Најчесто користени англиски зборови со митолошко потекло

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Англиските зборови доаѓаат од различни извори, бидејќи јазикот бил обликуван од влијанието на многу постари, како и различни јазици и култури. Како што би очекувале, ова значи дека доста англиски зборови потекнуваат од други религии и митолошки циклуси.

  Она што може да ве изненади, сепак, е дека огромното мнозинство од нив потекнуваат од античка култура на токму спротивниот крај на Европа. Значи, кои се 10-те најчесто користени англиски зборови со митолошко потекло?

  Како и со многу други работи во Европа, многу од потеклото на зборовите што ќе ги спомнеме подолу е античка Грција. Тоа е и покрај тоа што има малку до никаков директен контакт помеѓу античка Британија и Грција, бидејќи латинскиот служел како посредник меѓу двете култури.

  Паника од грчкиот бог Пан

  Грчкиот богот Пан е познат како бог на дивината, спонтаноста, музиката, како и овчарите и нивните стада. Ништо од ова не е претерано панично, но богот Пан беше познат и по неговата способност да врши емоционална контрола над луѓето и да ги тера во изливи на значителен страв, т.е. паника .

  Ехо како грчка планинска нимфа

  Друг вообичаен збор што многумина не сфаќаат дека доаѓа директно од грчки е ехо . Тоа е името на уште едно митолошко суштество, овој пат нимфа.

  Прекрасната, како и повеќето други нимфи, Ехо го привлече вниманието на громотбогот Зевс , главниот бог на античка Грција и сопруг на божицата Хера . Налутена поради тоа што нејзиниот сопруг повторно ѝ е неверен, Хера ја проколна нимфата Ехо за да не може слободно да зборува. Од тој момент, Ехо можеше само да ги повтори зборовите што другите и ги кажале.

  Житни култури од името на римската божица на земјоделството

  За кратко префрлање во антички Рим, житарици е модерен збор кој всушност доаѓа од името на божицата Церес – римската божица на земјоделството. Оваа врска едвај бара објаснување бидејќи оваа земјоделска божица била поврзана и со житните култури - самото нешто од кое се направени житарките.

  Еротик од Богот Ерос

  Друг грчки бог чие име го користиме доста често е Ерос, грчкиот бог на љубовта и сексуалната желба . Зборот еротски произлегува директно од него иако има и други грчки божества на љубовта и желбата како што е Афродита .

  Добротворноста од грчката Харис или Грацес

  Зборот Милосрдие доаѓа од помалку познато грчко божество или, во овој случај – од Трите благодати на грчката митологија. Именувани Аглаеа (или Сплендор), Еуфросина (или Мирт) и Талија или (Добро навивање), на грчки благодатите се нарекувале Харис ( χάρις ) или Харити . Познато по тоа што го симболизира шармот, креативноста, убавината, животот, природата и добринатаCharites често се претставени во стари слики и скулптури.

  Музика и музеи во античките грчки музи

  Ги групиравме овие два збора заедно од едноставна причина што и двата потекнуваат од истото место – старогрчките музи . Божества и на уметноста и на науката, името на музите стана збор за инспирација и уметнички жар, но стана и модерен збор за музика не само на англиски, туку и на скоро сите европски јазици исто така.

  Доволно смешно, староанглискиот збор за музика всушност бил drēam – т.е. модерниот збор сон. Сите други јазици кои го користат зборот музика денес, исто така, имаат свои стари термини еквивалентни на drēam што покажува колку е соодветно муза/музиката да се етаблира во толку многу култури.

  Fury како во Грчките беси

  Многу слична лингвистичка транзиција се случи со зборот бес кој доаѓа од грчките Furies - божиците на одмаздата. Како и музиката, бесот патуваше од грчки во римски, потоа кон француски и германски и до англиски. Fury можеби не стана универзален како музиката, но нејзината варијација сè уште може да се види на многу други европски јазици кои исто така го презедоа од грчкиот.

  Крепа од името на една од трите судбини

  Плапата е толку вообичаена за зборот денес колку што е материјал, но сепак повеќето луѓе немаат поим од каде доаѓа зборот. Сепак, многумина слушналеод трите грчки Моираи или судбини – грчките божици кои беа одговорни за тоа како ќе се одвива судбината на светот, слично на Норните во нордиската митологија .

  Па, една од грчките судбини се викаше Клото и таа беше одговорна за вртење на нишката на животот. Знаејќи го тоа, „нишката“ помеѓу божицата и современиот англиски збор станува очигледна.

