокот, гледајќи го како чин на бунт против империјата. .

  Симболичко значење на Шамрокот

  Шамрокот бил значаен симбол за ирските пагани пред доаѓањето на христијанството, поради неговата поврзаност со бројот три. Меѓутоа, денес најчесто се поврзува со христијанството, Ирска и Св. Патрик. на светецот-заштитник на Ирска– Свети Патрик. Легендата вели дека Св. Повеќето портрети на Свети Патрик го покажуваат со крст во едната рака и шамрок во другата рака. Денес луѓето носат зелени и спортски шамропи на прославите на Денот на Свети Патрик.

  • Симбол на Ирска

  Поради оваа поврзаност со Свети Патрик , шамроката стана симбол на Ирска. Во текот на 1700-тите, ирските националистички групи го користеле шамрокот како свој амблем, во суштина претворајќи го во национален симбол. Денес се користи како означувач на ирскиот идентитет, култура и историја.

  • Света Троица

  Св. Патрик ја користел шамроката како визуелна претстава кога ги поучувал келтските пагани за Троица. Како таква, се верува дека шамроката ги претставува Отецот, Синот и Светиот Дух на христијанството. Во паганската Ирска, три беше важен број. Келтите имаа многу тројни божества кои можеа да му помогнат на Свети Патрик во неговото објаснување за Троица.

  • Вера, надеж и љубов

  Се верува дека три листови ги означуваат концептите на вера, надеж и љубов. Многу ирски невести и младоженци го вклучуваат шамрокот во нивните букети и бутониери како симбол на среќа и благослов на нивните венчавки.

  Која е разликата помеѓу шамрокот и детелината?

  Шамроката и четирилисната детелина често се мешаат и се користат наизменично, но тие не се исти. Шамрок е вид на детелина, позната по својата богата зелена боја и три лисја.

  Детелината со четири листа, пак, има четири лисја и тешко се доаѓа до него. Нејзината невообичаена е она што го поврзува со среќата. Се верува дека четирите листови претставуваат верба, надеж, љубов и среќа.

  Што е давење на Шамрок?

  Ова се однесува на обичај што се случува на Денот на Свети Патрик. Кога ќе завршат прославите, во последната чаша виски се става шамрок. Вискито се спушта со тост за Свети Патрик, а шамроката се вади од чашата и се фрла преку левото рамо.

  Шамрокот се користи денес

  Шамрокот може да се види на многу популарни артикли за малопродажба. Симболот најчесто се користи во уметнички дела, завеси, облека, чанти, ѕидни завеси и накит за да именуваме неколку.

  Симболот е омилен дизајн на приврзоци, со многу стилизирани верзии на растението. Тие, исто така, создаваат слатки обетки, шарм и нараквици.

  Некои дизајнери користат вистински шамрок растенија заробени во смола. Овој метод ја одржува бојата и обликот на вистинското растение и прави одличен подарок за оние кои сакаат да се потсетат на диворастечката шамропа во Ирска.

  Накратко

  Шамроката останува едноставен, но значаен амблем на Ирска и нејзините религиозни врски. Денессимболот може да се види низ целиот свет за време на празникот Свети Патрик и останува најистакнатиот амблем на Ирска.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.