Нјорд - нордиски бог на морето

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Нјорд е еден од неколкуте нордиски богови и суштества поврзани со морето и бил важно божество, со широко распространето обожавање меѓу нордискиот народ. Сепак, преживеаните митови за Нјорд се ретки и тој не се појавува во многу митови.

  Кој е Нјорд?

  Нјорд, или Њорд, е татко на две од попознатите и поомилени нордиски божества - Freyja и Freyr . Сопругата на Нјорд со која ги имал своите деца е неговата неименувана сестра, веројатно Нертус или друга божица.

  Нјорд е бог на морето, морепловството, риболовот, морските ветрови, богатството и навидум неповрзаната плодност на културите. Како таков, тој беше еден од омилените богови на морнарите и Викинзите. Всушност, оние кои се збогатиле од нападите биле наречени „богати како Нјорд“.

  Но, за вистински да го разбереме Нјорд и неговата приказна, мора да разбереме кои се боговите Ванир.

  Кои се тие Ванирски богови?

  Нјорд бил еден од боговите Ванир, група на помалку познати нордиски богови кои живееле во Ванахајм. Долго време боговите Ванир биле строго скандинавски божества, додека повеќето нордиски богови и митолошки фигури биле обожувани низ цела Северна Европа, од античките германски племиња до северните краеви на Скандинавија.

  Вреди да се напомене и дека Ванирските богови биле значително помирни од Асир слични на војната. Нјорд, Фрејр и Фрејја беа божества на плодноста кои беа сакани од фармерите и другитеобичен и мирен народ. Иако Нјорд бил обожаван од морски напаѓачи и викинзи, тој сепак бил обожуван како божество на плодноста.

  Главниот пантеон Ванир се состои од три божества – Нјорд и неговите две деца, близнаците Фреј и Фрејја. Некои научници веруваат дека постоеле и други богови Ванир, но пишаните извештаи за нив едноставно не преживеале низ вековите.

  Друга теорија е дека Њорд, Фрејр и Фрејја биле само други имиња за почестите Æsir богови. Нјорд често се споменува како алтернатива на Один иако двајцата се богови на различни нешта и Фрејја често се теоретизира како друго име на сопругата на Один Фриг бидејќи и двете се верзии на античката германска божица Фрија. Честопати исчезнатиот сопруг на Фрејја, Ор, исто така се теоретизира дека е верзија на Один поради тоа колку се слични нивните имиња. така што Нјорд, Фрејр и Фрејја се појавуваат во многу митови заедно со Один, Фриг и остатокот од пантеонот Есир.

  И почетокот на тоа спојување на пантеоните започна како и повеќето работи во нордиската митологија - со војна .

  Нјорд во војната Асир против Ванир

  Големата војна меѓу Есирите и Ванирите се вели дека започнала затоа што на Ванирите им здосадиле престапите на Асир против нив. Во суштина,инаку мирољубивите божества Ванир се изморија да го вртат другиот образ кон германските мисир што создаваат неволји.

  Војната траеше долго и без јасен победник на повидок, двата пантеони повикаа на примирје. Секоја страна испрати заложници да преговараат за мировниот договор. Ванирите ги испратија своите „најистакнати луѓе“ Нјорд и Фрејр, додека Асирите ги испратија Хунир и богот на мудроста Мимир .

  По посредувањето на мирот (и Мимир беше убиен од Ванирите поради сомневање мамење) двата пантеони ефективно се споија. Нјорд, Фрејр и Фрејја станале почесни божества на Асир, а Нјорд и Фрејр се преселиле да живеат во Асгард кај Фрејр на кој му било дадено владеење над царството на џуџињата, Алфхајмер. Исто така, често се вели дека Фреја се преселила во Асгард, меѓутоа, таа исто така останала владетел на сопственото царство - Фолквангр.

  Свадбата на Нјорд и Скади

  Мајката на децата на Нјорд, Фрејја и Фрејр, е неодредена и се верува дека била неименувана сестра на Нјорд. Работите и бракот во семејството беа вообичаени, бидејќи дури и близнаците Фреј и Фрејја се вели дека во еден момент биле љубовници - се чини дека боговите Ванир не биле особено против инцестот.

  Откако Нјорд се преселил во Асгард и стана жител на богот на морето таму, тој исто така влезе во несреќен брак. Нјорд „случајно“ се оженил со нордиската божица/гигантица на планините, скијање и лов Скади . НаСлучајниот дел лежи во фактот што Скади побарала да се омажи за богот на сонцето Балдер како компензација за убивањето на Асир на нејзиниот татко, џинот Ѕјази или Тијази. Меѓутоа, наместо Балдер, Скади случајно покажа на Нјорд и двајцата завршија во брак еден со друг.

  Како богови на планините и морето, Скади и Нјорд немаа многу заедничко. Тие се обидоа да живеат заедно во планинскиот дом на Скади, но Нјорд не сакаше да биде далеку од морето. Потоа се обидоа да живеат во домот на Нјорд Nóatún , „Местото на бродовите“, но на Скади не му беше премногу љубител на аранжманот. На крајот, двајцата почнаа да живеат одвоено.

  Доволно интересно, некои извори ја спомнуваат Скади како мајка на Фрејр и Фрејја, што е спротивно на сите други извори кои ги спомнуваат близнаците во војната Асир против Ванир.

  Во Heimskringla книгата Ynglinga сагата , се вели дека Скади официјално го напуштил Нјорд и се оженил за Один.

  Симболиката на Нјорд

  Повеќето од симболиката околу Нјорд е како бог на морето и богатството. Иако тој беше мирољубиво божество Ванир, викиншките поморски напаѓачи го обожаваа Нјорд и често го повикуваа неговото име. Неговото учество во војната Есир против Ванир не е особено симболично и се чини дека неговиот брак со Скади само го илустрира остриот контраст помеѓу високите планини на Норвешка и бесното море околу нив.

  Факти за Нјорд

  1- Што е Нјордбогот на?

  Нјорд е најпознат како бог на морето и неговите богатства.

  2- Што значи Нјорд?

  Значењето на Нјорд е непознато.

  3- Кои се децата на Нјорд?

  Децата на Њорд ги вклучуваат Фрејр и Фреја.

  4- Која е сопругата на Нјорд?

  Нјорд се ожени со Скади, но тие се разделија бидејќи на секој не им се допаѓа околината на другиот.

  Важноста на Нјорд во модерната култура

  За жал, како и повеќето други богови на Ванир, Нјорд не се споменува често во модерната култура. Тој често бил прикажуван во стари песни и слики, но тој не бил спомнат во ниту едно значајно книжевно или филмско дело во последниве години.

  Заклучок

  Иако преживеаните извори за Нјорд се малку, тој се чини дека бил важно божество и кое било нашироко обожавано и високо почитувано меѓу нордискиот народ.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.