  Ментор од Одисеја

  Зборот ментор во Англискиот јазик е доста препознатлив – мудар и инспиративен наставник, некој кој го зема ученикот под своја закрила и не само што го учи на нешто туку и го „менторира“ – многу поголемо и поцелосно искуство од само подучување.

  За разлика од повеќето други Според условите на оваа листа, ментор не доаѓа од името на бог, туку на лик од Хомеровата Одисеја наместо тоа. Во оваа епска песна, Ментор е едноставен лик кому Одисеите му го доверуваат образованието на неговиот син. термин кој често го фрламе прилично лесно, но тој всушност се однесува на вистинско растројство на личноста. Се верува дека околу 5% од луѓето на Земјата имаат малигнен нарцизам - најтешката крајност на нарцизмот, при што многу други се на спектарот помеѓу тоа и „нормалноста“.

  Толку што е сериозен нарцизмот, сепак, терминот е потеклото потекнува од прилично едноставен грчки мит – тој за Нарцис , човек толку убав и полн со себе што буквално се заљубил во сопствениот одраз и умрел од оваа зависност.

  Други интересни англиски зборови со митолошко потекло

  Се разбира, има многу повеќе од само десет зборови во англискиот јазик кои потекнуваат од митологиите. Еве неколку други примери за кои можеби сте љубопитни:

  • Европа – Од прекрасната принцеза Европа во која Зевс се вљубува
  • Хронологија – Од името на богот Крон, богот на времето
  • Iridescent – Од името на грчката божица Ирис, божица на виножитото
  • Фобија – Од грчкиот бог на стравот Фобос
  • Нектар – Како во грчкиот пијалок на боговите наречен нектар
  • Меркуриал – Од римскиот бог Меркур
  • Зефир – Од името на Зефир, грчкиот бог на западниот ветер
  • Јовиал – Потекнува од другото име на римскиот бог Јупитер – Јове
  • Хермафродит – Како кај грчкиот бог Хермафродитос, син на Афродита и Хермес, чие тело било споено со телото на нимфа
  • Океан – Доволно смешно, овој збор доаѓа од името на грчкиот бог Океанус кој бил речен бог
  • Атлас – од познатиот титан кој го држеше целиот свет на раменици
  • Не mesis – Ова е името на грчката божица Немезис, божица на одмаздатаконкретно против арогантни луѓе
  • Петок, среда, четврток, вторник и сабота – За да се одморите од сите грчки богови, овие пет дена во неделата се именувани по нордиските богови Фриг (петок), Один или Вотан (среда), Тор (четврток), Тир или Тив (вторник) и римскиот бог Сатурн (сабота). Другите два дена во неделата - недела и понеделник - се именувани по сонцето и месечината.
  • Хипноза – Од грчкиот бог на спиењето Хипнос
  • Летаргија – Како во грчката река Лете што течеше низ Подземјето
  • Тајфун – Од Тајфон, таткото на сите чудовишта во грчката митологија
  • Хаос – Како и во грчкиот Каос, космичката празнина низ светот
  • Флора и фауна – Од римската божица на цвеќето (Флора) и римскиот бог на животните (Фаунус)
  • Хелиотроп – Како кај грчкиот титан Хелиос кој ги контролирал изгрејсонцето и зајдисонцето
  • Морфина – Од Морфеј, грчкиот бог на спиењето и соништата
  • Tantalize – Од лошиот грчки крал Тантал
  • Халкион – Како во легендарниот грчки птичји халкион кој може да смири дури и најсилните ветрови и бранови
  • Ликантроп – Првиот мит за ликантропите или врколаците е оној на Гркот Ликаон кој бил казнет да стане волк бидејќи тој прибегна кон канибализам.

  Заклучок

  Додека англискиот емешавина од повеќе други јазици како што се староанглиски, латински, келтски, француски, германски, нордиски, дански и многу повеќе, повеќето зборови кои доаѓаат од тие култури немаат митолошки потекло. Тоа е главно затоа што христијанската црква не сакала другите религии да влијаат врз секојдневниот живот на луѓето. Веројатно е и затоа што сите овие култури му биле многу блиски и добро познати на англискиот народ.

  Значи, користењето религиозни и митолошки термини од блиските култури за да се формираат именки, деноминативи, придавки и други зборови би се чувствувало чудно на англискиот народ. Меѓутоа, земањето зборови од старогрчки било повкусно. Повеќето Англичани во средниот век веројатно не ни сфаќале од каде се тие зборови. За нив, зборовите како ехо, еротика или ментор биле или „традиционални англиски зборови“ или, во најдобар случај, мислеле дека тие зборови потекнуваат од латински.

  Крајниот резултат е дека сега имаме десетици англиски зборови кои буквално се имиња на старогрчки и римски богови.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.