Што е симбол на Чаи - историја и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Еден од најистакнатите амблеми во еврејската култура , симболот Чаи е составен од напишани хебрејски букви кои го формираат зборот чаи . Ајде да погледнеме како ова име се поврзува со нумерологијата и ритуалот на наздравување, заедно со неговите симболички значења и употреби денес.

  Историја на симболот Чаи

  Обично се изговара со kh звук, c hai е хебрејски збор што значи живот , жив или жив . Понекогаш, тоа се нарекува во множинска форма chaim . Симболот е составен од две хебрејски букви, chet (ח) и yud (י). Уште во најраните еврејски корени, буквите се користеле како симболи во нивната вера. Дури и ако има античко потекло, тој не се поврзал со еврејската култура дури во 20 век.

  • Симболот Чаи во еврејската култура

  Заштитата на животот се смета за еден од главните принципи на јудаизмот. Како таков, симболот на чаи може да се најде насекаде во еврејски контекст, од еврејска архитектура до слики, накит и други свети предмети. Сепак, неговата употреба како визуелен знак може да се проследи уште во средновековна Шпанија. Симболот исто така се носел како амајлија во текот на 18 век во Источна Европа.

  Симболот најчесто се гледа напишан на mezuzot , мала украсна футрола која држи валани пергамент со свети текстови, поставени на рамката на вратите или обесени воходниците на зградите. Бидејќи делот го носи светиот симбол, се верува дека го одвојува светиот простор, домот и безбожниот надворешен свет.

  • Зборот Чаи и ритуалот на наздравување

  Многу научници велат дека практиката на наздравување се развила од религиозни ритуали кои вклучуваат принесување вино или крв на боговите, заедно со молитви за барање благослов, здравје и долг живот. Други веруваат дека потекнува од страв од труење. Во еврејската култура, тостот за алкохолни пијалоци се нарекува l'chaim , што доаѓа од зборот чаи и се преведува како живот .

  За еврејската заедница, светиот збор резонира со нивната молба до нивниот бог за исполнување на нивните молби, особено за време на празниците. Најчесто, тоа се прави за време на свадби, еврејска Нова година или Рош Хашана , како и ритуали на полнолетство за момчиња и девојчиња, познати како бар мицва и лилјак мицва соодветно. Зборот чаи најчесто се кажува за време на Јом Кипур , кој е свет ден на помирување и покајание за еврејскиот народ.

  • Фразата Am Yisrael Чаи!

  Во 1942 година, нацистичка Германија предводена од Адолф Хитлер планираше уништување на еврејскиот народ во Европа, попознато како Холокауст. Популарната еврејска фраза Am Yisrael Chai се преведува како Народот на Израел живее . Најчесто се користи какодекларација за опстанок на еврејскиот народ и Израел како нација, како и молитва.

  • Во хебрејската нумерологија

  Во божествената математика наречена гематрија , буквите во хебрејската азбука имаат соодветни нумерички вредности, кои се поврзани со свети концепти. Се верува дека оваа практика може да се проследи околу 8 век п.н.е. во Месопотамија, но студијата започнала само помеѓу 10 и 220 г. н.е. 5>yud со вредност од 10 - што се смета за свето во еврејската култура. Чаи е поврзан со текстовите на Кабалата, школата на еврејскиот мистицизам, а исто така се појавува неколку пати во Библијата.

  Значењето на симболот Чаи

  Несомнено е дека симболот е значаен за Еврејската вера и култура. Еве некои од неговите значења.

  • Симбол на животот – Таа ја претставува важноста на животот и служи како потсетник за живеење и заштита на животот. Тоа може да значи и дека Бог е совршено жив, а Неговите верници се духовно живи.

   Значењето на чаи е очигледно во еврејскиот закон, во кој животот е поважен од следењето строги заповеди и традиции. На пример, на медицинските работници им е дозволено да одговараат на медицински повици и да спасуваат животи за време на нивната сабота, додека останатите мора да се воздржат од работа.Исто така, постарите и трудниците не треба да постат по повод Јом Кипур или Денот на помирувањето.

  • Чет е 8-та буква од хебрејската азбука која е поврзана и со ритуалот на обрежување, кој често се прави на осмиот ден од животот на детето.
  • Јуд е 10-тата буква и најмалата буква од хебрејската азбука, што ја прави поврзана со понизност . Тоа значи и рака или рака, поради што буквата е моделирана по рака.
  • Симбол на среќа - Врз основа на гематријата, симболот има вредноста на 18, што се гледа како добар знак. Во еврејските кругови, традицијата на давање подароци пари, донации или добротворни прилози во повеќекратни чаи како 18, 36, 54 и така натаму се смета за среќа и се нарекува давање Чаи . Бројот 36 се смета за двојно чаи .

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со ѓердан со симбол на чаи.

  Најдобри избори на уредникотENSIANTH Хебрејски ѓердан чаи Еврејски ѓердан чаи симбол на животот Приврзок еврејски... Видете го ова овдеAmazon.comРачно изработен приврзок ѕвезда од Давидова ѕвезда со хебрејски симбол Чаи во... Погледнете го овдеAmazon.comЅвезда од Давид Ѓердан Сребрена сребрена хебрејска чаи (живот) Абалонска школка висулка... Погледнете го овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година4:18 часот

  Симболот Чаи во модерното време

  Симболот Чаи најчесто може да се види на еврејската архитектура, скулптури, слики, па дури и во модата и накитот. Всушност, симболот на чаи често се носи во форма на приврзоци од ѓердан, медалјон, амајлии, нараквици или прстени. Понекогаш, доаѓа дури и со други популарни симболи како што се Ѕвездата на Давид или Раката Хамса .

  Мезузата или мезузотот со натпис на чаи сè уште се заедничка декорација на домот. Многу модерни предмети се украсени со симболот, вклучувајќи маици, шалови и чаши. Во поп-културата, симболиката на чаи и здравицата на l'chaim беше прикажана во американскиот епски музички филм Fiddler on the Roof во 1971 година.

  Накратко

  Како симбол на животот, Чаи останува претстава на еврејското верување и култура, што го прави еден од најсветите симболи на религијата и популарен мотив во различни уметнички дела.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.